Facebook niyeti okuyacak?

Biyonik arayüzler üzerine çalışan CTRL Labs firması, fare ile tıklamak, ekrana dokunmak yerine, kullanıcının beynindeki ‘niyeti’ anlayacak sistemler geliştiriyor. Bu şirketi alan Facebook, paylaşımı zihinden yapmaya hazırlanıyor.

Ekleme: 05.10.2019 19:20:14 / Güncelleme: 05.10.2019 20:53:30 / Bilim & Teknoloji
Destek için 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Boşuna, ‘alet işler el övünür’ diye dememişler! İnsanoğlu binlerce yıldır aletleri elleri ile kullanıyor. Basit aletler de günümüzün en üstün teknolojik ürünleri olan cep telefonları da… Hepsi parmaklarımızın ucundalar…

Kulağa çok fütüristik hatta tuhaf gelse de artık beynimizin parmaklarımıza emir vermesi gerekmeyecek; çünkü cihazlar beynimizden emir alacak. Beyinden gelen sinyaller ile Facebook kullandığınızı düşünün. Fare ile tıklamak, parmağınızla ekrana dokunmak yerine beyninizdeki ‘niyeti’ anlayan bir cihazın anında bir fotoğraf paylaştığını ya da sayfayı kapattığını hayal edin. Geçtiğimiz günlerde Facebook, beyin arayüzleri geliştirmek üzerine uzman-laşmış bir araştırma şirketi olan CTRL Labs’ı satın aldı.

ARTIRILMIŞ GERÇEKLİK

Sosyal medya devinin, bu alanda yatırım yapmasının sebebi ise bilgisayarların beyin sinyallerini algılayıp işlem yapabileceğine inanmalarından kaynaklanıyor. Facebook, bu şirketin birikimini sanal ve artırılmış gerçeklik alanında kullanmayı planlıyor. Bakalım bu vizyonun hayata geçirilmesi ne kadar sürecek? Elbette bu teknolojinin kullanım alanı sosyal medyadan ibaret değil.

KELİMEYE DÖNÜŞTÜ

Facebook uzun süredir bu alanda çalışıyor, bir dizi yatırım yapıyor. Geçtiğimiz sene California Üniversitesi’nde, Facebook’un finanse ettiği bir araştırmada ilk kez beyin sinyallerinin eş zamanlı olarak kelimelere dönüştürülmesi deneyleri yapılmış ve bu alanda bir çığır açılmıştı.

Kaynak, İTO Gazetesi