Tarım ve Orman Bakanlığı-MÜSİAD işbirliği

Tarım ve Orman Bakanlığı ile MÜSİAD arasında kırsal kalkınma hibe programının etkinliğini daha da artırmak için iş birliği protokolü imzalandı.

Ekleme: 13.09.2019 18:44:21 / Güncelleme: 13.09.2019 18:44:21 / Ekonomi
Destek için 

EKONOMİ SERVİSİ

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından uygulanan, IPARD- Avrupa Birliği kırsal kalkınma hibe programının etkinliğini daha da artırmak için MÜSİAD ile imzalanan İş birliği Protokolü töreninde konuştu.

3 ANA AMAÇ; KIRSALA YATIRIM, ÜRETİCİYE GELİR, İSTİHDAMA KATKI

'Kırsala daha çok yatırım, Üreticiye daha çok gelir, İstihdama daha çok katkı' diyerek 3 başlıkta amaçlarını özetleyen Bakan Pakdemirli, 'Biz kırsalı uzak diyarlar olarak görmüyoruz. Biz; tarımın, gıdanın, hayvancılığın, suyun ve ormanın Bakanlığı olarak, kırsal kalkınmayı bu beş unsurun da geleceği olarak görüyor ve tüm imkânlarımızla kırsalı ve yereli destekliyor, teşvik ediyoruz' ifadelerini kullandı. Kırsal alanların nüfusumuzun yaklaşık yüzde 25'inin yaşadığı, tam anlamıyla Türkiye'ye güç katan bir dinamo olduğunu söyleyen Pakdemirli, kırsal kalkınma anlamında verilen desteklerle birçok girişimcinin önünün açıldığını belirtti.

PROTOKOL İLE İŞ ADAMLARI KIRSALDA YATIRIMA TEŞVİK EDİLİYOR

MÜSİAD'ın 11 Binden fazla üyesi ve temsil ettiği 60 bine yakın işletme ile 81 ilimizde ve 92 farklı ülkedeki 222 noktadaki temsilciliği ile Türkiye'nin önemli bir kurumu olduğunu belirten Pakdemirli, bu protokol sayesinde MÜSİAD üyesi yatırımcılara ulaşılarak, Kırsalda yatırıma geçmelerine katkı sağlanacağını belirtti. Bakan Pakdemirli; 'Bakanlığımızın birimi olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu vasıtasıyla, MÜSİAD üyelerine IPARD kapsamında eğitimler vereceğiz. Proje hazırlamadan, uygun yatırımlara, yatırıma ihtiyaç duyulan sektörlerden, sağlanacak hibelere kadar her konuda detaylı bilgilendirmeler yapacağız. Başvuru çağrı ilanları yayınlandığında, MÜSİAD üyelerini hızlıca bilgilendireceğiz. Kısacası, üretici, yatırımcı gelip, Bakanlığın kapısında beklemeyecek, hangi bilgiyi nereden alacağım diye dönüp durmayacak. Biz üreticinin ayağına gideceğiz. Biz yatırımcının peşinden koşacağız' ifadelerini kullandı.

83 MİLYONLUK DESTEK BAŞVURULARI BAŞLADI

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, kırsal kalkınma kapsamında önemli bir duyuruda da bulundu. IPARD kapsamında yeni başlayan bir yaklaşım olan, "LEADER - Kırsalda Yerel Kalkınma Stratejilerinin Uygulanması" hibe programı kapsamında başvuru çağrısına çıkıldığını açıkladı. 'İşte bugün, toplam, 13 Milyon Avro, yani 83 Milyon TL'lik başvuru çağrısına çıkıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun' dedi. LEADER kapsamında, kırsalda, IPARD kriterlerine uygun olarak kurulan, yöreye uygun kalkınma stratejilerini hazırlayan Yerel Eylem Gruplarına destek sağlanacağını belirten Pakdemirli, 'Yerel Eylem Grupları, özel sektör, STK ve kamu kurumlarının bir araya geldiği, dernek statüsünde yapılardır. Kurulan bu derneklerin; Genel giderlerini, bölge üreticilerine yönelik; eğitim, seminer, tanıtım faaliyetlerini ve yöre halkının ortak faydasına yönelik projelerini destekleyeceğiz. Yerel Eylem Grupları, nüfus büyüklüğü ve kapsadığı alana göre, program süresince, 320 bin ila 400 bin Avro arasında destek alabilecektir' dedi.

LEADER, AB'YE ADAY ÜLKELER İÇİNDE İLK KEZ TÜRKİYE'DE BAŞLIYOR

LEADER uygulamasının ilk etapta, 12 ilde Ankara, Amasya, Çanakkale, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Kastamonu, Manisa, Ordu, Samsun ve Şanlıurfa'da uygulanacağını belirten Pakdemirli, projenin 2020 yılından itibaren diğer IPARD illerinde de yaygınlaştırılmasının planlandığını belirtti. 'Yerel Eylem Grubu Derneklerine stratejilerini ve projelerini sunmaları için 3 ay süre veriyoruz. Başvurular 12 Kasım ve 12 Aralık tarihleri arasında TKDK il koordinatörlüklerine yapılacaktır. LEADER, AB'ye aday ülkeler içinde ilk kez Türkiye'de başlıyor. Bu bizim için önemli bir başarıdır' dedi.