ABD, Husilerle müzakere yürütüyor!

ABD'li üst düzey bir diplomat, Yemen'deki çatışmaları sonlandırmak için İran destekli Husilerle müzakere yürüttüklerini söyledi.

Ekleme: 10.09.2019 13:43:09 / Güncelleme: 10.09.2019 17:15:25 / Dünya
Destek için 

ABD Yakın Doğu İşleri Genel Sekreter Yardımcısı David Schenker, “Yemen'deki savaşı sonlandırmaya çalışmak konusuna odaklanmış durumdayız" dedi.

Bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Voice of America'ya Perşembe günü yaptığı açıklamada "ABD'nin Yemen'de barış, refah ve güvenlik sağlamak için harekete geçtiğini, çatışmayı ve kriz halindeki insani durumu sona erdirecek kapsamlı bir siyasi anlaşmaya odaklandığını" belirtti.

Tarihi boyunca düşük yoğunluklu ya da tam bir kriz halinde çatışma bölgesi olan Yemen, son olarak 2015 yılında hükümete karşı harekete geçen İran destekli Husi isyancılarıyla gündeme geldi.

Suudi Arabistan'ın da geniş bir koalisyonla hükümet lehine sahaya girmesi ülkeyi bir kez daha kaosa sürükledi.

Husi isyanından üç ay sonra eski ABD Başkanı Barack Obama yönetimi, Cenevre'de ABD sponsorluğunda yürütülecek barış görüşmelerine katılmaları konusunda Husi liderleri ikna etmeye çalıştı. Bu ve buna benzer çabalar yıllardır sonuçsuz kaldı ve sonunda Yemen'de kıtlık baş gösterdi. Son noktada ülkede çekirgeler yenmeye başlandı.

 ABD YÖNETİMİ, TRUMP'IN ŞANSINI ARTIRMAK İSTİYOR

Arapça web sitesi “Sharq Wa Gharb"ın baş editörü Abdulaziz Kilani, Middle East Eye'da "ABD'nin Husilerle yürüttüğü görüşmeler savaşı sonlandırmanın yolunu açabilir" başlıklı bir makale kalame aldı.

Makalede "Suudi liderliğindeki koalisyonun yıllarca koşulsuz olarak desteklenmesinden sonra, ABD yönetimi bu adımı Başkan Donald Trump'ın 2020 seçimlerinden önceki şansını artırmak amacıyla artırdı" ifadeleri kullanıldı.

İşte makaleden ayrıntılar:

ABD yönetimi, dünyanın en kötü insani krizine sebep olan Yemen savaşına dahil olduğu konusunda halk öfkesinin farkında. ABD yönetiminin, Suudi liderliğindeki koalisyona silah satışı ve Suudi Arabistan'ın Yemen'deki rolüyle ilgili kongre kararlarını engellenmesi, yaygın bir öfkeye neden oldu.

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul konsolosluğunda katledilmesi, Washington'a, Riyad'a desteğini çekmesi konusunda yapılan çağrıların sebeplerinden.

Birleşmiş Milletler, ABD'nin, İngiltere'nin ve Fransa'nın, Yemen'deki savaş suçlarında sivilleri bir savaş taktiği olarak açlıktan öldüren bir koalisyona istihbarat ve lojistik destek sağlayarak durumu daha da karmaşıklaştırdığını belirtiyor.

Eğer yönetim Yemen'de anlaşmazlığın sona ermesine yardımcı olabilecek bir anlaşmayı güvenceye alabilirse, Trump bunu kesinlikle seçim kampanyasında yem olarak kullanacaktır.

"YEMEN SAVAŞININ ASKERİ BİR ÇÖZÜMÜ YOK"

Yetkililer, siyasi bir çözümün Yemen'de barışı korumak için en iyi seçenek olduğunu belirtti. Eski devlet sekreter yardımcısı yardımcısı Joel Rubin, “Yemen savaşının askeri bir çözümü yok. Sadece askeri bir çaba gösterilirse ve bu ne kadar uzun sürerse, savaş da o kadar uzun sürecek. ABD'nin Husilerle müzakere adımı gecikmiş bir adım" dedi.

Dünya Sağlık Örgütü kısa bir süre önce, Yemen'de 35 bin kanser hastasının tedaviden mahrum bırakıldığını söyledi. Fakat Husiler ABD'yi arabulucu olarak kabul eder mi?

HUSİLER ABD'Yİ ARABULUCU OLARAK KABUL EDER Mİ?

Husilerin siyasi bürosunun bir üyesi olan Mohammed el-Bukhaiti bu konuda “ABD ile aramızda hiçbir görüşme yok ve Amerika'nın arabulucu olacağı görüşmeleri kabul etmeyeceğiz, çünkü Yemen'e saldırılar konusunda taraf oldu. “-Yemen'e karşı savaşın Riyad veya Abu Dabi tarafından ilan edilmediğini, ancak Washington tarafından dört ülkenin ana katılımı temelinde (ABD, İngiltere, Suudi Arabistan ve BAE) ilan edildiğini herkes biliyor” dedi.

Ancak Bukhaiti, Husilerin savaşı durdurmak ve Yemen'deki kuşatmayı kaldırmak için ABD ile ikili bir diyalogu kabul edebileceğini de ekledi. Dolayısıyla, ABD'nin Husilerle görüşmeler yapması zor olacak ve başarı şansı kesin olmaktan uzak.

RİYAD AÇISINDAN DURUM NE?

Riyad, Yemen'deki görevinde başarısız olduğu bir zamanda, savaşı sonlandırmanın bir yolunu arıyor olabilir. Husiler şu anda 2015'tekinden çok daha güçlü. Bu arada koalisyon her zamankinden daha fazla bölünmüş durumda. Uluslararası alanda itibarını zedelemenin dışında Suudi Arabistan bu çatışmadan hiçbir şey kazanmadı.

Suudiler, anlaşmazlığa bir son bulma uğruna, Husilerle müzakereye oturmaya hazır olabilir.

Ancak Husiler, ABD'nin katılımının savaşı uzattığının farkındalar.

Suudi liderliğindeki koalisyon sivilleri bombalamayı bırakmalı ve Yemen'deki kuşatmayı kaldırmak için hareket etmeli. Şiddet bir çözüm değil, çatışmayı daha da karmaşıklaştıran bir faktördür. Sadece görüşmeler ölümün artmasını engelleyebilir.