Tarihte Bugün

Tarihte bugün yaşanan olaylar arasında; Moğolları durduran savaş ‘’Ayn-ı Calut’ savaşı ,’Mahpeyker Kösem Sultan öldürülmesi,Genç Osman’ın Hotin Seferi, Rusların rehine kurtarma operasyonu ‘’Beslan Katliamı’’ var..

Ekleme: 03.09.2019 09:36:06 / Güncelleme: 03.09.2019 10:00:32 / Güncel
Destek için 

Moğolları Durduran Savaş ‘’Ayn-ı Calut’’ (1260)

Moğollar Cengiz Han döneminden itibaren yakıp yıkarak ilerliyor kimse onları durduramıyordu. En son Abbasilerin başkentin Bağdat’ta Moğolların istilasına uğramış hatta halife de feci şekilde öldürülmüştü.(1258) Moğollar ilerleyişlerini Suriye ve Mısır’a doğru yönelttiler hatta bölgede bulunan Haçlılar ile ittifak yaptılar. Ancak hiç ummadıkları bir şey oldu. Memluk Devleti hükümdarı Sultan Kutuz o zamana kadar yapılamamış bir şeyi yaptı.  3 Eylül 1260’da Ayn-ı Calut’ta Moğolları bozguna uğrattı. Böylece Moğollar ilk kez yenilmişler ve artık durdurulmuşlardır.

Genç Osman’ın Hotin Seferi (1621)

II.Osman Lehistanlılar nedeniyle yaşanılan sorunları çözmek için 1621’de Hotin seferine çıktı.Çarpışmalar 3 Eylül tarihinde Hotin kalesi önlerinde başladı. Kesin sonuç getirecek bir zafer kazanılamadı. Lehistan ile önceki durumu koruyan bir antlaşma yapılarak dönüldü. II.Osman bu sefer sırasında yeniçerileri daha yakından tanımış ve hatta onları kaldırmayı düşünmeye başlamıştır. Fakat bu düşüncesi O’nun sonunu da hazırlamıştır.

Mahpeyker Kösem Sultan Öldürüldü (1651)

Sultan I.Ahmet’in eşi olan Mahpeyker Kösem Sultan 1590 Bosna doğumludur. Oğlu IV.Murat döneminin ilk başlarında yeniçeri ağalarını kullanarak etkinlik kazanmış fakat IV.Murat saltanatının ikinci devresinde onu göz hapsinde tutturmuştur. Diğer oğlu Sultan İbrahim döneminde tekrar kazandığı nüfuzunu, kaybetmeye başlayınca oğlunu tahttan indirttirmiş ve hatta öldürülmesini bile sağlamıştır. Acımasızlığı ve entrikaları ile bir döneme damga vurmuş olan Mahpeyker Kösem Sultan  torunu IV.Mehmet’in annesi Hatice Turhan Sultan’la girdiği iktidar mücadelesini kaybetti. Kendi sonu da kurbanları gibi oldu. 3 Eylül 1651’de odasında perde ipi ile boğularak öldürüldü. Böylece sarayda ağalar saltanatı dönemi kapandı.

Almanya’ya savaş İlanı (1939)

1 Eylül 1939 tarihinde Hitler Almanya’sı Polonya sınırlarından girmişti. Bu durum üzerine İngiltere ve Fransa Almanya’ya 3 eylülde savaş ilan ettiler.

Paris Antlaşması (1783)

Bu antlaşma ile Birleşik Krallık Amerika Birleşik Devletlerinin bağımsızlığını tanıdı böylece aradaki savaş durumu sona erdi.

Rusların Rehine Kurtarma Operasyonu ‘’Beslan Katliamı’’ (2004)

Çeçen direnişçiler Beslan’da 1 Eylül 2004 tarihinde bir okulu basarak 1,100 öğrenci ve öğretmeni rehin aldı. Rus güçlerinin operasyonunun ardından 3 Eylül 2004 tarihinde 334 kişi hayatını kaybetmiş çok sayıda kişi de yaralanmıştı. Çeçen savaş kumandanı Şamil Basayev tarafından İkinci Çeçen Savaşını sonlandırmak istendiğini duyurmak için eylemin gerçekleştirildiği açıklanmıştır. Rehine kurtarma operasyonu, rehinelerin bir çoğunun ölümü ile sonuçlandı.

Emekli İmam Bayram Ali Öztürk Öldürüldü (2006)

Fatih Çarşamba'da Kocatepe Mahallesi'nde bulunan İsmailağa Camii'nde İsmailağa Cemaati'nin önde gelen isimlerinden emekli imam Bayram Ali Öztürk, sabah namazından sonra cemaatin gözleri önünde bıçaklanarak öldürüldü. Saldırgan ise cami cemaati  tarafından linç edildi. Cemaatin verdiği bilgiye göre, dini sohbette, peygamberlerle evliyalara yönelik saldırılar ve kötü muameleler konuşuluyordu.

Tarihte bugün yaşanan diğer önemli olaylar şu şekilde:

1260    Memlûkler, Moğolları Filistin’de Ayn Calut Savaşında yendi.
1651    Sultan I. Ahmet'in eşi Kösem Sultan, öldü.
1683    Viyana Kuşatması, başarısızlıkla sonuçlandı.
1855    Nebraska'da 700 ABD askeri Sioux köyüne saldırdı ve 100 kızılderiliyi vahşice katletti.
1869    İstanbul'da Atlı Tramvay çalışmaya başladı.
1908    İlk haftalık mizah dergisi Kalem yayımlanmaya başlandı.
1912    Dünyanın ilk konserve fabrikası İngiltere'de açıldı.
1952    Ağrı Dağı zirvesine Türk Bayrağı dikildi.
1986    Avrupa ülkeleri, radyasyon taşıdığı gerekçesiyle Türkiye'den fındık alımını durdurdu.
1988    Siyasetçi ve eski başbakanlardan Ferit Melen, öldü.
1988    Irak'tan kaçıp Türkiye'ye geçen Kürt sayısı 100 bini aştı.
1999    Türkçe’yi en güzel konuşan spiker Tarık Gürcan, öldü.
2004    İnguş ve Çeçenlerin başlattığı Beslan rehine alma eylemi, çoğu öğrenciden oluşan 344 kişinin ölümüyle bitti.
2005    Abdullah Öcalan'a destek amacıyla güneydoğudan 1500 kişi, otobüslerle Gemlik'e hareket etti.
2006    İsmailağa Camisi'nin emekli imamı B.Ali Öztürk, öldürüldü. Bıçaklayan Mustafa Erdal, linç edildi.
2008    Kıbrıs’ın kuzey ve güney ülkelerinin Türk ve Rum liderleri, görüşmeleri başlatma kararı aldılar.