İBB'de 5 bin kişi işten çıkarıldı

Ekrem İmamoğlu'nun İBB Başkanı olmasının ardından 5 bine yakın işçinin işten çıkarıldığı belirtiliyor. İmamoğlu, seçim öncesi vaatlerinden biri olan 'Hiç kimsenin işine ve emeğine dokunmayacağız' sözleri sebebiyle eleştiriliyor.

Ekleme: 30.08.2019 12:11:42 / Güncelleme: 30.08.2019 12:12:56 / Güncel / İstanbul Haberleri
Destek için 

Yeni Şafak'tan Fatih Özer'in haberine göre seçim öncesi çalışanların işten çıkarılmayacağına dair söz veren Ekrem İmamoğlu'nun İBB Başkanı olmasının ardından 5 bine yakın kişi işten çıkarıldı.

Buna göre İBB iştiraklerinden İSTAÇ A.Ş.'den 200, İstanbul Güvenlik A.Ş.'den 750, Metro İstanbul A.Ş.'den 200, Boğaziçi Yönetim A.Ş.'den 200, Park ve Bahçelerden 185, İspark A.Ş.'den 246, Beltur A.Ş.'den 175, Medya A.Ş.'den 72, Kültür A.Ş.'den 17 ve Belbim A.Ş.'den de 5 işçinin işine son verildi.

Çoğu yıllardır İSMEK'te çalışan 2 bin 652 kişi de iş sözleşmesi yenilenmediği için fiili olarak işten çıkarıldı.

İBB ÖNÜNDE EYLEM

İşçiler dün belediye önünde oturma eylemi yaptı. Gerekçe gösterilmeden işten çıkartıldıklarını savunan 250'ye yakın kişi, İBB binası önünde saat 11.00 sularında toplanıp çeşitli sloganlar attı. İşlerine iade edilmek isteyen işçiler, yönetimden makul bir açıklama yapılıncaya kadar eylemlerini sürdüreceklerini kaydetti.

VARDİYA DEĞİŞİMİNDE ÖĞRENDİ

İstanbul Güvenlik A.Ş.'de çalışan Yusuf Pınar, işten atıldığını SMS'le öğrendiğini anlattı. Kendilerine hiçbir açıklama yapılmadan kapının önüne konulduklarını ifade eden Pınar, “Başkan İmamoğlu'dan bir açıklama duyana kadar burada beklemeye devam edeceğiz. Bizim tek isteğimiz işimize geri dönmek” dedı.

İstanbul Güvenlik A.Ş.'den çıkartılan Melih Yardımcı ise “Her zaman görevimizi en doğru şekilde yerine getirdik. Vardiyamı teslim almaya gittiğimde işten çıkarıldığımı öğrendim. Bu kadar emek verdiğimiz, hak ederek girdiğimiz işimizden bu şekilde atılmak bizi çok üzdü” şeklinde konuştu.

OY VERDİK SÖZÜNÜ TUTMADI

İspark A.Ş.'den çıkartılan Dinçer Töreli, “Bir mesajla işten çıkartıldık. Bu bizi son derece rencide etti. Hakkımızı alana kadar direneceğiz. Başkan İmamoğlu'na oy verdik, buna rağmen işten atıldık. O bizden oy istedi, biz de verdik. Yine de bizi işten çıkarttı. Verdiği sözlerin hiçbirini tutmadı. İşçi haklarından bahsediyordu, hepimizi kapının önüne koydu” dedi.

Yine İspark A.Ş.'den çıkartılan Taner Sürmez de şunları söyledi: “Güneşin altında saatlerce çalıştık, sesimizi çıkarmadık. Bize bankamatik memuru diyorlar. Ben bankamatik memuru değilim. Biz alın terimizle ekmeğimizin peşindeyiz.”

MEDYA A.Ş'DE MESAİ KRİZİ

2018 yılının Haziran ayında Medya A.Ş.'de kameraman olarak çalışmaya başlayan Kadircan Dilli, “Temmuz ayında gece-gündüz çalışmamıza rağmen hak ettiğimiz mesai ücretleri yatırılmadı. Müdürlük tarafından da yatırılmayacağını öğrendik. Aynı şekilde Ağustos ayı mesai ücretlerinin de yatırılıp yatırılmayacağı bilinmiyor. CHP yönetimi mesai ücretlerimize de göz dikti” dedi.

ENGELLİ OĞLUYLA PROTESTOYA KATILAN BABA: "NEDEN İŞTEN ÇIKARILDIĞIMI OĞLUNA KENDİSİ ANLATSIN"

Yüzde 80 engelli oğluyla birlikte eyleme katılan Burhan Güven, “Mart ayında İstanbul Güvenlik A.Ş.'de işe başladım. Seçim öncesi kimseye dokunulmayacağı söylendi. Ancak İmamoğlu, bizim sevgimizi kazanacağı yerde nefretimizi kazanmak istiyor. Bizim duamızı alacağı yerde bedduamızı almak istiyor. Yanımda yüzde 80 bedensel engelli çocuğum var. Ona işten çıkarılış nedenimi anlatamıyorum. İmamoğlu gelsin açıklamayı bana değil çocuğuma yapsın. İstanbul'un her yerini bana verseniz, bu çocuğu ayağa kaldıramam. İşimi geri verin, en azından çocuğuma bir yaşam sağlayayım” dedi.