Apple’dan trajikomik itiraf ve özür (analiz)

Apple, ses asistanı Siri'nin konuşma kayıtlarını üçüncü şahıslara dinlettiğini itiraf ederek özür diledi. Peki ama dinleme sonucu elde edilen bilgiler ne olacak? Bir daha dinlemeyeceklerinin bir garantisi var mı? Yok…

Ekleme: 29.08.2019 13:33:31 / Güncelleme: 29.08.2019 13:34:35 / Bilim & Teknoloji
Destek için 

TEKNOLOJİ SERVİSİ / ANALİZ

Apple yaptığı açıklamada, şirketin ses asistanı Siri'yi geliştirmek için üçüncü taraf kişilerle anlaşmasına yönelik çıkan eleştirel haberlerin ardından, kullanıcı mahremiyetini korumak için yeni politikaları hayata geçirdiğini duyurdu. Apple açıklamasında ses dinleme konusundaki hatasını kabul ederek, "Mahremiyet çok temel bir insan hakkıdır. Yaptığımız incelemeler sonucu yüksek ideallere sahip olan politikalarımıza tam uymadığımızı tespit ettik ve bunun için özür diliyoruz." ifadelerine yer verdi. Ne kadar ucuz bir özür…

NE OLMUŞTU?

Apple'nın ses tanıma konusundaki rakiplerinden Amazon, Alexa ses asistanı ile kullanıcılarını dinleyerek uygulamasını geliştirmeye çalışmıştı. Facebook ise Messenger kullanıcılarının seslerini para verdiği üçüncü kişilere yazıya döktürerek ses tanıma sistemini geliştirmeye çalışmıştı.

NİÇİN DİNLİYORLARMIŞ?

Şirketler sözüm ona yapılan dinlemelerin, ürünlerinin daha da geliştirilmesi ve daha iyi hizmet vermesi için yapıldığını belirtiyorlar, kullanıcıları dinleyerek makine öğrenmesine bağlı olan yapay zekalarını geliştiriyorlarmış.

PEKİ AMA İNSANLARIN MAHREM BİLGİLERİNİN GÜVENLİĞİ NE OLACAK?

Makine öğrenmesinin en önemli unsuru derin öğrenme (deep learning) temelde, algoritmanın mevcut verilerle beslenmesi ve ardından insan müdahalesine ihtiyaç olmadan verileri tanıması anlamına geliyor. Sadece ses sistemlerinde değil, günümüzde pek çok şirket, görüntü ve metin sistemlerini geliştirmek için kullanıcıların verilerinden faydalanıyor. Bu durumun Facebook’un Cambridge Analytica skandalında olduğu gibi istismar edilmeyeceğinin bir garantisi var mı? Milyonlarca kullanıcı bilgisinin uluslararası istihbarat birimlerine veya insan tacirlerine veya organ mafyasının eline geçmeyeceğinin bir garantisi var mı? Yok…

BİR SEFERBERLİK İLAN EDİLMELİ

Adamlar ucunda para oldu mu her şeylerini çok rahat satabiliyor, iş ortaya çıkınca da trajikomik bir itiraf ve özürle yollarına devam edebiliyorlar. Kimse de çıkıp hesap soramıyor. Çünkü onların geliştirdiği teknolojiye mahkum çoğu kişi. Biz ne zaman onların teknolojisine mahkum olmazsak o zaman gerçekten bağımsız olacağız. Aslında son dönemde yerli sosyal medya platformları ve mesajlaşma uygulamaları yapıldı ama ilgilenen yok. Bu konuda bir seferberlik ilan edilmeli ve bu ihtiyaçları karşılayan yerli platformlar daha kullanışlı bir hale getirilerek ülke insanın bilgisi uluslararası emperyal güçlere peşkeş çekilmemeli…