OKULLARDA ‘ZORUNLU’ BAĞIŞ

Eğitim-öğretim yılının başlamasına az bir zaman kala veliler çocuklarının kayıtlarını yaptırmak için çabalıyor. Milli Eğitim Bakanlığının her yıl yaptığı ‘kayıt parası alınmayacak’ açıklaması ise okullarda karşılık bulmuyor. Velilerden ‘Gönüllü Bağış’ adı altında adeta zorunlu para alınması tepkilere neden oluyor.

Ekleme: 26.08.2019 07:32:55 / Güncelleme: 27.08.2019 12:11:46 / manşetler / İstanbul Haberleri
Destek için 

Muhsin Şenol- DOĞRUHABER

Veliler, çocuklarının iyi bir eğitim alması için hiçbir masraftan kaçınmıyor. Kırtasiye masrafları, servis ücretleri ve okul kıyafetleri velilerin bütçesini zorluyor. Bu masraflara bir de okullarda istenen ‘zorunlu’ bağışlar tepkilere neden oluyor. MEB’ten yapılan ‘kayıt parası alınmayacak’ açıklaması ise karşılık bulmuyor.

BAKAN, OKULLARDA BAĞIŞ ALINDIĞINI KABUL ETTİ

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, önceki gün bir televizyon programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Velilerin yoğun tepkisine neden olan ‘kayıt parasına’ ilişkin de açıklama yapan Selçuk, “Eğitimin ücretsiz olması anayasal bir zorunluluk. Adrese dayalı sistemde otomatik kayıt sistemi bulunuyor. Herhangi bir okulun, adresteki öğrencinin kaydını orada olduğu halde 'yapmıyorum' demek gibi bir şansı asla yok. Bize gelen şikayetlerden de biliyoruz ki bu tür yaşanmışlıklar var.” dedi. Bakan Selçuk daha sonra söylediği, “'Hiçbir okulumuzda bağış alınmamaktadır' diye bir şey söylesek doğru olmaz. Yazılımımız var. Bu yazılımı kimin hangi okulda ne kadar bağış yaptığını biz izleyebiliyoruz.” sözleriyle ise okullarda bağış alındığını kabul etti.

HER YIL ‘KAYIT PARASI ALINMAYACAK’ DENİYOR

Milli Eğitim Bakanlığı, her yıl velilerin ‘okullarda kayıt parası alınıyor’ şikayetlerine karşın ‘okullarda kayıt parası alınmayacak’ açıklaması yapıyor. Veliler bu açıklamanın ardından dahi okul yöneticilerinin okul masraflarını gerekçe göstererek bağış adı altında kayıt parası aldığını ifade ediyor. Aslında bu kısır döngü ilgili tarafların bilgisi dahilinde gerçekleşiyor fakat kimse bu girift konuya çözüm bulamıyor veya bulmak istemiyor. Okul yöneticileri, okulların temizlik ve kırtasiye masraflarının bakanlık tarafından karşılanmadığını ve bu sebeple velilerden para talep ettiklerini belirtiyor. Bakanlık ise hiçbir suretle velilerden para talep edilmemesi gerektiğini söylüyor. İki taraf arasında kalan velilerin bir kısmı okul yöneticilerini haklı görüp okula bağışta bulunurken bazı veliler ise bakanlığın ‘kayıt parası alınmayacak’ açıklamasını referans göstererek para ödemek istemiyor.

BAĞIŞ VERMEYEN ÖĞRENCİLER RENCİDE EDİLİYOR

Velililerin en çok şikayet ettiği konulardan biri de bağış yapmak istemeyenlerin çocuklarının arkadaşları önünde rencide edilmesi. Her okulda olmasa da bazı okullarda söz konusu ‘zorunlu’ bağışı vermeyen velilerin çocukları, sınıf arkadaşlarının karşısında rencide ediliyor. Bu durum çocukların eğitim hayatına olumsuz etkiler bırakıyor. Bazı çocuklar okula gitmek istemezken bazı çocukların ise dersten kaçtığı gözleniyor. Çocuklarının bu sebeple okula gitmek istemediğini öğrenen veliler, soluğu okulda alıyor ve okul yöneticileri ile veliler arasında istenmeyen olaylar çıkabiliyor. Veliler ‘kayıt parası’ bilmecesinin bir an önce son bulmasını istiyor.

OKUL KIYAFETLERİ DE CEP YAKIYOR

Okulların açılmasına yakın velilerin şikayetçi olduğu tek konu ‘kayıt parası’ değil. Okulların belirli kırtasiyelerle anlaştığını belirten veliler, zorunlu okul kıyafetlerinin fahiş fiyata satıldığını ifade ediyor. Başka mağazalarda aynı t-shirt ve pantolonun çok daha ucuza alınabileceğini belirten veliler okul kıyafetlerinin 100-150 lira arasında satılarak velilerin zor durumda bırakıldığını söylüyor. Okul kıyafetlerinin tek bir yerde satılmasına karşı çıkan veliler, Milli Eğitim Bakanlığından konuya el atmasını bekliyor.