Coğrafi işaretli Çubuk turşusu ATO'da kuruldu

ATO Başkanı Baran, "Ankara Ticaret Odası olarak coğrafi işaret konusunu çok önemsiyoruz. Coğrafi işaret, yöresel ürünlerimizin geleneksel özellik ve kalitelerinin korunarak gelecek nesillere aktarılmasını sağlıyor." Dedi.

Ekleme: 23.08.2019 09:40:34 / Güncelleme: 23.08.2019 11:44:02 / Ekonomi / Ankara Haberleri
Destek için 

EKONOMİ SERVİSİ

Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) 19-20-21 Eylül tarihlerinde gerçekleştireceği II. Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi ile Çubuk Belediyesi'nin 5-6-7-8 Eylül'de gerçekleştireceği 14. Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali, ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Çubuk Belediye Başkanı Baki Demirbaş tarafından ATO'da tanıtıldı. Toplantının açılışında konuşan ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Türkiye'de coğrafi işaret tescili alabilecek 2 bin 500 ürün bulunduğunu belirterek, bu ürünlere marka değeri kazandırılması ve uluslararası mecrada pazarlanabilmesi durumunda yaklaşık 20 milyar avroluk bir pazar oluşturmanın mümkün olacağını söyledi. Baran, Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi ve Çubuk Turşu ve Kültür Festivali'ni kamuoyuna duyurmayı istediklerini belirterek, her iki organizasyona da tüm vatandaşları davet etti.

DEMİRBAŞ: "ÇUBUK TURŞUSU İSTİHDAM SAĞLADI"

Çubuk Belediye Başkanı Baki Demirbaş da konuşmasında, 14. Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali hakkında bilgi verdi. Demirbaş, 'Dünyanın tek turşu festivali Çubuk'ta' sloganıyla 2005 yılında yapılmaya başlanan festivalin, Coğrafi İşaret belgeli Çubuk turşusunun tanıtım, satış ve kapasite artırımına önemli faydası olduğunu anlattı. Çubuk turşusu üretiminin, festival sayesinde ilçe geneline yayılarak büyük bir sektör haline geldiğini ve 6 bin kişiye istihdam ve ilçe ekonomisine katma değer sağladığını belirten Demirbaş "Bu yıl 40 bin ton turşu üretimi hedefliyoruz. Üretilen turşular Ankara, İstanbul, İzmir ve Antalya başta olmak üzere yurdun 4 bir yanında satışa sunuluyor" dedi.

"TESCİLLİ ÜRÜN, KÜLTÜRÜ DE DÜNYAYA TANITIR"

Toplantıda konuşan KKTC Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu da, coğrafi işaret tescilinin özellikle küçük ölçekli işletmelerin ürünlerini yurtdışına pazarlamasına katkı sağladığını ve bunun da ülkenin temsili açısından önem taşıdığını söyledi. Amcaoğlu, "Bizler izolasyon altında yaşayan ülkelerin insanları olarak tescilin, kimliğin ne anlama geldiğini, ticari anlamda bir ürünün tescil edilerek o kültürün de dünyaya tanıtılarak ülkesine gelir anlamında ne kadar katkı sağladığını biliyoruz" dedi.