Hikmetyar seçim kampanyasını başlattı

Eski Afganistan başbakanı Hikmetyar Cumhurbaşkanlığı seçimleri için kampanyasını Adalet sloganı ile başlattı. Hikmetyar camilerle Cumhurbaşkanlığı Sarayı arasındaki boşluğu kapatmaya ve dini alimin üst düzey ulusal karar alma düzeyleri ve politika konularında işe alınacağına dair söz verdi. 

Ekleme: 06.08.2019 11:13:05 / Güncelleme: 06.08.2019 11:13:05 / Dünya
Destek için 

Afganistan Hizb-i-İslami Partisi lideri eski Başbakan Gulbuddin Hikmetyar Perşembe günü Kabil'de seçim kampanyasını başlattı ve burada savaşın kazanamayacağını, seçimlerin ülkeyi mevcut krizden çıkaracak tek çözüm olduğunu söyledi. 
 
Siyasi rakiplerinden bazılarına karşı çıkan Hikmetyar, Başbakanlık görevlisi, icra kurulu başkanı ve üçüncü başkan yardımcısının oluşturulmasının siyasi rüşvetten başka bir şey olmadığını söyledi. 
 
Afganistan hükümetiyle 2016 yılında yapılan bir barış anlaşması sonucunda Afganistan siyasetinde yeniden ortaya çıkan Hikmetyar, geçici bir hükümetin kurulma ihtimalinin çok yüksek olduğunu belirterek, seçimlerin 28 Eylül’deki zaman çizelgesine dayanarak yapıldığını söyledi. 
 
“Seçimler için alternatif yok. Savaş seçimler olmadan bitemez." diyen Hikmetyar, rakiplerinden bazılarının süreci siyasi rüşvet yoluyla manipüle etmeye çalıştığını ve yasadışı eylemlere başvurduğunu söyledi. 
 
“İcra dairesinin şimdi ve geçmişte kurulması, üçüncü başkan yardımcılığının prömiyerliği ve başkanlığı siyasi rüşvetti. Onlar Anayasa'ya, sisteme ve sahip oldukları vaatlere aykırı ”dedi. 
 
 İslami bir araştırma araştırmacısı ve bir üniversite öğretim görevlisi olan Fazl Hadi Wazeen “Pek çok ülkeden daha zenginiz, ancak kendilerini ulusun kanından besleyen küçük bir kısmı her şey üzerinde kontrol sahibi oldu” diyerek Hikmetyar'a destek oldu. 

Yönetim ile din arası uçurum kapanacak, mahkumlar af edilecek
 
Hikmetyar, cumhurbaşkanı olarak göreve başladığında tüm mahkumların serbest bırakılacağını söyledi.  Aynı zamanda camilerle Cumhurbaşkanlığı Sarayı arasındaki boşluğu kapatmaya ve dini alimin üst düzey ulusal karar alma düzeyleri ve politika konularında işe alınacağına dair söz verdi. 

Seçimler 28 Eylül'de

Afgan seçmen, Taliban'ın 2001 yılında hükümetten düşmesinin ardından 4'üncüsü düzenlenecek Cumhurbaşkanlığı seçimleri için 28 Eylül'de sandığa gidecek. Seçim Komisyonundan yapılan yazılı açıklamaya göre, yaklaşık 60 gün sürecek propaganda süresince 18 aday ülkenin cumhurbaşkanı olmak için yarışacak.

Mevcut Cumhurbaşkanı Eşref Gani ve Afganistan İcra Kurulu Başkanı Abdullah Abdullah'ın da aralarında bulunduğu adaylar arasındaki diğer iddialı isimler ise Hizb-i İslami lideri ve eski Afganistan Başbakanı Gülbeddin Hikmetyar, eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Muhammed Hanif Etmer ve Rahmetullah Nebil.