Fas Parlamentosu'nun birinci kanadı olan Temsilciler Meclisi, "devletin resmi dili, Arapçadan sonra Berbericedir" diyen Anayasa'nın kabul edilmesinden yaklaşık 8 yıl sonra, Berberice (Amazigh dili) ile ilgili yasa tasarısını ve bununla birlikte Fas Dilleri ve Kültürü Ulusal Konseyi ile ilgili yasa tasarısını onayladı.
Berberice ile ilgili yasa tasarısı, Berbericenin, eğitim alanları, meclis çalışmaları, yasama alanları, bilgi ve iletişim, çeşitli kültür ve sanat dalları, kamu daireleri ve tesisleri, kamusal alanlar ve mahkemeler gibi bir çok alana dahil edilmesini amaçlıyor.
Berberiler (Amazighler), Berbericeyi resmi dil olarak kabul eden 2011 Anayasası’nın yürürlüğe girmesinden bu yana Fas'tan söz konusu yasa tasarısını yürürlüğe koymasını istiyordu.
Yaşanan 8 yıllık gecikme, Berberi kuruluşlar tarafından sık sık eleştirilirken, değişikliğin bir an önce gerçekleşmesi çağrıları yapılıyordu.
Adalet ve Kalkınma Partisi Milletvekili Saadeddin Osmani, 2017 yılında Başbakanlığa gelmesinin ardından hükümet programını sunarken, Berberi milletvekillerini selamlamıştı.
Osmani, bunun öncesinde yaptığı bir konuşmada Berberice’ye verdiği önemi, "Devlet, okullarda, medyada, yönetimde ve diğer yerlerde Berbericeye yer açmak için müdahale etmek zorunda” diyerek belirtmişti. Osmani, 2015 yılında yaptığı bir açıklamada ise mevcut koşullar altında 40 yıl sonra Berberice diye bir dilin ortadan kalkabileceğini kaydetmişti.
Milli Bağımsızlar Birliği (RNI) Genel Başkanı ve Tarım, Balıkçılık, Kırsal Kalkınma, Su ve Orman Bakanı Aziz Ahnuş ise söz konusu yasa tasarısının onaylanmasını, “Fas ve tüm Faslılar için bir zafer” olarak nitelendirdi. Bununla birlikte Ahnuş’un partisi RNI’nin Berberice "ciddiyet" anlamına gelen "Agras Agras" şeklinde bir sloganı bulunuyor.
Berberice dili yasası, ayrıca Berbericeyle iletişimi geliştirerek, kamu ve özel sektörde çalışan insan kaynakları kapasitesini güçlendirmenin yanı sıra Berbericenin gelişimi ile ilgili bilimsel araştırmaların, yaratıcılıkların, yapımların ve festivallerin desteklenmesini teşvik etmeyi amaçlıyor. Aynı zamanda Berberi kültürünü ve sanatının, kamu ve özel kurumlardaki kültürel ve sanatsal eğitim müfredatına dahil edilmesi ve dilin korunmasının yanı sıra ulusal uyum ve dayanışma değerlerinin artırılması hedefleniyor.
Fas Dilleri ve Kültürü Ulusal Konseyi ile ilgili yasa tasarısı ise resmi diller ve yabancı diller için öğrenme ve kullanma seviyelerini iyileştirmeye yönelik uyumlu dil politikaları geliştirmek amacıyla Anayasa'nın harekete geçirilmesini amaçlıyor. Konseyin görevi, uyum ve entegrasyon için devletin dilsel ve kültürel politikalar alanındaki stratejilerinde öneriler sunmaktır.
Öte yandan Fas Temsilciler Meclisi Başkanı Habib el-Maliki, yasa tasarılarının onaylandığı meclis oturumunu, ülkeyi ileriye taşıyacak reformlarda sağlanan uyum nedeniyle ‘başarılı’ olarak nitelendirdi. Maliki, bu bağlamda kamuoyunun görüşlerini takip ettiğini sözlerine ekledi.