Tarihte Bugün 26 Temmuz 2019

Tarihte Bugün yaşananlar...

Ekleme: 26.07.2019 10:09:43 / Güncelleme: 26.07.2019 10:09:43 / Tarihte Bugün
Destek için 

1552: Temeşvar kalesi Osmanlı ordusu tarafından fethedildi. Temeşvar ya da Romence ismiyle Timişoara Romanya'nın batı bölgesinde yer alan bir kenttir. Osmanlılar bu bölgeyi 1552 yılında ellerine geçirdikten sonra Temeşvar Eyaletini kurmuşlar ve Temeşvar kentini bu eyaletin başkenti yapmışlardır. Bu eyalet 1716 yılında bölge Avusturya-Macaristan İmparatorluğunun eline geçene kadar Osmanlı Devletinin Avrupa'daki en önemli eyaletlerinden biri olarak kalmıştır. Şehirde önemli oranda Macar azınlık yaşamaktadır.

1581: Utrecht Birliği'ne bağlı Kuzey Hollanda eyaletleri İspanya kralı II. Felipe'den bağımsızlıklarını ilan ettiler.

1891: Fransa Tahiti'yi ilhak etti. Tahiti, Fransız Polinezyası'ndaki en büyük adadır. Güney Büyük Okyanus'undaki Société(sosyeti) Adaları arasında bulunur

1914: Sırbistan ve Bulgaristan diplomatik ilişkilerini kestiler.

1919: Balıkesir Kongresi başladı.30 Temmuz'a değin sürecek olan bu kongre Anadolu’da yapılan ve Mustafa Kemal’in de katıldığı diğer kongrelerden bağımsız bir şekilde yapılmaktaydı. Bu kongreler vasıtasıyla meydana getirilen direniş hareketi Yunan işgalinin ilerlemesine engel olmuş ve Anadolu’nun toparlanması için fırsat oluşturmuştur. Bu kongrede de diğer Anadolu kongrelerinde olduğu gibi ağırlıklı olarak âlimlerin öncülük etmiş olması dikkat çekicidir.

1923: İskoç mühendis John Logie Baird, ilk mekanik televizyonun patentini aldı. 1926'da, Londra'daki Kraliyet Enstitüsünde televizyon gösterisi düzenleyen Logie; okyanus aşırı ilk televizyon yayınını da gerçekleştirdi.

1927: Mustafa Kemal Lozan Antlaşması'nın 4. yıl dönümünde, "Türk milleti için siyasi bir zafer teşkil eden bu antlaşmanın Osmanlı tarihinde emsali yoktur" dedi. Mustafa Kemal’in bu sözleri tarihçiler için oldukça kafa karıştırıcıydı ve üç kıtaya hükmetmiş, birçok muktedir krallığı ve İmparatorluğu yaptığı antlaşmalarla haraca bağlamış Osmanlı İmparatorluğunun tarihçesi açısından ne anlama geldiği merak ediliyordu.

1933: Adolf Hitler görme, duyma gibi sorunları olan engelli Almanların kısırlaştırılacağını açıkladı. Amaç saf ve kusursuz Alman ırkını oluşturmaktı.

1944: II. Dünya Savaşı: Sovyet ordusu batı Ukrayna'ya girerek Nazi işgaline son verdi. Almanya ve İtalya’dan oluşan Nazi blokunun ağır bir yenilgiye uğrayacakları insanlık tarihin en yıkıcı savaşının sonlarına yaklaşılıyordu.

1944: II. Dünya Savaşı: İlk Alman V-2 roketi İngiltere topraklarına düştü.V-2 (Almanca: Vergeltungswaffe 2, anlamı: "İntikam silahı", resmî adı: Aggregat 4, kısaca: A4), ilk balistik füze ve uzaya ulaşan ilk insan yapısı alet. Tüm modern füzelerin atası ve Ay'a gönderilen Saturn V roketinin doğrudan öncüsüdür. Alman Wehrmacht tarafından geliştirilmiş olup II. Dünya Savaşı sırasında müttefik hedeflerine 3.000'den fazla V-2 ateşlenmiştir. V-2'lerin inşasında çalışırken 20.000 kişi hayatını kaybetmiştir. II. Dünya Savaşı’nda ise 7.000 dolayında kişinin ölümüne V-2'ler sebebiyet vermiştir.

1945: Britanyalı İşçi Partisi seçimleri kazandı: Clement Attlee başbakan oldu. Winston Churchill kaybetti. İngiltere tarihinde ilk kez İşçi Partisi iktidara gelmiş oluyordu.

1951: Türkiye'deki ilk petrol Raman dağı yöresinde bulundu. Petrolün değerlendirilmesine yönelik ilk proje, 1953'ün ilk aylarında açıklandı; tesisleri ABD kaynaklı bir şirket kurdu.

1952: Kore savaşı sona erdi. Üç yıl süren savaşta 116 bin Birleşmiş Milletler askeri, 1.5 milyon Kuzey Koreli ve Çinli asker yaşamını yitirdi.

1956: Dünya Bankası'nın Mısır’daki Assuan Barajı'nın inşasını desteklemekten vazgeçmesi üzerine Mısır devlet başkanı Cemal Abdünnasır, Süveyş Kanalı'nı millileştirdi.

1974: Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Nebahat Koru'nun derse başörtüsü ile girmesi, kıyafet kanunu tartışmalarını alevlendirdi. MDP İzmir Milletvekili Işılay Saygın ve bir grup kadın milletvekili Koru'yu eleştirdi.

1977: Başbakan Demirel: "İktidarı, MSP ve MHP ile birleşip sola teslim etmemeyi başardık." dedi.

1978: Dünyanın ilk tüp bebeği İngiltere-Manchester’da doğdu. İngiltere, Manchester kentinde Oldham Districk Hospital'da, 2,6 kg ağırlığında doğan bebeğe Louise adı verildi.

1986: Üstadın talebelerinden İbrahim Hulusi Yahyagil vefat etti. 1896 yılında Elazığ'ın Kesrik Mahallesi'nde dünyaya gelen Yahyagil, 1. Dünya Harbi'ne katılarak askerî başarılar elde etti. 1925 yılında Harbiye'den asteğmen olarak mezun olan Yahyagil, Türkiye’nin çeşitli yerlerinde görevlerde bulundu. 1950 yılında albaylıktan emekli olan Yahyagil, 26 Temmuz 1986 tarihinde vefat etti. Sevenleri temmuz ayının son pazar günü bir araya gelerek, Hacı Hulusi Yahyagil'i anıyor. Emekli Albay Hacı Hulusi Yahyagil, Said Nursi Hazretleri'nin hem talebesi hem de yakın dostu olarak tarihte yerini aldı.

1987: Yunanistan'da aşırı sıcaklar nedeniyle 700'den fazla insan öldü. Hükümet olağanüstü hal ilan etti.

1995: Manisa Valiliği kırmızı ışıkta geçen yayaların akli dengelerinin kontrol edilmesine karar verdi. Kırmızı ışıkta geçme ve trafik kurallarına uymamanın bir tür delilik olduğunu düşünen valilik, bu şekilde davrananların tespit edilmesi durumunda ne tür uygulamalara tabi tutulacaklarını açıklamadı. 

1996: Cezaevlerindeki ölüm oruçlarında ölenlerin sayısının 8’e yükselmesi üzerine Adalet Bakanı Şevket Kazan, müdahale edilebileceğini söyledi. Kazan yaptığı açıklamada; “Cezaevlerine hâkimiz ancak koğuşlara değil” dedi. Adalet Bakanı Şevket Kazan ölümler için "örgüt infazı" yorumunu yaptı.

2000: Elbistan Ağır Ceza Mahkemesi, kapatılan RP'nin eski milletvekili Hasan Mezarcı'yı, 'Atatürk'ün hatırasına alenen ve en galiz şekilde hakaret ettiği' ve 'Hükümetin manevi şahsiyetine hakarette bulunduğu' gerekçesiyle toplam 2 yıl 6 ay hapis cezasına mahkûm etti.

2010: Hatay'ın Dörtyol ilçesinde devriye görevi yapan polis otosuna PKK’lılar tarafından yapıldığı ileri sürülen saldırıda 4 polis memuru hayatını kaybetti. Bu saldırının Kürd sorununun tartışıldığı bir zamanda yapılması gözlerin derin güçlere çevrilmesine neden oldu.

2018: ABD Başkanı Donald Trump rahip Andrew Brunson'ın serbest bırakılmaması nedeniyle Türkiye'yi ağır yaptırımla tehdit etti. Türkiye: 'Kimse Türkiye'ye dayatmada bulunamaz. Hiç kimsenin tehdidine müsamaha edemeyiz.