Geri dönün çağrısı yapan Myanmar hükümeti, Müslüman köylerini yıkmaya devam ediyor

Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü'nün (ASPI) raporuna göre, Myanmar hükümeti güvence vermiş olsa da birçok yerde Rohingyalı Müslümanlara ait köyleri halen yıkmaya devam ediyor.

Ekleme: 24.07.2019 19:28:59 / Güncelleme: 24.07.2019 19:29:13 / Dünya
Destek için 

Uydu görüntüleri, Myanmar tarafından Rohingya Müslümanlarının güvenli ve insancıl bir şekilde iadesi için düzenlemeler yapıldığına ilişkin açıklamaları yalanlıyor.

The Guardian'da yer alan habere göre, Rohingya Müslümanlarını ülkelerine geri çağıran Myanmar hükümetinin halen yerleşim yerlerini yıktığını ve güvenliği sağlamak istemediği belirtiliyor.

GÜVENCEYE RAĞMEN BÜYÜK RİSK

Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü'nün (ASPI) bir raporunda yer alan bilgilere göre; Myanmar hükümetinin, Ağustos 2017’de baskıdan dolayı göç etmek zorunda kalan 700.000 Rohingya’yı geri getirmek için verdiği güvencelere rağmen BM’nin “soykırım” olarak nitelendirdiği şiddet olaylarının halen büyük risk uyandırdığı belirtildi.

GÜVENLİ KOŞUL KANITI BULAMADIK

Raporda “Rohingya mültecileri için güvenli ve onurlu koşullara dönmeleri için yaygın bir hazırlık kanıtı bulamadık” ifadesi yer aldı.

Raporda ayrıca, Ağustos 2017'den bu yana Rakhine'deki Rohingya köylerinin yakılmasına, sivillerin öldürülmesine ve tecavüzlere devam edildiği belirtildi.

UYDU GÖRÜNTÜLERİ HER ŞEYİ ORTAYA ÇIKARDI

Bangladeş, Rohingya Müslümanlarını yıkık durumda olan kampların olduğu yerlere yerleştirmek istiyor.

ASPI araştırmacıları, 2018'de yeni yıkıma uğramış en az 58 Rohingya yerleşim yeri belirlerken, uydu görüntüleri de Myanmar ordusu tarafından yıkılan Rohingya köylerini ortaya çıkardı.

Raporun yazarlarından Nathan Ruser, “Beni en çok şaşırtan, 2017'den sonra devam eden yıkım ölçeğiydi. 2018 ve 2019 yıllarında devam eden yıkım, sadece dağınık olan köyler veya ara sıra evlerin yakılması değildi, ordu bütün yerleşim yerlerinin üzerinden geçti ve bütün köyleri yaktı. Bu yüzden hala Rohingya yerleşim alanlarının imhası devam ediyor” ifadelerini kullandı. Ruser, tüm bu yıkımlara rağmen Myanmar hükümetinin Müslümanlara "geri dönün" çağrısında ısrar ettiğini söyledi.

EVLERİNE GERİ DÖNEMEYEBİLİRLER

Bu arada, ordunun katliamları sırasında tahrip olmuş 320'den fazla Rohingya yerleşimi, ülkesine geri gönderilen mültecilerin kendi köylerine dönmelerine izin verileceği iddiasını da çürüttü.

Raporda, "veri ve uydu görüntüleri, mültecilerin evlerine dönmelerine izin verileceği iddialarının güvenilirliği konusunda şüphe uyandırdı” denildi.

Rohingya köylerini yeniden inşa etmek yerine, esir kampı inşa eden Myanmar hükümetinin asıl amacı Müslümanların asimile edileceği işkence kampları inşa etmek. Ayrıca, eski Rohingya yerleşim bölgelerinde altı askeri tesis inşa edildi veya genişletildi.

BM'NİN İLK ŞARTI GÜVENLİK

Birleşmiş Milletler tarafından Rohingya halkının iadesi için öngörülen şartlar, geri dönüşlerinin “gönüllü, güvenli, onurlu ve sürdürülebilir” olmasıydı.

Karar

Etiketler: