Dış Haberler Servisi
İngiltere’nin Cebelitarık açıklarında İran’a ait bir tankere el koymasıyla başlayan gerginlik, İran’ın misillemede bulunmasıyla ciddi boyutlara ulaştı. İran da Hürmüz Boğazı'nda bir İngiliz tankerine müdahale etti. NATO, "İran'ı derhal gemileri ve mürettebatını serbest bırakmaya çağırıyoruz" açıklamasında bulundu. Suudi Arabistan ise yaklaşık 3 ay önce alıkoyduğu İran tankerini beklenmedik bir şekilde serbest bıraktı.
İngiltere’nin 4 Temmuz’da Akdeniz’de İran’a ait bir petrol tankerine el koymasına, İran’dan misilleme gelmiş ve Devrim Muhafızları Ordusu, Hürmüz Boğazı'nda İngiltere'ye ait bir petrol tankerini durdurmuştu. İngiltere’den gelen sert açıklamalar sonrası NATO da İran’ı uyardı.
Bir NATO sözcüsü, Hürmüz Boğazı'nda yaşanan gerilime ilişkin resmi bir açıklamada bulundu.
Sözcü, "Hürmüz Boğazı'ndaki iki ticari geminin alıkonulmasını kınıyoruz. Bu uluslararası seyrüsefer özgürlüğüne açık bir meydan okumadır. İran'ı derhal gemileri ve mürettebatını serbest bırakmaya çağırıyoruz" dedi.
"İngiltere, önceliklerinin diyaloğu ve diplomasiyi kullanarak durumu ele almak olduğunu açıkça belirtti" diyen sözcü, şöyle devam etti: "NATO, bu durumu çözmek için tüm diplomatik çabaları desteklemektedir. Tüm müttefikler, İran'ın istikrarsızlaştırıcı faaliyetlerinden endişe duymaya devam ediyor."
İRAN GÖRÜNTÜLERİ YAYIMLADI
Öte yandan İran devlet televizyonu, Hürmüz Boğazı'nda alıkoyduğu İngiliz petrol tankerine, Devrim Muhafızları Ordusu güçleri tarafından müdahale edildiği anın görüntülerini yayımladı.
Görüntülerde, Devrim Muhafızları Ordusu'na ait sürat tekneleriyle çevresi sarıldıktan sonra tankere helikopterden yüzleri maskeli İran askerlerinin indirildiği görülüyor. Alıkonulan İngiltere'ye ait petrol tankerinin daha sonra İran sularına doğru çekildiği anlaşılıyor.
İNGİLTERE’DEN DENİZ KORSANLIĞI
İngiltere'ye bağlı Cebelitarık Özerk Yönetimi, 4 Temmuz'da Suriye'ye yönelik ambargoları ihlal ettiği gerekçesiyle İran tankerini alıkoymuştu.
İranlı yetkililer, 'Grace 1' adlı tankerin serbest bırakılmasını aksi halde misillemede bulunacaklarını açıklamıştı. Cebelitarık Yüksek Mahkemesi, önceki gün İran tankerini alıkoyma süresini 15 Ağustos'a kadar uzatmıştı.
İRAN’DAN MİSİLLEME
İran, petrol tankerinin serbest bırakılması için defalarca İngiltere’yi uyarmış, ancak sonuç alamamıştı. Bunun üzerine İran Devrim Muhafızları Ordusu geçen Cuma günü Hürmüz Boğazı’ndan geçen iki gemiye denizcilik kurallarına riayet etmediği gerekçesiyle müdahale etti. Gemilerden biri serbest bırakılırken İngiltere’ye ait Stena Impero adlı gemi İran’ın kontrolünde kaldı. İran, ingiltere’ye ait gemiyi alıkoyduğu görüntüleri de yayınladı.
İNGİLTERE’DEN SERT AÇIKLAMALAR
İngiliz petrol tankerine el konmasının ardından İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt sosyal medya hesabından, “Cebelitarık’ın Suriye’ye giden petrolü hukuka uygun şekilde yakalamasının ardından, Körfez’deki olay İran’ın tehlikeli bir yasadışı ve istikrarı bozucu davranış yolunu seçmiş olabileceğine yönelik endişe verici işaretler gösteriyor” açıklamasında bulundu.
SUUDİ ARABİSTAN 3 AYDIR ALIKOYDUĞU İRAN TANKERİNİ SERBEST BIRAKTI
İngiltere ve İran arasındaki petrol tankerleri gerginliği sürerken Suudi Arabistan’dan beklenmedik bir hamle geldi. Suudiler, yaklaşık 3 aydır alıkoydukları "Happiness 1" adlı İranlı tankeri serbest bıraktı.
Söz konusu tanker, 30 Nisan'da Kızıldeniz'de, Süveyş Kanalı'na doğru hareket halindeyken motoru arızalanmış ve onarılması için Suudi Arabistan tarafından Cidde Limanı'na çekilmişti. İran, Suudi Arabistan'a tankerin bakım masrafları için 10 milyon dolar ödemişti.
Suudi Arabistan'ın tankerin serbest bırakılması için İran'dan günlük 200 bin dolar talep ettiği ancak Tahran'ın bu meblağı ödemeyi reddettiğine ilişkin bilgiler İran medyasına yansımıştı.
Tankerin, İran ordusunun İngiltere'ye ait petrol tankerini alıkoymasının ardından serbest bırakılması dikkat çekti.