HDP’li Belediyeden Sahabeye Tahamülsüzlük

HDP’li Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Peygamber Efendimiz'in (S.A.V) sahabelerinden, Diyarbakır fatihi İyaz Bin Ganem'in adı verilen caddenin ismini, ölmüş eski bir PKK hükümlüsünün adıyla değiştirdi. Belediye, Valiliğin ret kararına rağmen küstah kararını tabela değişikliğiyle devreye soktu. Halkın tepkisinden korkan belediyenin değişikliği, gece saatlerinde oldubittiyle yapması da gözlerden kaçmadı.

Ekleme: 18.07.2019 07:28:24 / Güncelleme: 18.07.2019 11:12:47 / manşetler / Diyarbakır Haberleri
Destek için 

HABER MERKEZİ

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, sahabeler şehri Diyarbakır'ın sembol ismi olan İyaz Bin Ganem'in adının verildiği caddenin ismini, ölmüş ve daha önce PKK'den hüküm giymiş olan "Dr. İlhan Diken"in adının verilmesine  karar vermişti. Tepkilere neden olan kararın ardından harekete geçen Diyarbakır Valiliği de "mevzuat hükümlerine aykırı" olduğundan ve "kamu vicdanını yaralayacak nitelikte" bulunduğundan dolayı kararı reddetmişti. Ancak gelen tüm tepkilere ve valiliğin bu ret kararına rağmen gece yarısı baskın yapar gibi İyaz Bin Ganem Caddesi'ne gelen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi personeli, küstah kararlarını devreye sokarak tabelayı değiştirdi.

KABUL EDİLEBİLİR BİR DURUM DEĞİLDİR

Âlimler ve Medreseler Birliği (İTTİHADUL ULEMA) Genel Sekreteri Muhammed Özer, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin, sahabeler şehri Diyarbakır'ın sembol ismi olan İyaz Bin Ganem adının verildiği caddenin ismini değiştirerek ölmüş ve daha önce PKK'den hüküm giymiş olan "Dr. İlhan Diken"in adını vermesi kararına sert tepki gösterdi. Belediyelerin ideolojik faaliyetler yerine halkın inancına uygun çalışmalar yapması gerektiğini kaydeden Özer, "Diyar-ı Bekir'in İslam ile şereflenmesine vesile olan İslam komutanı İyaz bin Ganem'in isminin verildiği caddenin, HDP'li belediye tarafından değiştirilmesi kabul edilebilir bir durum değildir. Belediyeler halka hizmet yerleridir. Belediye yöneticilerinin ideolojik faaliyetler sürdürmesi yerine, halkın inancına ve örfüne uygun çalışması gerekmektedir." dedi.

'BELEDİYE İSLAM VE SAHABE DÜŞMANLIĞI MI YAPIYOR?'

Büyükşehir Belediyesinin meclis üyeleriyle aldığı 4 cami hakkındaki yıkım kararını da hatırlatan Özer, "HDP'li Belediyenin birkaç gün önce 4 cami hakkında çıkardığı yıkım kararı ve ardından Sur'da İslam komutanı İyaz bin Ganem'in isminin verildiği caddenin ismini değiştirmesi 'Belediye İslam ve Sahabe düşmanlığı mı yapıyor?' sorularını akla getiriyor." ifadelerini kullandı.

HDP'Lİ BELEDİYELERİN DAHA ÖNCEKİ İSLAM DÜŞMANLIĞI UYGULAMALARI

Son olarak daha önceki dönemlerde HDP'li belediyelerin İslam düşmanlığı konusundaki küstah kararlarına işaret eden Özer, "Daha önce de HDP'li belediyeler tarafından Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed, Hazreti Aişe ve İslam'ın şiarı olan başörtüsü ve çarşaf hedef alınarak çeşitli karikatürler çizilmiş ve çarşaflı kadınlar zincire vurularak kölelik süsü verilmişti." hatırlatmasında bulundu.

HDP'Lİ BELEDİYENİN SAHABE DÜŞMANLIĞI

Kayyum döneminde, merkez Sur ilçesinde yeni açılan bir caddeye Diyarbakır'ın İslam ile şereflenmesine vesile olan İslam komutanı İyaz bin Ganem'in isminin verildiği cadde, HDP'li belediye tarafından değiştirildi. Belediye Meclisi, Karar Numarası 155 olan Sur ilçesi cadde isim değişikliği teklifini 62 üyenin oyu ile kabul etti. Meclis üyeleri; Mehmet Akdoğan, Ceylan Aslan ve Ronda Bat'ın 19.06.2019 tarihli yazılı önergesi doğrultusunda, Sur ilçesi sınırlarında bulunan Kıtılbıl Mahallesi, Hayati Avşar Caddesinden, Dicle Üniversitesi Öğrenci Yurdu’nun yanından AZC-3. Etap Vadi Evlerine doğru çıkan 24 metre genişliğindeki İyaz Bin Ganem adı verilmiş olan caddenin, adının "Dr. İlhan Diken" olarak değiştirilmesine karar verildi. Caddeye, 5 yıl önce ölen ve 1992 yılında PKK'ye "yardım ve yataklık" suçundan 3 yıl 9 ay hapis cezası alan doktor İlhan Diken'in adının verilmesi kararlaştırıldı. HDP'li Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin, Diyarbakır'ın sembol ismi olan İyaz Bin Ganem'in isminin değiştirilmesi kararı vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılandı. Her fırsatta İslam'a ve Müslümanların kutsallarına saldıran HDP'li belediye geçtiğimiz günlerde de 4 camimin imar planında değişiklik yaparak bitme aşamasında olan camilerin yıkımı için karar almıştı.

İYAZ BİN GANEM KİMDİR?

Diyarbakır’ın fethinde komutanlık yapan sahabi İyâz b. Ganem (r.a.), Bedir, Uhud ve Hendek başta olmak üzere Peygamberimizin (sav) bütün gazvelerine iştirak etmiş bir mücahid sahabedir. Hz. Ebubekir’in halifeliği yıllarında irtidad olaylarının bastırılmasındaki başarısından dolayı komutan olarak Irak’a gönderildi. Daha sonra Suriye topraklarının genel komutanı sahabi Ebu Ubeyde b. Cerrâh (r.a.) onu Dımaşk’ın (Şam) fethinde (635) süvari birliklerinin kumandanlığına getirdi. Ebu Ubeyde şehadetinden önce İyâz’ı yerine vekil bıraktı. İyâz b. Ganem komutanlığındaki İslam orduları Halep, Humus, Rakka, Urfa, Habur, Malatya ve Nusaybin’i fethetti. Sırada bölgenin en büyük şehri olan o zamanki adıyla Âmid (Diyâr-ı Bekr) vardı. Mekke’nin fethinden 9 yıl sonra 639 yılında Halife Hz. Ömer Diyarbakır’ın fethi görevini sahabenin seçkin komutanı İyâz b. Ganem’e verdi. İslam tarihine damgasını vuran Halid b. Velid de ordunun sol kanadına kumanda etmekle görevlendirildi.

SÜLEYMAN B. HALİD’İN DE OLDUĞU 27 SAHABE ŞEHİD DÜŞTÜ

İyâz b. Ganem sekiz bin kişilik bir kuvvetle harekete geçti. Ordusunda bine yakın sahabe vardı. Diyarbakır şehrinin melikesi Bizanslara bağlı Meryem ed-Dariye idi. İyâz b. Ganem, şehrin melikesine teslim olması için mektup gönderse de, Meryem ed-Dariye şehri teslim etmeyi reddetti. Diyarbakır surlarının verdiği savunma imkânıyla Bizans askerleri şehri savundular. Şehir kuşatması uzun sürdü. Halid b. Velid, bir gece yüze yakın seçkin savaşçıyla birlikte şehre sızdı ve Fetih Kapısı ismini alan kapıyı açmayı başardı. Böylece İslam ordularının şehre girişini sağladılar. Kapıyı açmak için Bizans ordusunun nöbetçi askerleriyle yapılan savaşta içlerinde Halid b. Velid’in oğlu Süleyman b. Halid’in de olduğu 27 sahabe şehid düştü. Bu şehidlerin mezarları hâlen İçkale’de bulunan Hz. Süleyman Camisi bitişiğindeki şehitlikte bulunmaktadır.

FETHE DİYARBAKIR’DAKİ KÜRT HALKI MUKAVEMET GÖSTERMEDİ

Şehir fethedilirken Diyarbakır’daki Kürt halkı mukavemet göstermedi ve silahları toplatıldı. Bizans askerleri ise teslim olmak zorunda kaldı. Diyarbakır surlarında artık Roma’nın paçavrası değil, İslam ordularının tevhid sancağı dalgalanıyordu. Diyarbakır şehrinin merkezinde olan ve şehrin en büyük mabedi olan Martoma Kilisesi de fethin sembolü olarak camiye çevrilerek Ulucami adını aldı. Diyarbakır’ın fethi sonrası Bizans’ın despotluğunda baskı ve zulüm altında yaşayan halka iyi muamele edildi ve İslam dinine girmeleri konusunda bir baskı yapılmadı. İslam dininin üstünlüğünü gören Hristiyan olsun Mecusi olsun Diyarbakır halkı İslam ile müşerref oldu. Diyarbakır’ın fatihi İyâz b. Ganem (r.a.); Hz. Ömer’den Şam’a geçmesi ve idareyi eline alması için bir mektup alınca yola koyuldu. Fakat Humus’a vardığında vefat etti ve Halid b. Velid’in kabri yanına defnedildi.

HDP'li belediyenin astığı tabela indirildi

Diyarbakır Valiliğince, Büyükşehir Belediyesi tarafından reddedilen karara rağmen asılan, PKK’linin adını taşıyan tabela indirildi.

DİYARBAKIR

HDP'li Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin, Sur ilçesinde sahabe İyaz Bin Ganem adını taşıyan caddeye, PKK’linin adını verme kararının Valilikçe reddedilmesine rağmen, caddedeki tabelanın değiştirilmesi üzerine harekete geçildi. Karayolları Bölge Müdürlüğü ekipleri belediyenin astığı, "Dr. İlhan Diken Caddesi" tabelasını sökerek, "İyaz Bin Ganem Caddesi" tabelasını astı. Bu sırada söz konusu caddeye gelen ve belediyenin uygulamasına tepki gösteren bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, aydınlatma direklerine sahabenin adı yazılı sticker yapıştırdı.

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDAN BELEDİYENİN UYGULAMASINA PROTESTO

Diyarbakır İnanç Özgürlüğü Platformu Koordinatörü İbrahim Gökdemir, yaptığı açıklamada, Diyarbakır'ın sahabeleriyle bilinen bir şehir olduğunu belirterek, Mekke, Medine, Şam ve Kudüs'ten sonra en çok sahabenin bulunduğu yerin Diyarbakır olduğunu aktardı. Gökdemir, İyaz Bin Ganem'in Anadolu'nun birçok şehrinin fethinde görev yapan büyük bir komutan olduğuna işaret eden Gökdemir, İçişleri Bakanlığınca Büyükşehir Belediyesine görevlendirme yapılan dönemde İslam komutanı İyaz Bin Ganem'in adının caddeye verildiğini anımsattı. Gökdemir, şunları belirtti: "Ama ne yazık ki hizmet belediyeciliğinden uzak, değerlerimize, inançlarımıza, kültürümüze, İslam'a, Kur'an-ı Kerim'e ve özellikle sahabeye düşman olan HDP'li Büyükşehir Belediyesi göreve başlar başlamaz ilk icraatını dün cami düşmanlığıyla bugün ise sahabe düşmanlığıyla yaptı. Valimiz bu kararı yerinde görmeyerek, kararı sahabeye yapılan saygısızlıktan dolayı durdurdu. Fakat ne yazık ki gece, yarasa gibi, Müslüman Kürt halkından korkan vampirler gibi bu tabelayı söktüler, yerine HDP yandaşı olan bir doktorun ismini verdiler."

BU ÇİRKEFLİĞE, DENSİZLİĞE İZİN VERİLMEMESİNİ İSTİYORUZ

Belediyenin tabelayı değiştirmesini, Valiliğe ve kanuna karşı yapılmış bir meydan okuma olarak nitelendiren Gökdemir, "Bu çirkefliğe, densizliğe izin verilmemesini istiyoruz. Müslüman Kürt halkı olarak buradayız. İzin vermeyeceğiz. Gece vampirlerine karşı Müslüman Kürt halkı meydanda ve tabelasının, camisinin, sahabelerinin yanında olacak." diye konuştu.

BU ADIN DEĞİŞTİRİLMESİ 2 MİLYON NÜFUSLU BU KENTE İHANETTİR

Diyarbakır Erdemliler Derneği Başkanı Kasım Akgönül de HDP'li Büyükşehir Belediyesinin kentin en önemli değerlerinden biri olan sahabe İyaz bin Ganem'in adına tahammül edemediğini dile getirerek, "Bu adın değiştirilmesi 2 milyon nüfuslu bu kente ihanettir." dedi.