Japonya ile ekonomik iş birliği önemli

Ticaret Bakanı Pekcan, “Küresel ticaretteki belirsizliklerin arttığı bu dönemde, bu iki dost ülkenin (Türkiye ve Japonya’nın) ticari ve ekonomik alandaki iş birliğinin büyük öneme sahip olduğuna inanıyorum.” dedi.

Ekleme: 01.07.2019 17:08:27 / Güncelleme: 01.07.2019 17:08:27 / Ekonomi
Destek için 

EKONOMİ SERVİSİ

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Japonya İş Federasyonu (KEİDANREN) tarafından başkent Tokyo’da Imperial Hotel’de düzenlenen  “Türk ve Japon Şirketlerin Üst Yöneticileri (CEO) Buluşma Toplantısı”nda” konuşan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “2018’de Japonya’nın Türkiye’ye ihracatı, Türkiye’nin Japonya’ya ihracatının 8,6 katıdır. Türkiye olarak, Japonya ile ikili ticaretimizi daha dengeli ve sürdürebilir bir yapıya kavuşturmak istiyoruz. Son aşamasına gelmiş olduğumuz Türkiye-Japonya Ekonomik Ortaklık Anlaşması (EOA) müzakerelerinin tamamlanmasıyla birlikte ticaret hacmimizin daha da artmasını ve ikili ticaretimizdeki mevcut asimetrik yapının dengelenmesini hedefliyoruz.” diye konuştu. Pekcan, “Küresel ticaretteki belirsizliklerin arttığı bu dönemde, bu iki dost ülkenin ticari ve ekonomik alandaki iş birliğinin büyük öneme sahip olduğuna inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

"MÜTEAHHİTLİK ALANINDA DA BÜYÜK BİR İŞBİRLİĞİ POTANSİYELİ VAR"

Türkiye-Japonya Ekonomik Ortaklık Anlaşması’nın da iki ülke arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerini geliştirmek için önemli bir araç olacağına inandıklarını dile getiren Ticaret Bakanı Pekcan şöyle devam etti: “Ülkelerimiz arasında müteahhitlik alanında da büyük bir iş birliği potansiyeli mevcuttur. Bugün Türk ve Japon müteahhitlik firmaları üçüncü ülkelerde ortak projeleri başarıyla gerçekleştirmektedir. Bu alandaki iş birliği iki ülke arasındaki diğer konulardaki iş birliğini daha da geliştirecek ve bu bağlamda önemli bir katalizör olacaktır. Özellikle Sahraaltı Afrika, Orta Asya ve Orta Doğu’da Türk ve Japon iş dünyası için önemli iş birliği potansiyeli mevcuttur. Bu doğrultuda, firmalarımız için ortak finansman mekanizmaları geliştirmeyi ve mevcut iş birliği seviyesini önümüzdeki günlerde daha ileri seviyelere taşımayı hedefliyoruz.”

"JAPON FONLARINDAN YARARLANMAK İSTİYORUZ"

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak da dış ticaret dengesinde, Türkiye’nin “net ithalatçı” durumunda bulunduğunu belirterek, “Japonya mevzuatının korumacılık önlemlerinin düzenlenmesi ve uyumlaştırılması, ikili ticaretimizin dengesi açısından çok önemlidir. Ticaret Bakanlığımızın takibinde olan, Japonya ile AB arasında uygulamaya giren STA’nın Türkiye ile de imzalanması, Türkiye’de yerleşik Japon firmaları dahil, iş dünyamızın önünü açacaktır.” dedi. Japonya İş Federasyonu (KEİDANREN) Japonya-Türkiye Ekonomik Komite Başkanı Kenichiro Yamanishi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ticaret Bakanı Pekcan’dan Japon şirketlerinden olan beklentilerini dinlemek istediklerini belirterek, “Kur hareketleri dahil olmak üzere Türk ekonomisini yakından takip ediyoruz. İki ülke arasında kapsamlı bir Ekonomik Ortaklık Anlaşması (EOA) hızlıca imzalanması istiyoruz.” diye konuştu.