İkinci Balfour girişimi İHANET…  İHANET…  YİNE İHANET!

ABD öncülüğünde Bahreyn’de düzenlenen ve dün sona eren çalıştay, katılan Arap ülkeleri için yeni bir utanç olarak tarihe geçti. Son 100 yılda Filistin davasına defalarca ihanet eden bölge ülkeleri, yine şaşırtmadı. Filistinli grupların “boykot” çağrılarına rağmen Suudi Arabistan, BAE, Mısır, Ürdün ve Fas, Bahreyn’de düzenlenen çalıştaya katıldı. Siyonistlerin yoğun katılım gösterdiği çalıştaya ABD Başkanı Trump’ın damadı ve Başdanışmanı Jared Kushner liderlik etti.

Ekleme: 27.06.2019 07:20:38 / Güncelleme: 27.06.2019 09:41:05 / manşetler
Destek için 

Dış Haberler Servisi

Siyonistlerin işgalinden sonra defalarca Arap liderlerinin ihanetine uğrayan Filistin davası, dün ve önceki gün bir ihanete daha şahitlik etti. Filistinlilerin “Yüzyılın İhaneti” olarak adlandırdığı “Yüzyılın Anlaşması” adlı planın ilk ayağı olan çalıştay, dün Bahreyn’in başkenti Manama’da sona erdi. ABD öncülüğündeki çalıştayı Filistinliler boykot etse de bazı Arap ülkeleri katılım gösterdi. Çalıştaya ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı ve Başdanışmanı ve “Yüzyılın İhaneti”nin mimarlarından Jared Kushner liderlik etti.

FİLİSTİNLİ GRUPLAR ISRARLA BOYKOT ÇAĞRISI YAPTI

Bahreyn’in başkenti Manama’da Salı günü başlayan ve dün sona eren toplantının boykot edilmesi için Filistinli gruplar defalarca açıklama yaptı.

Eski Hamas Siyasi Büro Başkanı Meşal, çalıştaya ilişkin yaptığı son açıklamada "Yüzyılın Anlaşması"nı, Arapların paralarıyla bölgeye verilen bir rüşvet olarak nitelendirdi.

Filistin halkının, Yüzyılın Anlaşması'nın gerçekleşmesine izin vermeyeceğini belirten Meşal, "Yüzyılın Anlaşması, şüpheli ve zehirli olmasının yanı sıra Filistin ve Kudüs'ün satışı için Arapların paralarıyla bölgeye verilen bir rüşvettir." ifadelerini kullandı.

Filistinliler olarak Bahreyn'de gerçekleştirilen çalıştayı kabul etmeyerek boykot ettiklerini aktaran Meşal, boykot eden herkesi selamladıklarını vurguladı.

Meşal, son olarak da İsrail'in bölgenin bir parçası olmadığı ve onunla güçlenmeye çalışanların ümmet düşmanıyla güçlendiğini kaydetti.

HENİYYE: FİLİSTİN SATILIK DEĞİLDİR

Hamas Siyasi Birimi Başkanı İsmail Heniyye de konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Filistin’in satılık olmadığını, işgali kökleştirmeyi hedefleyen konferanslara ve anlaşmalara karşı olduklarını söyledi.

Heniyye, Salı günü Bahreyn Çalıştayı’nı protesto için düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, “Bugün Filistin’de ve Filistinlilerin yaşadığı her yerde tarihi bir ana şahitlik ediyoruz” dedi.

Bahreyn Çalıştayı’nın ekonomi kisvesi altında siyasi bir çalıştay olduğuna dikkat çeken Heniyye, bölgeye yönelik tüm politikaları çöken Amerika’nın “Yüzyılın Anlaşması” planının da başarılı olamayacağını kaydetti.

Heniyye ayrıca Yüzyılın Anlaşması’nın ve Bahreyn Çalıştayı’nın Filistin davasının tasfiyesine zemin hazırladığının altını çizdi.

ÇALIŞTAYA “BALFOUR DEKLARASYONU” BENZETMESİ

Filistin Dışişleri Bakanlığı ise geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, projenin, işgali temize çıkarmaya çalıştığını belirterek “Uğursuz Trump Deklarasyonu” ya da “2’nci Balfour Deklarasyonu” olarak adlandırmıştı.

Birinci Dünya Savaşı sırasında İngiltere Dışişleri Bakanı Arthur James Balfour'un, 1917'de siyonist hareketin önde gelen liderlerinden Baron Walter Rothschild'e hitaben yazdığı "Filistin topraklarında Yahudiler için bir vatan vadeden" belge, Balfour Deklarasyonu olarak ilan edilmişti.

FİLİSTİN DAVASINA İHANET EDENLER

Filistinli grupların ve liderlerin çağrıları bazı Arap ülkelerince karşılık bulmadı. Bahreyn’in ev sahipliği yaptığı çalıştaya Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Fas, Ürdün ve Katar katılım gösterdi. Filistin’in yanı sıra Irak ve Lübnan da toplantıya kesinlikle katılmayacağını açıklamıştı. Çalıştaya ayrıca çok sayıda Siyonist iş adamının katıldığı ancak Siyonistlerin yine de resmi katılım göstermediği kaydedildi.

KUSHNER SINIRLARIN OLMADIĞI BİR HARİTA GÖSTERDİ

Bahreyn’in başkenti Manama’da Salı günü başlayan ve dün sona eren toplantının açılışında konuşan ABD Başkanı Trump'ın damadı ve Başdanışmanı Kushner'in, konuşması sırasında bölge ülkelerine ait sınırların olmadığı bir harita gösterildi.

Haritanın bulunduğu videoda, özellikle Gazze ve Batı Şeria'daki altyapı, teknoloji, eğitim ve enerji alanlarındaki projelere ait görüntülere yer verilirken, işgal toprakları ve Filistin de dahil olmak üzere ülkelerin sınırlarına işaret edilmedi.

Kushner'in konuşması sırasında ekrana getirilen haritalarda sınırların olmaması arzulanan Filistin devletinin kapsadığı topraklara ilişkin olasılıklar ve spekülasyonların kapısını açtı.

Tanıtım videosunda siyasi konulara ve işgal rejiminin, Gazze'ye abluka ve diğer bölgelerdeki gayrimeşru yerleşimlerine ilişkin uygulamalarına değinilmedi.

Görüntüde, Gazze ile Batı Şeria arasındaki bağ, Akdeniz'de doğal gaz gibi stratejik sektörlere ilişkin kurulması planlanan projelerin idaresine dair düzenlemeler, özellikle güvenlik ve gelirlerin dağıtımı hakkında bilgi paylaşılmadı.

"YÜZYILIN ANLAŞMASI" PLANI KAPSAMINDAKİ İLK ORGANİZASYON

Manama'da iki gün süren ve dün sona eren "Refah İçin Barış" başlıklı ekonomi çalıştayının, ABD'nin İsrail-Filistin meselesinin çözümü konusunda açıklaması beklenen "Yüzyılın Anlaşması" planı kapsamındaki ilk organizasyon olduğu ifade ediliyor.