LGS'de  Muhacir Çocuktan Tam Puan

Kilis’te eğitim gören Suriyeli Muhammet Halil, Liselere Geçiş Sistemi sınavında tüm soruları doğru yaptı ve tam puan alarak Türkiye birincileri arasına adını yazdırdı. Suriyeli Halil’in bu başarısı Bolu, Mudanya ve Gazipaşa’da mülteci dedikleri muhacirlere yapılan düşmanlığın ne kadar yersiz olduğunun en bariz örneği oldu.

Ekleme: 26.06.2019 07:28:00 / Güncelleme: 26.06.2019 11:01:34 / manşetler / Kilis Haberleri
Destek için 

KİLİS

Kilis Mehmet Uluğ Can Ortaokulu'nda eğitim gören Suriyeli Muhammet Halil, 1 Haziran'da yapılan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavında tüm soruları doğru yanıtlayarak tam puan aldı. Suriyeli Halil’in başarısı, Türkiye’de yapılmak istenen ve mülteci dedikleri muhacir düşmanlığının yersiz olduğunu bir kez daha herkese gösterdi. Bu başarı, Suriyelilerin Türkiye ekonomisine katkılarını da gündeme getirdi.

“OKULDA GİRDİĞİM İLK DENEMEDE BİRİNCİ OLDUM”

Mimar baba ve öğretmen annenin çocuğu olan Halil, başarısının sevincini 6. sınıftan bu yana kendisini yalnız bırakmayan öğretmeni Mehmet Avcu ve ailesiyle birlikte yaşadı. Halil, Suriye'deki iç savaşın ardından Türkiye'ye geldiklerini ve Gaziantep'e yerleştiklerini bir süre sonra Kilis'in eğitiminin iyi olduğunu öğrenince Kilis'e geldiklerini söyledi. Kilis'te PİKTES Projesi kapsamında oluşturulan geçici eğitim merkezinde 4. sınıf öğrencisi olarak okula başladığını anlatan Halil, şunları kaydetti: "6. sınıfta Mehmet Avcu hocamla tanıştım sağ olsun bana çok yardımcı oldu. Gerektiğinde eve gelip beni çalıştırdı. Sağ olsun çok emeği var üzerimde. 7. sınıfa geçtiğimde 'şu kadar puan alırsan şuraya gidersin' gibi sınavla ilgili bilgiler almaya başladım. Sonra 8. sınıfa geçtim ve orada bayağı değiştim. Benim için çok önemli bir yıldı, çünkü çok fark yapmıştım. Sınavlara çalışmaya ilk başladığımda bayağı zayıftım hatta 300 puan alacak kadar kötüydüm. Sonra yavaş yavaş kolay yayınlardan, zor yayınlara geçmeye başladım. Okulda girdiğim ilk denemede birinci oldum bu da beni çok motive etti." Daha sonra hocalarının da desteğiyle puanlarının artmaya başladığını anlatan Halil, denemelerde 480 puana kadar ulaştığını ifade etti.

“BU, HALİL'İN EMEĞİ, BİZ SADECE REHBER OLMAYA ÇALIŞTIK”

Asıl mesleği mimarlık olan ancak Türkiye'de bir mobilya atölyesinde işçi olarak çalışan baba Abdulkadir Halil de Muhammet'in sınav için çok çalıştığını ve emeğinin karşılığını aldığını söyledi. Ailesi olarak Muhammet için duadan başka bir destek sağlayamadıklarını anlatan baba Halil, Suriyelilere vermiş olduğu destekten dolayı başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere tüm Türkiye’ye teşekkür etti. Öğretmen Halil Avcu ise "Allah'a binlerce kez şükrediyorum ki böyle kaliteli bir öğrenciyle karşılaştım. Bu Halil'in emeği, biz sadece rehber olmaya çalıştık. 7. sınıfı başarılı bir şekilde tamamladı. Mehmet Uluğ Can Ortaokuluna kaydını yaptırması için yönlendirdik orada da başarısına başarı katarak ilerledi." diye konuştu. Öte yandan Çelik, Halil'i başarısından dolayı bisikletle ödüllendirdi.

MUHACİR (MÜLTECİ) DÜŞMANLIĞI KABUL EDİLEMEZ

Milyonlarca Suriyelinin birkaç yıl içerisinde Türkiye’nin birçok iline yayılmasının akabinde beraberinde bazı sorunları da getirdi. Kiraların yükselmesi, hayat tarzının farklılığı ve iletişim problemi gibi sebepler ve kimi medyanın kışkırtıcı dili Suriyelileri hedefe oturttu. Popülist yaklaşımla Suriyeli düşmanlığına evirilen dili, atılan bazı yanlış adımlar takip etti. Bolu Belediyesi Tanju Özcan’ın Suriyeli mültecilerin aldığı yemek yardımını kesmesi, Mudanya ve Gazipaşa belediyelerinin ise Suriyelilere plaj yasağı getirmesi büyük tepki topladı. Suriyelilerin neden olduğu bazı sorunların mülteci düşmanlığına dönüştürülmesi ve toplumsal bir linçe dönüştürülmek istenmesi mevcut sorunları çözmekten çok sorunları arttıracağı düşünülüyor.

MUHACİRLER TÜRKİYE EKONOMİSİNE KATKI SAĞLIYOR

Türkiye’de yaklaşık 4 milyon Suriyeli muhacir (mülteci) bulunuyor. 2011 yılında çıkan iç savaşın ardından ülkelerini terk etmek zorunda kalanların büyük çoğunluğu Türkiye’ye sığındı. Bir kısım Suriyeli kamplarda yaşarken büyük bir kısmı ise Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa ve İstanbul başta olmak üzere 81 ile yerleşerek hayatlarına devam ettiler. Zaman zaman işsizliğin sebebi olarak gösterilen Suriyelilerin aslında ekonomiye katkı sağladığı bilimsel çalışmalarla ortaya kondu. ORSAM’ın yaptığı bir araştırmada özellikle tekstil ve gıda sektöründe Suriyeli muhacirlerin (mültecilerin) piyasayı hareketlendirdiği belirtildi. BDDK’dan edinilen bilgiye göre ise 2016 yılında Suriyelilerin Türkiye’deki bankalardaki mevduatı 408 milyon doları geçmiş durumda. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın bir soru önergesine verdiği cevaba göre ise Türkiye’de en az bir ortağı Suriyeli olan 15 bin 159 şirket bulunuyor. Ayrıca bu şirketlerde 10 binin üzerinde Suriyeli işçi istihdam ediliyor. Pekcan, 96 bin çalışma izni olan yabancı uyruklu arasında 31 bin Suriyeli olduğunu da açıkladı. Bir başka raporda ise Suriyeli şirketlerin 3,5 milyar dolardan fazla yatırım yaptığı açıklanmıştı.