Endüstriyel atıksularının arıtılması projesine patent alındı

Cumhuriyet Üniversitesi’nden Prof. Dr. Cebeci’nin “Metal İşleme Sıvılarının Arıtılması ile Suyun Geri Kazanımının Araştırılması “ isimli TÜBİTAK TEYDEP projesi patent aldı.

Ekleme: 13.06.2019 16:16:25 / Güncelleme: 13.06.2019 16:16:25 / Bilim & Teknoloji
Destek için 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meltem Sarıoğlu Cebeci’nin “Metal İşleme Sıvılarının Arıtılması ile Suyun Geri Kazanımının Araştırılması “ isimli TÜBİTAK TEYDEP projesi patent aldı. 2012 yılında başvurusu yapılan proje 2014 yılında sonuçlandırılarak 5 yıllık süreç sonunda 2019 yılında patent alınarak ürüne dönüştürüldü.

SUYU İÇİLEBİLECEK ÖZELLİKTE OLMASA DAHİ KULLANILABİLECEK SU KIVAMINA GETİRDİK

Prof. Dr. Meltem Sarıoğlu Cebeci konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Metal işleme sıvılarının en önemli özelliği sadece partikül veya organik ve inorganik açısından zengin olması değil aynı zamanda kontaminasyon yaratan kirleticilerin kimyasal ve toksik bileşenler içermesidir. Yani bu tür endüstriyel atık suların arıtılması ve biyolojik olarak parçalanması oldukça zordur. Dünyada yapılmış bazı çalışmalar var. Fakat ülkemizde bu çalışmalar oldukça kısıtlıdır.

Biz bu çalışmamızda ön arıtmada koagülasyon, flokülasyon ve kimyasal çöktürme yaptık. Kimyasal çamurdan arıtmış olduğumuz suyu çapraz akışlı membran ünitesine verdik. Çapraz akışlı membran ünitesinde farklı türde membranlar kullandık. Çünkü içerisinde kontaminasyon yaratan kirlilikler o kadar yoğun ki bunları arıtmak ve tekrar kullanmak mümkün değil.” ifadelerini kullandı.

Yapılan çalışmalar neticesinde atık suyu arıtmayı başardıklarını anlatan Sarıoğlu Cebeci, “Koyu gri renkteki suyu içilebilecek özellikte olmasa dahi kullanılabilecek su kıvamına getirdik. Bunları zaten deneysel sonuçlarla ispatladık. Bu proje çıktığı zaman çevre öncelikli projeler arasında çıktı. Patente gitmemizdeki hedef bu yapılan arıtım metodunu buna benzer kirlilik parametreleri içeren endüstrilerde kullanabilmeyi sağlamaktı.” diye belirtti.