Tarihte Bugün- 10 Haziran 2019

Tarihte Bugün yaşananlar

Ekleme: 10.06.2019 09:22:22 / Güncelleme: 10.06.2019 09:22:22 / Tarihte Bugün
Destek için 

M.Ö. 323: Efsanevi Makedon Kral III. Aleksandros Büyük İskender, uzun bir içkili eğlencenin ardından hastalandı ve henüz 33 yaşındayken öldü.M.Ö. 336 - M.Ö. 323 yılları arasında Makedonya kralı ve tarihteki en büyük imparatoru. Makedonya kralı II. Filip'in oğlu. Ayrıca Türkçe tarihlerinde Büyük İskender, İskender Rumi, İskender Yunani ve Makedonyalı İskender olarak da bilinir. Pers İmparatorluğu'nu yıkarak Persepolisı alır. Yapılan zor savaş sonucu, Makedonya'dan Hindistan'a kadar uzanan büyük bir imparatorluk kurmuş, Eski Yunan uygarlığının Doğu'ya yayılmasında etkili olmuş ve efsanevi bir kahramana dönüşmüştür. II. Filip ile Epeiros (Epir) kralı Neoptolemos'un kızı Olimpias'ın oğlu olan İskender, 13-16 yaşlarında Aristo'dan aldığı derslerin etkisiyle felsefe, tıp ve bilime ilgi duydu. Babası II. Filip'in öldürülmesinin ardından komutanlarca kral ilan edildi. Öncelikle bütün olası hasım ve rakiplerini öldürttü. Babasının sağlığında Asya seferini gerçekleştirmek üzere oluşturulan, Korintos'taki Helen Birliği sinhedrion'da (meclis) bu birliğin hegemonu ve başkomutanı seçildi. Delphoi üzerinden Makedonya'ya dönerken M.Ö. 335 ilkbaharında Trakya'ya girdi. Şipka Geçidini aşarak Triballileri ezdikten sonra Tuna'nın öbür yakasına geçerek Getaları dağıttı. Ardından batıya dönerek Makedonya'yı istila etmiş olan İliryalıları yendi. Bu sırada öldüğüne ilişkin söylentiler üzerine Atina'da ayaklanma patlak verdi. Bu ayaklanmanın ardında hem yeni Pers kralı III. Darius'ün mali desteği, hem de Demostenes'in çabaları yatıyordu. Askerlerini günde 30 km gibi o çağa göre çok yüksek bir hızla ilerleterek Yunanistan'a giren İskender, tapınaklar ve şair Pindaros'un evi dışında bütün Tebai'yi yerle bir etti. Yaklaşık 6 bin kişinin öldürüldüğü, sağ kalanların köle olarak satıldığı bu sindirme hareketi sonunda Sparta dışındaki bütün Yunan Devletleri Makedonya üstünlüğüne boyun eğdi.

1512: Sultan II. Beyazıd vefat etti. Yerine oğlu Yavuz Sultan Selim geçecek ve Osmanlı’nın fetih rotası batıdan doğuya çevrilecek; kısa bir süre sonra da İslam Topraklarının büyük bir kısmı hilafet ile beraber Osmanlı’ya geçecektir.

1846: Meksika-Amerika Savaşı: Kaliforniya Cumhuriyeti, Meksika'dan bağımsızlığını ilan etti. Meksika-Amerika Savaşı veya Meksika Savaşı ABD ile Meksika arasında, ABD'nin 1845'te Teksas'ı ilhakı ve sınır anlaşmazlıkları nedeniyle çıktı. ABD'nin kesin zaferi ve Rio Grande'den Büyük Okyanusa kadar uzanan geniş Meksika topraklarını ele geçirmesiyle sonuçlanmıştır. Demokratlar savaşı çoşkuyla desteklerken, girişimi haksız bir toprak gaspı olarak gören Whig'ler ile köleciliğin yeni topraklara yayılmasından kaygı duyan kölecilik karşıtı çevreler savaşa karşı çıktı. ABD kamuoyundaki derin bölünmeye karşın, ABD birlikleri sayıca daha üstün olan Meksika ordusunu bütün önemli çarpışmalarda yenilgiye uğrattı. Taylor'un kuvvetleri Meksika'nın kuzeydoğusunu işgal etti. Albay Stephen Kearny New Mexico ve Kaliforniya'yı işgal etti.General Winfield Scott Veracruz üzerinden Mexico'ya yürüdü. Mexico'nun 14 Eylül1847'de düşmesiyle savaşın askeri aşaması sona erdi. Barış görüşmelerini yürütmek üzere Scott'ın kuvvetleriyle birlikte Mexico'ya giden Nicholas Trist, Meksika'da yeni bir yönetimin kurulmasından sonra 2 Şubat1848'de Guadalupe Hidalgo Antlaşması'nı imzaladı. Antlaşmayla bugünkü New Mexico, Nevada, Arizona ve Kaliforniya eyaletlerini oluşturan topraklar 15 milyon ABD Doları karşılığında ABD'ye bırakıldı.

1909: Telsizle ilk S.O.S. sinyali, Slavonia adlı İngiliz gemisinden verildi.SOS sinyalini oluşturan mors kodu (•••---•••), iletiminin kolay ve anlaşılır olması nedeniyle seçilmiştir. Bu harfler herhangi bir cümlenin akronimi değildir ancak zamanla "Save Our Souls (ruhlarımızı kurtarın)" gibi çeşitli İngilizce folklorik anlamlar yüklenmiştir. SOS sinyalinin diğer tüm karakterlerden ayrılan farkı; bekleme yapmadan, sanki tek bir karakter gibi peş peşe gönderilmesidir ki Mors Alfabesi'nde başka böyle bir yapıya rastlanılmaz

1916: Osmanlı yönetimindeki Mekke, Arap isyanı sırasında Arapların eline geçti. Yaklaşık üçyüz yıldır Kutsal Hicaz topraklarında süren Osmanlı egemenliği Medine Şehrinin de düşmesinin ardından sona eriyordu.

1960: 27 Mayıs askeri darbesinden sonra Celâl Bayar ve Adnan Menderes, yargılanmak üzere Yassıada'ya götürüldü. Yapılan trajikomik yargılamadan sonra Celal Bayar, Adnan Menderes ve iki bakan hakkında idam kararı verildi. Celal Bayar yaş haddinden idamı infaz edilmezken Başbakan ve iki Bakan’ın idamı Yassıada’da infaz edildi.

1967: Altı Gün Savaşı sona erdi: Siyonist İsrail ve Suriye ateşkes imzaladı. siyonistler; Gazze Şeridi, Golan Tepeleri, Doğu Kudüs, Batı Şeria ve Sina Yarımadası'nı işgal etti.

1992: Lice Cumhuriyet Savcısı kızına "Rojda" adını koyan babaya karşı dava açmıştı. Yargıtay "Mahkemenin böyle bir dava açmaya ve çocuğa yeni ad verme yetkisi olmadığına" karar verdi.

2000: Suriye Devlet Başkanı Hafız Esad Şam'da öldü. Parlamento, Esad'ın 34 yaşındaki oğlu Beşşar'ı iktidara getirecek anayasal düzenlemeyi kabul etti.

2006: Hatay'da yabancılara gayrimenkul satışı durduruldu. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, ilin yüz ölçümünün binde 5'inden fazlasının yabancılara satılmış olması nedeniyle ikinci emre kadar satışları yasakladı.

2008: Sudan'da bir yolcu uçağının Hartum havaalanına indikten sonra alev alması sonucu en az 100 yolcunun öldüğü bildirildi.