Almanya'da bu oran yıllardır ilk kez düştü!

Son yapılan bir araştırma, Avrupa genelinde Almanya'ya yönelik yabancı yatırımların araştırmaların başladığı 2005'ten beri ilk kez gerilediğini ortaya koydu.

Ekleme: 07.06.2019 16:30:05 / Güncelleme: 08.06.2019 01:26:05 / Ekonomi
Destek için 

EKONOMİ SERVİSİ

Uluslararası danışmanlık ve denetim şirketi, eski adıyla Ernst & Young (EY), yabancı yatırımlarla ilgili bir araştırma yayınlayarak Almanya'ya yönelik yatırımların araştırmaların başladığı 2005'ten beri ilk kez gerilediğini ortaya koydu. Açıklanan istatistiklere göre, geçen yıl ülkeye yabancıların yaptığı yatırım yüzde 13 gerileyerek 973 proje ile sınırlı kaldı. Böylece Almanya, yabancı yatırımlarda Avrupa sıralamasında ikincilikten üçüncülüğe geriledi.

YABANCI YATIRIMLARDA BİRİNCİ ÜLKE İNGİLTERE

Aynı sıralamada yabancı yatırımların en çok olduğu birinci ülkeyse İngiltere. Ancak İngiltere'de de yatırımlar yüzde 13 oranında gerileyerek 1054 projede kaldı. İkinci sıradaki Fransa'daysa yabancı yatırımların oranında hafif bir yükseliş oldu ve proje sayısı 1027'ye çıktı. EY Almanya Yönetim Kurulu Başkanı Hubert Barth, "Almanya'ya yönelik yabancı yatırımların düşmesi bir alarm sinyali. Yani Almanya'nın artık Avrupa'nın büyüme motoru olmadığı anlamına geliyor" yorumunda bulundu.

VERGİ VE MASRAFLAR ELEŞTİRİ KONUSU

Araştıma sonucuna göre Almanya'da faaliyet gösteren yabancı şirketler, ülkedeki yatırımlara eskiye göre daha mesafeli. Buna göre geçen yıl Almanya'ya yatırım yapılması konusunda olumsuz not verenlerin oranı bir önceki yıl yüzde 27 iken geçen sene bu oran yüzde 37'ye yükseldi. Yatırımlar konusunda olumsuz görüş belirtmeyenlerin oranı da yüzde 25'ten yüzde 11'e geriledi. Ulaşım ve alt yapı, siyasi ve hukuki istikrar ayrıca kalifiye işgücü  Almanya'yı yatırım merkezi olarak öne çıkaran faktörler arasında sayıldı. Araştırmaya katılanların yüzde 80'i bu alanlarda Almanya'ya olumlu not verdi. En çok eleştirilen noktalarsa , iş hukukunda yeterince esneklik olmaması, şirketler üzerindeki vergilendirmeler ayrıca işçilik maliyetlerinin yüksekliği oldu.