Rusya neden İran’a S-400 vermiyor?

Suriye meselesinde İran ile dayanışma içinde olan Rusya ABD’nin savaş gemilerinin körfezde cirit attığı bir dönemde bile İran’a S-400 vermiyor. Neden? İşte Hasan Sabaz’ın yorumu ile ABD, Rusya, İran ve S-400 ilişkisi..

Ekleme: 01.06.2019 13:13:58 / Güncelleme: 01.06.2019 13:13:58 / Dünya
Destek için 

Türkiye ile Amerika arasında s-400 gerilimi devam ediyor.

Her gün farklı bir Amerikalı yetkili ya da uzman bu konuda Türkiye’yi tehdit ediyor.

Meseleyi “F-35 savaş uçaklarını vermeyelim” noktasında tutanlar da var, “Komple bir ekonomik müdahalede bulunalım” diyenler de…

Türkiye’den gerek Cumhurbaşkanı gerekse de Dışişleri Bakanı düzeyinde ısrarla “Bu anlaşma bitti, geri dönüşü yok” şeklinde açıklamalar yapılsa da arada bir “s-400 ertelendi” ya da “Türkiye vazgeçecek” şeklinde haberler yerli ve yabancı medyada yer buluyor.

Özellikle Bloomberg yayın kuruluşu bu konuda başı çekiyor.

Geçenlerde Türkiye’nin s-400 konusunda Rusya’dan erteleme talebinde bulunduğunu söyleyen yayın kuruluşu bugünlerde de mezkur hava savunma sisteminin Akdeniz’e konuşlanacağını iddia etti.

Kirli bilgiler üzerinden algıları yönetme operasyonu…

Aynı yayın kuruluşunun İran ile ilgili haberi ise oldukça ilginç.

Rus yetkililere dayandırılan haberde, İran, Rusya'dan yeni S-400 savunma sistemi talep etti. Ancak Rusların, “bölgedeki gerilimi daha da arttıracağı” için bu talebi reddettiği iddia edildi.

Rusya’nın bundan önce de bu konuya değindiği ve İran’a s-400 vermeyi düşünmediğini ifade ettiğini biliyoruz. Ama tam da bu esnada bunun dile getirilmesi Ortadoğu’da farklı dengelerin oluşmaya başladığını göstermesi açısından önemlidir.

Ortadoğu zaten diken üstünde; ama son girişimlerle gerginliği artıran tarafın Amerika olduğu malum. Körfez’e savaş gemileri gönderen ve işbirlikçi rejimleri durmadan silahlandıran Amerika’nın İran’a yönelik bir saldırı hazırlığında olduğu ortada olmasına rağmen Rusya’nın “gerginliği artırmamak için İran’a s-400 vermiyoruz” açıklaması, İran-Rusya ittifakının bittiğini ya da bitmeye başladığını gösteriyor.

BAAS’ı iktidarda tutmak için İran ile ittifak yapan Rusya’nın şimdilerde İran’ı Suriye’de denklem dışına çıkarmak isteyen Amerika-israil koalisyonuyla görüşmeler yaptığı biliniyor. Şimdilik İdlib’in saldırılarla yıldırılması ve boşaltılması sürecinin tamamlanmasını bekliyor Rusya. Türkiye’nin de kalıcı olamayacağını düşünen Rusya, Amerika ile birlikte “Laik bir Suriye” planında sona gelmeyi umuyor. BAAS’ın Amerika’nın müttefiki olan PKK güçleriyle uzlaşması sonucunda ortaya çıkacak olan tablo şöyle olabilir: Laik, sol ve israil’e söylemde bile tehdit oluşturmayacak bir Suriye…

Ama bu coğrafyada zemin oldukça kaygan ve durum halklar kadar emperyalistler için de ciddi bir risktir. Öte yandan insanları anti emperyalist bir mücadeleye sevk edebilecek islami motivasyon her an devreye girme potansiyeline sahip.

Diktatörlerden sonra hiç ummadıkları bir anda krallar da devrilebilir.