Böbreği 5 dakikada hastaya ulaştırdı

ABD’de, bir hastaya, bir bağışçıdan alındıktan sonra ilk kez insansız hava aracı (drone) ile taşınan böbrek başarıyla nakledildi.

Ekleme: 27.05.2019 20:08:39 / Güncelleme: 27.05.2019 20:08:39 / Bilim & Teknoloji
Destek için 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

ABD’de, Maryland Tıp Merkezi’nde tedavi gören bir hastaya, bir bağışçıdan alındıktan sonra ilk kez insansız hava aracı (drone) ile taşınan böbrek başarıyla nakledildi. Drone’nun tasarımcılarına göre insansız hava araçlarıyla yapılan bu hayati teslimat basit bir denemeden öte bir anlam taşıyor.

Bu özel drone bir çeşit insansız kargo uçağı olarak da tanımlanabilir. Ancak taşıdığı yük çok kıymetli; çünkü bir organın, bağışçıdan alındıktan sonra en kısa sürede nakledilmesi gerekiyor.

Drone’nun böbreği ameliyatın olacağı yere ulaştırması sadece 5 dakika sürmüş. 5 dakikada kat ettiği mesafe ise 4.5 kilometre. İlk kez drone kullanılan bu tarihi nakilde, böbrek rota boyunca izlendi, yüksek teknolojili cihazlar ile korundu. Hatta drone’un düşme ihtimaline karşı bir paraşüt sistemi de önlem olarak uçuşta yerini aldı.

Bu ilk adım yaygınlaşırsa nakillerin hızlanıp kolaylaşacağını söylemek yanlış olmaz. Drone tasarımcılarının hedefleri büyük; organ naklinde en çabuk, en güvenilir ve en ucuz yöntem olarak kabul görmeyi planlıyorlar. Günümüzde organlar uçaklarla taşınıyor. Uzun mesafeler kat ederken, yoğun hava trafiği, nakil sürecini uzatıyor ve organı tehlikeye sokuyor.

ABD istatistiklerine göre bağışçılardan alınan organların yüzde 4’ü hastaya birkaç saat geç ulaşıyor. Daha kötüsü, yüzde 1.5’i hastaya maalesef ulaştırılamıyor.

Kaynak, İTO