Filipinler'de ocak ve şubat aylarında yapılan referandumla Mindanao'da Bangsamoro Özerk Bölgesi'nin (BARMM) kurulmasının ardından Filipinler hükümeti ve Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) arasında "Bangsamoro Geçiş Hükümetine Önerilen Geçiş Planı" anlaşması imzalandı.
Özerk yönetimin resmi yayın organından yapılan açıklamaya göre, BARMM'ye bağlı Cotabato şehrinde düzenlenen ve Filipinler Hükümeti Uygulama Heyetinden Gloria Jumamil-Mercado ile MİKC Uygulama Heyetinden Mohagher İkbal'in yönettiği toplantıda, Geçiş için Koordinasyon Grubunun hazırladığı geçiş planı taslağı taraflara sunuldu.
MİKC Uygulama Heyeti temsilcisi İkbal, önerilen geçiş planının BARMM için çok önemli bir dönüm noktası teşkil ettiğini belirterek, söz konusu planın, bölgede kurulan geçiş hükümetinin idari altyapısının oluşturulmasına hizmet edeceğini açıkladı.
Önerilen geçiş planını resmi olarak kabul eden BARMM Geçici Başbakanı Hacı Murat İbrahim, geçen ay kurulan Teknik Çalışma Grubunun özerk yönetim kabinesiyle söz konusu plan üzerinde çalışarak planın en iyi şekilde fiiliyata geçmesini sağlayacağını belirtti.
Hacı Murat, planın taslağını hazırlayan koordinasyon grubuna ve teknik destekte bulunan Japon Uluslararası İşbirliği Ajansına (JICA) teşekkürlerini sundu.
"Mecliste Kur'an-ı Kerim üzerine yemin edecekler"
İlk oturumda, Hacı Murat İbrahim'in de söz aldığını dile getiren Oruç, İbrahim'in sözlerini şöyle aktardı:
"Hacı Murat İbrahim burada yaptığı konuşmada, seçimlerin ardından ilk 100 günde neler yapacağını anlattı. Kabinesini kurduğunu, çalışmalara başladığını ve bundan sonra halka hizmet etmek için bütün güçlerini kullanacağını söyledi. Hacı Murat'ın altını çizdiği en önemli husus yolsuzluktu. Bangsamoro'da yolsuzluğun olmayacağını, eski defterleri karıştırmayacaklarını ama bundan sonra hiç kimsenin bu ülkede ve yönetimde yolsuzluk yapamayacağını ifade etti. Hacı Murat ayrıca yarım kalan projelere olduğunu ve bu projeleri devam ettirmeyenlerden hesap soracaklarını sözlerine ekledi."
İlk oturumdaki konuşmaların ardından ikinci oturuma geçildiğini belirten Oruç, bu oturumda üyelerin Kur'an-ı Kerim'e el basarak yemin edeceğini anlattı.
Oruç, "Bütün vekiller ve idarecilerin hepsi, Kur'an-ı Kerim üzerine iyi yönetici olacakları ve yolsuzluğa karışmayacaklarına dair yemin edecekler. Filipinler laik bir ülke. Dini yeminler edilmiyor. Buradaki vekiller de ilk yeminlerini Manila'da yapmıştı. Şimdi de Kur-an'ı Kerim üzerine yemin edecekler." diye konuştu.
- Bangsamoro Geçiş Hükümetine Önerilen Geçiş Planı
Filipinler hükümeti ve BARMM arasında imzalanan "Bangsamoro Geçiş Hükümetine Önerilen Geçiş Planı", özerk bölge yönetiminin devlet idaresi, yerel idare, gelir idaresi ve kamu hizmeti gibi ana unsurlarının yasallaşması ve işler hale gelmesini sağlayacak.
Plana göre BARMM idaresinin gelecek yıl için bütçe harcamaları da belirlenecek.
Devlet idaresinin yanı sıra geçiş planında eğitim, sağlık hizmetleri, gıda güvenliği, çevreyi koruma ve diğer ana unsurların fiiliyata geçmesi de yer alacak.
- Bangsamoro Geçiş Hükümeti bölgeyi 3 yıl yönetecek
Ocak ve şubat aylarında yapılan referandumun ardından Mindanao'da kurulan Bangsamoro Özerk Bölgesi'nin Başbakanı olan Hacı Murat İbrahim, 26 Şubat'ta yönetimi bölge valisinden fiilen devralmıştı.
Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Roa Duterte tarafından Bangsamoro Geçiş Otoritesi (BTA) başbakanlığına atanan İbrahim'in 2022'ye kadar bölgeyi yönetmesi kararlaştırılmıştı. 80 üyesi bulunan geçiş hükümetinin 41 üyesi Moro İslami Kurtuluş Cephesinden, 39 üyesi merkezi hükümetten oluşuyor.
kaynak: dünya bülteni