‘Yanlışlıkla’ yeni şarj teknolojisi geliştirdiler

Bilim insanları pildeki kristal fosfor katmanlarını ayırmaya çalışırken beklemedikleri bir buluşa imza attı ve yeni bir madde geliştirdi. Nano-ribbon sayesinde hem pil büyümeden, ağırlaşmadan kapasitesi artıyor hem de çok hızlı şarj edilebiliyor.

Ekleme: 23.05.2019 01:15:03 / Güncelleme: 23.05.2019 01:16:30 / Bilim & Teknoloji
Destek için 

TEKNOLOJİ SERVİSİ 

Penisilinden teflona, mikrodalga fırına kadar çok sayıda buluş, başka bir sorunu çözmeye çalışan bilim insanlarının “yanlışlıkla” saptığı yollar üzerinden hayatımıza girdi. Şimdi duyuracağımız buluş da böyle. Bilim insanları, yanlışlıkla, pillerin çok hızlı şarj edilebilmesini sağlayan bir madde üretti.

YENİ MADDE KEŞFİ

İngiltere, ABD ve İsviçre’deki üniversitelerde çalışan araştırmacılar, pildeki kristal fosfor katmanlarını iki ayrı levha halinde ayırmaya çalışırken beklemedikleri bir buluşa imza attı ve yeni bir madde geliştirdi. Bu sayede de yeni bir şarj teknolojisinin önünü açtılar. Pillerin, inanılmaz bir hızla şarj olmasına imkan sağlayan buluş, bataryanın kapasitesini de artırıyor. Bütün bunları mümkün kılan, bilim insanlarının “yanlışlıkla” keşfettiği ‘nano-ribbon’ adlı madde.

YÜZDE 50 ARTIYOR

Nano-ribbon, şarj etmeyi yani enerjiyi depolamayı sağlayan iyonların, kullandığımız pillerdekilere göre tam bin kat daha hızlı hareket etmesine imkan tanıyor. Bu teknolojiyi kullanarak üretilen piller, halihazırdaki teknolojiye oranla yüzde 50 daha fazla batarya kapasitesine sahip. Nano-ribbon sayesinde hem pil büyümeden, ağırlaşmadan kapasitesi artmış oluyor hem de çok hızlı şarj edilebiliyor. Bu, akıllı telefon kullanıcılarının çok sevineceği bir haber ama buluşun günlük hayatımıza ne zaman gireceği henüz meçhul.

Kaynak, İTO