TARİHTE BUGÜN- 21 MAYIS 2019

Tarihte Bugün yaşanan olay ve gelişmeler

Ekleme: 21.05.2019 10:16:36 / Güncelleme: 21.05.2019 10:16:36 / Tarihte Bugün
Destek için 

1847: Osmanlı İmparatorluğunda Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (Defterhane-i İş-i Amire Kalemi) kuruldu.

1926: Yıllardır bir türlü çözüme kavuşturulamayan ve Türkiye’nin bu konuda dirayet göstermeye bir mecalinin de kalmadığı Musul ve Kerkük sorunu için mecburi de olsa bir antlaşma için Türkiye şartları kabul etti. 5 Haziran 1926’da da Ankara Antlaşması imzalanarak Musul ve Kerkük diye bilinen tüm Kuzey Irak Bölgeleri, İngilizlere bırakıldı.

1927: Amerikalı havacı Charles Lindbergh, ''Sprit of St. Louis'' adlı uçağıyla New York'tan Paris'e uçarak, Atlas Okyanusu'nu geçen ilk pilot oldu.

1955: Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığı (THY) kurulmasına dair kanun kabul edildi.

1950: Demokrat Parti'nin 14 Mayıstaki seçimlerden galibiyetle çıkmasıyla Adnan Menderes Başbakan, Celal Bayar Cumhurbaşkanı oldu. Celal Bayar Türkiye Cumhuriyeti'nin 3. cumhurbaşkanı oldu. Böylelikle ilk kez Atatürk’ün partisi CHP, iktidardan düşmüş oluyor ve darbe gibi dışardan müdahaleler olması haricinde CHP iktidara bir daha gelemiyordu.

1963: Talat Aydemir’in başarısız darbe girişiminden sonra Ankara, İzmir ve İstanbul'da sıkıyönetim ilan edildi. Başbakan İnönü Cumhuriyet Senatosu'nda 20 Mayıs gecesi olan olaylar hakkında açıklama yaptı: "... Türk Silahlı Kuvvetleri, Anayasa'yı Milletle beraber her türlü tecavüzden koruyacaktır." dedi.

1969: Başbakan Demirel, AP Grubunda konuştu: "...Seçimlere gidelim. Hem Meclis'in verdiği oylar boşa gitmez, hem de senatomuz zedelenmez... Ordu, hükümete bir muhtıra vermemiştir. Biz bazı sıkıntılar içindeyiz..." diyordu demesine ama asker, el altından hükümeti sıkıştırmaya devam ediyor ve nihayet Süleyman Demirel’in inkar etmesine rağmen birkaç ay sonra resmen muhtıra verilmiş oluyordu.

1971: Anayasa Mahkemesi, Necmettin Erbakan'ın kurduğu ve Genel Başkanlığı'nı yaptığı 'Milli Nizam Partisi' hakkında, 'Laik devlet niteliğinin ve Atatürk devrimciliğinin korunması' prensiplerine aykırı olduğu gerekçesiyle kapatma kararı verdi.

1991: Hindistan Başbakanı Rajiv Gandhi öldürüldü. 1987'de Tamillerle çatışan Sri Lanka'ya Hindistan Barış Gücü'nü göndermiş, olaylar kısa zamanda Tamil Kaplanları  ve Sri Lanka arasında savaşa dönüşmüştü. 1987'deki Bofors Skandalı ise Gandhi'nin dürüst politikacı imajını yıkmıştı. 21 Mayıs 1991'de Sriperumbudur'daki bir mitingde suikaste kurban gitti. Saldırıyı Tamil Kaplanları Örgütü’ne mensup "Gayatri" ve "Dhanu" lakaplı bir Tamil intihar bombacısı gerçekleştirdi.

1994: Hacda ''şeytan taşlama'' sırasında izdiham çıktı, 7'si Türkiyeli 185 hacı öldü. Hacda zaman zaman meydana bu izdihamların Suudi Devletinin tedbir almamasından kaynaklandığı da kayıtlara geçen bir başka vahim durumdu.

1996: Örtülü ödenekten 5.5 milyar lira ile bazı kişi ve kuruluşları dolandırdığı öne sürülen Selçuk Parsadan, Balıkesir'in Altınoluk beldesinde yakalandı. Dönemin Başbakanı Tansu Çiller zamanında meydana gelen ve Örtülü Ödenek Skandalı olarak tarihe geçen olayda Selçuk Parsadan dünyada bir ilke imza atarak örtülü ödenekten 5.5 milyar para dolandırmış olay aylarca gündemden düşmemişti.

1997: Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, Refah Partisi'nin Anayasa'nın laiklik ilkesine aykırı eylemlerin odağı haline geldiği gerekçesiyle sürekli kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne dava açtı. Yargının Ergenekon gibi dış mihrakların etkisi altında olduğu ortaya atıldı ve nitekim kimi yargı mensupları da dahil olmak üzere bir çok üst düzey memur bu kapsamda tutuklandı.

2004: Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Anayasa değişikliğini onayladı. Devlet Güvenlik Mahkemeleri, kaldırıldı. Fakat yargılama biçimi değişmedi. Birçok şeyde olduğu gibi değişim sadece isimlerde kalmış oluyordu. “Dünyanın en iyi kanunlarını çıkarsanız da uygulayıcılar iyi niyetle uygulamadıkça bir sonuç elde edilmez” gerçeği bir daha makes buluyordu.