"DÜNYADA YAKLAŞIK 140 MİLYON YETİM ÇOCUK BULUNMAKTADIR"

Yetim Vakfı Başkanı Mehmet Gülsatar, sosyal yetimliğin en önemli sebebinin parçalanmış aileler olduğunu, sosyal ve ekonomik hadiseler, aile içi yaşanan olumsuzluklar ve sorumluluk almayan ebeveynlerin parçalanmış ailelerin sayısını hızla artırdığını belirtti.

Ekleme: 20.05.2019 11:44:34 / Güncelleme: 20.05.2019 14:27:50 / Güncel
Destek için 

Gülsatar, Dünya Yetimler Günü dolayısıyla vakıf adına yaptığı yazılı açıklamada, özellikle parçalanmış ailelere ve onların meydana getirdiği dramlardan etkilenen çocuklara değindi. 

“SORUMLULUK ALMAYAN EBEVEYNLER PARÇALANMIŞ AİLELERİN SAYISINI ARTIRIYOR”

"Sosyal yetimliğin" sebeplerinden de bahseden Gülsatar, şöyle devam etti: "Sosyal yetimliğin en önemli sebebi parçalanmış ailelerdir. Sosyal ve ekonomik hadiseler, aile içi yaşanan olumsuzluklar, sorumluluk almayan ebeveynler parçalanmış ailelerin sayısını hızla artırıyor. Bütün bu olumsuz olaylardan geriye savunmasız, yapayalnız 'sosyal yetim' olarak adlandırılan, anne ve babası hayatta olmasına rağmen, anne-baba ilgi ve şefkatinden mahrum yetişen çocuklar kalıyor. Ansızın mağdur kalan bu çocuklar sırtlarında taşıyamayacakları bir yükle hayata tutunmaya çalışıyor. Konunun taşıdığı hassasiyet ve her geçen gün artan sosyal yetim sayısı, bu alandaki önleyici çalışmalara olan ihtiyacı da hızla artırıyor."

“SAVAŞ MAĞDURU ÇOCUKLARI HAYATA HAZIRLAMAYA GAYRET EDİYORUZ”

Sosyal servisleri ile yetim ailelerini yerinde inceleyerek çözümler ürettiklerini aktaran Gülsatar, şu bilgileri verdi: "Esenlik Durakları adını verdiğimiz psiko-sosyal destek merkezlerimizde yetim çocuklarımıza ve annelerine yönelik terapiler, atölyeler, eğitimler ve destek hizmetleri sunuyoruz. Esenlik Akademisi'yle bilgi üretme, nitelikli uzman yetiştirme ve gönüllü geliştirmeye yönelik çalışmaları yürütüyoruz. Reyhanlı Eğitim Köyü'nde Suriyeli mülteci yetim çocuklara yönelik eğitim, gelişim, barınma ve psiko-sosyal destek hizmetleri sunuyoruz. İstanbul'da mülteci çocuklara ve ailelerine psiko-sosyal destek hizmetleri sunan 'Zeytin Dalı' projesini sürdürüyoruz. Kilis anaokulumuzda savaş mağduru çocukları hayata hazırlamaya gayret ediyoruz.”

Gülsatar, açıklamasında, "Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı Kayıp Çocuklar Raporu ve Birleşmiş Milletler ve Global Child Advocates"in dünyadaki yetim karnesi verilerine ilişkin de şu bilgileri aktardı:  "7,6 milyarı aşan dünya nüfusunun yaklaşık 2,2 milyarını çocuklar oluşturmaktadır. Dünya üzerinde 61 milyon Asya'da, 52 milyon Afrika'da, 10 milyon Latin Amerika ve Karayip'te, 7,3 milyon Doğu Avrupa ve Orta Asya'da olmak üzere yaklaşık 140 milyon yetim çocuk bulunmaktadır. Hem annesini hem babasını kaybetmiş çocuk sayısının ise 15,1 milyon olduğu belirtilmektedir. Dünya üzerinde yetimhanelerde yaşayan çocukların yüzde 80-90'ı sosyal yetim olarak nitelendirilmektedir."

Kaynak:AA