Nafaka mağduru 10 binler OY KULLANAMAYACAK

İşsiz olduğu veya düşük ücretle çalıştığı için eski eşine nafakasını ödeyemeyen 10 binlerce kişi yenilenen İstanbul seçimlerinde oy kullanamayacak. Konuyla ilgili gazetemize konuşan Süresiz Nafaka Mağdurları Platformu kurucusu İlhan Ergincan Adalet Bakanlığının konuya bir çözüm getirmesini istedi.

Ekleme: 19.05.2019 08:52:04 / Güncelleme: 19.05.2019 08:52:04 / manşetler / İstanbul Haberleri
Destek için 

Muhsin Şenol-DOĞRUHABER

Bir gün bile evli kalsalar eski eşlerine ömür boyu nafaka ödüyorlar… Kamuoyunun son yıllarda sıkça adlarını duyduğu süresiz nafaka mağdurları bu kez de oy kullanamayacakları için dertli. Birçoğu işsiz veya geçim sıkıntısı yaşadığı için nafakasını geciktiriyor ve açılan davalar sonucu hapse mahkum oluyor. Haklarında hapis cezası bulunan on binlerce nafaka mağduru 23 Haziran’da yenilenecek İstanbul seçimlerinde oy kullanamayacak.

Nafaka mağduru 10 binler  OY KULLANAMAYACAK

“SÜRESİZ NAFAKA ZULMÜNÜ BİTİRİN”

Konuyla ilgili gazetemize açıklamada bulunan Süresiz Nafaka Mağdurları Platformu kurucusu İlhan Ergincan, “Özgürlüğü kısıtlanacak korkusu ile sandığa gidemeyecek olan mağdurlarımızın korkularını giderecek yasal düzenlemelerinin ivedi şekilde yapılmasını istiyoruz. Anayasaya aykırı olan nafaka borcundan dolayı tazyik hapsinin derhal kaldırılması ve sürekli geçiştirilen ‘süresiz nafaka zulmünün’ ve çocuk haczinin yenilenecek olan İstanbul Belediye Başkanlığı seçiminden önce TBMM’ye getirilip, kanunlaşmasını talep ediyoruz. Geç kalınmış adalet adalet değildir.” ifadelerini kullandı.

Nafaka mağduru 10 binler  OY KULLANAMAYACAK

“2 MİLYON MAĞDURU GÖRMEZDEN GELMEYİN”

Hükümetin birçok art niyetli kadın derneğinin etkisi altında kaldığını belirten Ergincan, “Mor çatı ve feminist grupların oyununa gelip süresiz nafaka ve çocuk haczi kanunlarını seçim sonrasına bırakmamalıdır. Devlet, aileyi bitirmeye yönelik projelerde yer alan dernekleri muhatap almasın. Feminist derneklerin birçoğunu dış güçler ile desteklendiği aşikârdır, bu yapı elbette ki aileyi koruyacak, boşanmaların önüne geçecek düzenlemelerin yapılmasına karşı çıkacaktır. Bu tip derneklerin isteklerini yerine getirerek, 2 milyon mağduru görmezden gelmeyin.” şeklinde konuştu.

“EVLİLİK SÜRESİ KADAR NAFAKA ÇÖZÜM DEĞİL”

Süresiz nafaka sorunun çözümüne ilişkin tekliflerin sanki bir elden yönetildiğini belirten Ergincan sözlerini şöyle noktaladı: “Hükümetimiz evlilik süresi kadar nafaka ödenmesi görüşünde olan derneklere baktığında aslında hepsinin tek elden yönlendirildiğini görecektir. Aileye cinsiyetçi yaklaşımla bakarak hata yapmaktadır. Süresiz Nafaka Mağdurları Platformu olarak her türlü adaletsizliğin karşısında olduk, adaletsizliğin sebebi olan siyasileri, dernekleri ve STK’leri dün olduğu gibi bugünde eleştirmeye devam edeceğiz.  Mağdurların bekleyecek günleri değil, saniyeleri bile kalmamıştır.”

2 milyon nafaka mağduru

Boşanmalarda eşlere bağlanan ‘süresiz nafaka’ kangrene dönüştü, 2 milyon kişi mağdur. Bazı kadınlar nafakadan faydalanabilmek için sigortasız günlük işlerde çalışırken, bazıları da resmi nikâh kıymadan evleniyor. Tekrar evlenen ve kendilerine yeni bir yuva kuran erkekler ise çocuklarının rızkını nafakaya veriyor.

Boşanmalarda eşlere bağlanan ‘süresiz nafaka’ kangrene dönüştü. 1988 yılına kadar 1 yılla sınırlandırılan, ancak bu yıldan sonra düzenlemelerle ‘süresiz’ hale getirilen 'süresiz nafaka' yüzünden 2 milyonun üzerinde vatandaş mağdur. Hayatını eşinden gelen ödemelerle devam ettirmek zorunda kalanların yanı sıra, süresiz nafakayı cezalandırma ve sömürü aracına dönüştürenler de var. Bağlanan nafakayı kaybetmemek için resmi nikâhsız evlenenler, kayıt dışı sigortasız çalışanlar da uygulamanın diğer yan sorunları.

MHP’DEN 5 YILLIK SINIR TEKLİFİ

MHP, milyonlarca aileyi ilgilendiren ve boşanmalarda eşlerin ölünceye kadar “SGK” gibi maaş ödemesine yol açan süresiz nafakaya karşı yasa teklifi hazırlamış ve 31 Mart seçimleri sonrası meclise sunulacağı söylenmişti ancak bu konuda bir adım atılmadı. TBMM’ye sunulacak teklife göre eşlerden diğerinin mağdur olmaması için nafaka şartlarının ortadan kalkmaması halinde nafakayı devlet üstlenecek. Süresiz nafakayı insan hakları ihlali olarak gördüklerini belirten MHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldız, “Bu teklifle ömür boyu nafakayı kaldırıyoruz ve 5 yıl sınır getiriyoruz” demişti.

İlgili Haberler