Rabbimizin müminlere bir ikramı olan Ramazan ayına sayılı günler kaldı. Elbette manevi bir lezzet veren Ramazan orucunun vücudu yoran bir yönü de var.
Ramazanda oruçlu çok fazla yorulmamaya dikkat etmeli... Elbette bu dikkat tek başına yeterli değil! Oruçlu iftar ve sahurda da yeyip-içtiklerine özen göstermeli.
Sıcak yaz günleri uzun olduğundan vücut enerji kaybedecektir. Bu yüzden enerji veren ve tok tutan besinler tercih edilmelidir.
Her sahurda aynı menüyü uygulamak yerinde imkanlara ve vücudunuz ihtiyaçlarına göre bir yol izleyebilirsiniz. İşte tercih edilmesi gereken o yiyecekler:
Yüksek lif oranı sayesinde, sahurda bir tane elma yerseniz tokluk hissi verir, kan şekerini dengeler.
Kaliteli protein kaynaklarından birisi de yumurtadır. Proteinli yiyecekler daha uzun süre tok tutar.
Yulaf ezmesi içerisinde bulunan az şeker ve bol miktarda lif içermesinden dolayı saatlerce tok tutar
Süt kalsiyum ve D vitamini kaynağı iken, sahurda 2 bardak su içmek karnı tok tutar
Tarçın insülin tırmanışları engeller. Trigliseri ve kolesterol seviyelerini düşürür. Bir çay kaşığı tarçın tüketmeniz gün içinde daha rahat oruç tutmanızı sağlar
Tok tutacak ve birçok sağlıksız üründen daha az yağ ve şeker içeren bir diğer ürün ise muzdur
Asit protein açısından zengin olan bir avuç badem, sizi uzun süre tok tutar
Kefir, iyi huylu bakterileri arıtırken, kötü huylu bakterilerinde yerleşmesini önler. Yüksek tansiyon, kolesterol düşürülmesinde etkilidir. Kefirin faydalarısaymakla bitmez.
Çörekotu doygunluk hissi sağlamasıyla ramazanda tüketilmesi önerilen baharatlar yer arasında yer alıyor
Ceviz ve fındık yağlı tohumlardan tüketerek besinlerin mideden geçiş hızlı yavaşlatarak tokluğun uzamasını da yardımcı olur
Baklagil tüketerek kan şekeri kontrolünün daha iyi kontrol edebilirsiniz
Gün içinde aç kalmamak için triptofan aminoasidi fazla olan meyveler iştahı azaltır. Sahurda mutlaka tüketmelisiniz
Ve en önemlisi su... iftar sahur arası bol bol su tüketin