Özellikle gelişmekte olan ülkelerde, bu ülkelere Türkiye’de girmektedir, inşaat projeleri birçok iş alanı için gelir kaynağı oluşturmaktadır. Bu yüzden konut veya diğer projelerde gelir ve gider dengesini belirlemek büyük önem arz etmektedir.
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte son yıllarda çok sayıda profesyonel tarafından kullanılan BİM uygulaması sayesinde proje yönetiminin temel taşı olan iletişimdeki eksiklikler minimuma indirilmiş oldu.
BIM’in önemini ilk kavrayan ülkelerden olan İngiltere, Nisan 2016’dan başlayarak merkezi satın alma tarafından yapılan devlet sözleşmeleri için BIM Seviye 2’yi zorunlu hale getirmiştir.
Projenin başlangıç aşamasında maliyetlendirmenin yapılması yüklenici firma ya firmalar için önem teşkil etmektedir.
BIM’in Avantajları Nelerdir?
BİM (Building Information Modeling – Yapı Bilgi Modellemesi), inşaat projelerinde birçok iş kolunun aynı anda çalışmasına olanak verir. Böylece tüm proje sorumluları eş zamanlı olarak projenin kontrollü bir şekilde ilerlemesine destek olur.
Yapı Bilgi Modellemesi (BIM, Building Information Modeling), genel anlamıyla farklı mimari projelerin tasarımı, inşası ve sürdürülmesi gibi ana süreçlerde etkin olarak kullanılabilen; işveren, tasarımcı, yüklenici ve tedarikçiler gibi tüm süreçlerdeki görev üstlenicilerin ortak olarak kullandığı ve yararlandığı bir bilgi yönetim sistemidir.
BIM nesneleri akıllıdır, geometriye sahiptir ve veri depolar. Herhangi bir eleman değiştirilirse, BIM yazılımı bu değişikliği yansıtacak şekilde modeli günceller.
Maliyet hesaplama etabında hata paylarını minimize ederek proje süresince kontrollü nakit akışını devam ettirir.
Ülkemizde de birçok mühendislik firması inşaat proje yönetimi için BIM kullanmamaktadır.