İşte Ramazan'da su ihtiyacını karşılayacak 6 öneri

Yaklaşan Ramazan ayı ile birlikte vücudun su ihtiyacının karşılanmasının daha fazla önem kazandığına dikkat çeken uzmanlar, bir takım önerilerde bulundu.

Ekleme: 30.04.2019 14:20:04 / Güncelleme: 30.04.2019 15:34:36 / Sağlık / Diyarbakır Haberleri
Destek için 

Yaklaşan ramazan ayının yanı sıra hava sıcaklıklarının da artmasıyla birlikte vücudun su ihtiyacının karşılanmasının daha fazla önem kazandığına dikkat çeken uzmanlar, sağlıklı bir oruç için su tüketimi konusunda önerilerde bulundu.

Vücudun ortalama dörtte üçünü oluşturan suyun, genel vücut sağlığının yanı sıra metabolizmanın da sağlıklı bir şekilde işlevini yerine getirebilmesi için gerekli olduğunu belirten Memorial Diyarbakır Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uzman Diyetisyen Özlem Tay, sağlıklı bir ramazan ayı için su tüketiminin önemi hakkında bilgi verdi.

Ramazanda su ihtiyacı önem kazanıyor

"Ramazan ayında vücudun sıvı ihtiyacı daha da artmaktadır. Uzun süreli açlık sonrası gerekli olan sıvıyı yerine koyabilmek için iftar ile birlikte belirli aralıklarla gerekli olan su içimi büyük önem kazanmaktadır." diyen Tay, "Özellikle yaşlılarda, böbrek hastalığı bulunan kişilerde, kalp ve tansiyon hastalarında sıvı tüketiminin doktor kontrolü ve takibinde hesaplanması, bu doğrultuda uygulanması daha sağlıklı olacaktır. Büyüme ve gelişme sürecinde olan ergenlik dönemindeki kişilerin de oruç tuttukları ramazan ayı boyunca günde en az 2,5 litre su tüketmeleri önerilmektedir. Soğuk su midede kasılmalara yol açarak sindirimi zorlaştırır ve hazımsızlığa neden olabilir. Bu nedenle ramazan ayı boyunca içilen suyun oda sıcaklığında olması önerilir." dedi.

Oruç tutarken susuz kalmamak için…

Oruçlu iken susuz kalmamak için bazı tavsiyelerde bulunan Tay, iftar ve sahurda tüketilecek yiyeceklere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Tay, şunları dile getirdi:

"Ramazanda yeterli miktarda su tüketmenin yanı sıra, iftar ve sahur öğünlerinde susuzluğa neden olacak sucuk, pastırma, turşu, şalgam gibi tuz ve baharat içeriği yüksek gıdalar tercih edilmemelidir.

Oruçluyken gün içerisinde aşırı terlemeye neden olacak faaliyetlerden ve uzun süre sıcağa maruz kalmaktan da kaçınılmalıdır.

İftar ve sahur arasında tüketilecek suyun içerisine taze limon dilimleri, taze nane yaprakları veya rulo tarçın eklemek hem suya farklı bir aroma katıp içimini kolaylaştırır hem de mideyi rahatlatarak tatlı yeme isteğini bastırabilir.

Oruç tutarken susuzluğa karşı alınacak önlemlerden biri de su içeriği yüksek sebze ve meyvelerden faydalanmaktır. Bunun için sahurda, salatalık ve domates dilimleri sofraya eklenebilir, iftar sofrasında da salata ve sebze yemeklerine daha fazla yer verilebilir.

Çay, kahve, limonata, gazoz gibi içecekler suyun yerini alamaz. Aksine çok fazla tüketimi su içme isteğini bastırabilir. Mümkün olduğunca özellikle ramazan ayında sınırlandırılmalıdır.

Çay ve kahvenin fazla miktarda tüketimi vücutta sıvı kaybına neden olacaktır. Bu sebeple iftardan bir iki saat sonra tercih edilmesi uygun olacaktır." (Ramazan Zeren – İLKHA)

İlgili Haberler