Hayallerini ülkesinin geleceği için hayata geçiren gençlik istiyoruz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı  Varank, AÜ Teknokent’i ziyaret etti. Kuluçka ve Ar-Ge Merkezi’nde öğrencilerle bir araya gelen Varank, "Hayallerini ülkemizin geleceği için hayata geçirmeye çalışan, üretken gençler istiyoruz." dedi.

Ekleme: 28.04.2019 18:27:49 / Güncelleme: 28.04.2019 18:27:49 / Bilim & Teknoloji / Ankara Haberleri
Destek için 

EKONOMİ SERVİSİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ankara Üniversitesi Teknokent’i ziyaret etti. Varank, Ankara İnovasyon Haftası kapsamında gerçekleştirilen törende gençlere seslendi. Gençlerle bir arada bulunmayı önemsediğini dile getiren Varank, bilimin ve teknolojinin ideolojisi olmadığını, bu alanlarda atılacak adımların her seviyede sahiplenilmesi ve teşvik edilmesinin önceliklerinden olduğunu söyledi.

DÜNYANIN HER YERİNE

Varank, Türkiye'nin fikir üreten, Ar-Ge yapan ve bunları rekabetçi ürüne dönüştürerek dünyanın her yerine satabilen girişimcilere ihtiyacı olduğunu belirterek, "Hayallerini ülkemizin geleceği için hayata geçirmeye çalışan, üretken gençler istiyoruz." dedi.

YERLİ VE MİLLİ

Dönüşümün öncüsü olabilmek için doğru adımların atılması ve üstünlük alanlarının tespit edilerek yeteneklerin geliştirilmesinin önem taşıdığını vurgulayan Varank, tüm bunları yaparken yerli ve milli kaynaklardan en iyi şekilde istifade edilmesi gerektiğini söyledi.

GÜÇLÜ AR-GE EKOSİSTEMİ

Varank, Milli Teknoloji Hamlesi'nin başarısının gençlerin farkındalığı ve desteğiyle mümkün olabileceğini ifade ederek, teknolojiyi üretmek için güçlü bir Ar-Ge ekosistemine ihtiyaç olduğunu bildirdi. Bakanlık olarak bu ekosistemi geliştirmek ve beslemek için yoğun bir şekilde çalıştıklarını anlatan Varank, üniversitelerin bilimsel yetkinliklerini, pratik uygulamalara dönüştürmenin önemine değindi.

FİRMALAR ARASI ETKİLEŞİM

Varank, akademik bilginin teknoparklarda ticari ürüne dönüştüğünü, parlak fikirlerin kuluçka evrelerini buralarda tamamladığının altını çizerek, buralarda firmalar arası etkileşimin en verimli şekilde sağlandığını ifade etti.

55 İLDE 83 TEKNOPARK

2001'de Türkiye'de sadece 2 teknopark bulunduğunu hatırlatan Varank, “Bugün 55 ilimizde 83 teknoparka sahibiz. Bunların 63'ünde Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri aktif biçimde yürütülüyor. Diğerleriyse hızla faaliyete geçmek üzere çalışmalarını tamamlamak üzere. 44 bin Ar-Ge personelinin çalıştığı teknoparklarımızda, bugüne kadar 3,8 milyar dolar ihracat ve 119 milyar liralık satış gerçekleştirildi." dedi.

YENİLİKÇİ İŞLER

Varank, Ankara'nın teknopark ekosistemi anlamında Türkiye'nin en başarılı şehirlerinin başında geldiğini Ankara Üniversitesi Teknoparkı'nın ekosistemin en önemli oyuncularından olduğunu söyleyerek, burada nükleer tıptan biyometrik tanımlamaya, plazma yakma sistemlerinden eğitim teknolojilerine kadar pek çok alanda yenilikçi işlere imza atıldığını anlattı.

YÜKSEK KALİTELİ ÜRÜN

Varank, gelecek dönemde reform ve atılımlara hız vereceklerini vurgulayarak, "Firma kapasitelerini artırmaya, yeni firmaları ekonomiye kazandırmaya, yurt içi kaynaklardan en üst seviyede faydalanmaya ve yüksek kaliteli ürün geliştirmeye öncelik veriyoruz. Bu noktada özel sektörümüzle iş birliği içinde hareket edeceğiz." dedi.