TARİHTE BUGÜN – 22 Nisan 2019

Tarihte Bugün meydana gelen gelişmeler.

Ekleme: 22.04.2019 09:26:50 / Güncelleme: 22.04.2019 09:26:50 / Tarihte Bugün
Destek için 

1940: Siirt'in güneyindeki Beşiri yakınlarındaki Raman Dağı'nda 1042 metre derinlikte petrol bulundu.

1969: Milliyetçi Hareket Partisi yayımladığı bildiride "TRT solcuların elinde bir beyin yıkama aleti haline gelmiştir" dedi. TRT, kim iktidara gelse onun politikaları doğrultusunda hareket eden bir devlet kurumudur. İktidara gelen parti, TRT yönetimine kendi kadrosunu yerleştirerek yayın akışını A'dan Z'ye belirler.

1972: CHP'de anlaşmazlık iyice su yüzüne çıktı. Parti, İnönücüler ve Ecevitçiler olarak ikiye bölündü. İnönü; "CHP'de İttihat ve Terakki usullerine izin vermeyeceğim" dedi.

1976: İşgalci israilin sözde Başbakanı Rabin'in eşi, bir Amerikan bankasındaki yasa dışı hesabından dolayı hapse girdi. Bunun üzerine Rabin, istifa etti. Yerine Şimon Peres geçti.

1981: Milli Güvenlik Konseyi Başkanı ve Devlet Başkanı Kenan Evren, İngiliz Financial Times gazetesine bir demeç verdi. Türkiye'nin düştüğü kötü duruma parlamenterlerin sebep olduğunu söyledi.

1986: Daha önce yabancıların Türkiye'de mülk edinebileceklerine dair çıkan ve Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen kanun, bazı değişiklikler yapılarak tekrar kabul edildi. Bugün Avrupa ülkelerinde yabancılara mülk satışı kanunlarla yasaklanmıştır. Avrupa'da bir mülkü sahibi bir yabancı olacak şekilde satın alamazsınız. Bu konuda Avrupa'daki en esnek ülkeler, yabancılara mülk satışını en fazla 99 yıllığına olmak şartına bağlamıştır. Satın alsanız dahi 99 yıl sonra o mülk elinizden alınacak şekilde düzenleme yapılmıştır. Bu şekilde yabancıların sistemli bir şekilde mülk satın alarak bir ülkenin geleceğini tehlikeye atmalarının önü alınmak istenmiştir. Ancak ne hikmetse, Türkiye'de periyodik aralıklarla hükümetler, yabancılara mülk satışının önünü açan kanunlar çıkarmaktadır. Bu manada Özellikle "Arz-ı Mev'ud" sınırları içinde kalan Güneydoğudaki toprak satışları mercek altına alınmalıdır. Zira GAP Bölgesinde korkunç bir şekilde ve ederinin çok üstünde fiyatlar verilerek satın alınan toprakları alanlar kimlerdir, bunların amacı nedir gibi soruların cevaplarını bulmak lazımdır. Zira bu bölgede satın alınan topraklara yerleşecek suni bir popülasyon ilerde haklar talep edecek hale gelecektir. Bu tarihte çokça oynanmış bir oyundur. Kimse bugünü düşünerek hareket etmemeli. Gelecekte, bugünden satın alınmış olan topraklara yerleşecek olanlar, "biz de varız" diyecek ve uluslararası düzeyde bölgeyi sahiplenmeye kalkışacaktır. Bu belki şu an için çok spekülatif gelebilir. Ama en azından Avrupalıları bu konuda taklit edip gelecek nesilleri korumak adına tedbirler alınmalı değil mi? Son zamanlarda yabancı uyruklu kişilerin satın aldıkları topraklar dikkat çekince Türkiye vatandaşı ve TC uyruklu kişiler adına toprak alımları yapıldığını düşünecek olursak, özellikle toprak sahiplerinin topraklarının değerinden 5-10 kat fazla para verenlere dikkat etmeleri bir sorumluluktur. Daha fazla kazanmak adına yarınları heder etmek akıl karı olmasa gerek. Bölge halkından olmayan ve büyük arazileri değerinden çok fazla ödeyerek cazip tekliflerle almak isteyenlere bu yolu kapatmak ilk etapta yöneticilere ve kanun yapıcılara sonra da toprak sahiplerine düşmektedir.

1992: Meksika'nın ikinci büyük şehri Guadalajara'da, kanalizasyon sistemine karışan benzinin patlaması sonucu 206 kişi öldü, 500 kişi yaralandı, 15 bin kişi evsiz kaldı.

1994: Ruanda'da Hutu ve Tutsi kabileleri arasındaki çatışmalarda son iki hafta içinde 100 bin kişi öldü.

1998: Okuduğu bir şiir dolayısıyla, mahkûm olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a verilen 10 ay hapis cezasının ertelenmeyeceği ve para cezasına çevrilmeyeceği açıklandı.

1999: Cumhuriyet Halk Partisi Genel başkanı Deniz Baykal, 18 Nisan seçimlerinde partinin aldığı sonuç nedeniyle görevinden istifa etti.

2007: Dönemin cumhurbaşkanı Sezer, yeni Cumhurbaşkanını seçecek TBMM için, "Bugün de TBMM Atatürk'ün yüce kişiliğine ve devrimlerine layık olduğunu kanıtlamak zorundadır" dedi.

2008: Türkiye'de kitabın ihtiyaç maddeleri sıralamasında 235'inci sırada yer aldığı "Türkiye'nin Okuma Alışkanlığı" adlı bir raporla ortaya çıktı. Rapora göre günde ortalama 5 saat televizyon seyreden Türk halkı, kitap okumaya yılda yalnızca 6 saat zaman ayırıyor. Türkiye, kitap okuma konusunda çoğu Afrika ülkelerinin gerisinde kalmış durumda. Japonya'da toplumun yüzde 14'ü, Amerika'da yüzde 12'si, İngiltere ve Fransa'da yüzde 21'i düzenli kitap okurken, Türkiye'de yalnızca 10 binde 1 kişi kitap okuyor. Bir Japon, yılda ortalama 25, bir İsviçreli 10, bir Fransız 7, bir Türk ise 10 yılda ancak 1 kitap okuyor.

2010: Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, kısmen yasaklama tavsiyesine kulak asmadan çarşafın Fransa sokaklarında dahi yasaklanması talimatını verdi.

 

2018: 15 CHP milletvekili, parti göreviyle, istifa edip İYİ Parti'ye geçti. İYİ Parti mecliste grup oluşturabilecek.