Pis su, baloncuk ile temizleniyor

Avustralya’da araştırmacılar, pis suyu sıcak karbondioksit baloncukları ile temizlemenin yolunu keşfetti. Buna göre karbondioksit baloncukları yaydığı ısı ile bakteri ve virüsleri öldürüyor. Bu sayede suyun tamamen temizlenmesi sağlanıyor.

Ekleme: 16.04.2019 18:18:48 / Güncelleme: 16.04.2019 18:18:48 / Bilim & Teknoloji
Destek için 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

İTO Gaztesi’nin haberine göre: dünyadaki sınırlı su kaynaklarını içilebilir hale getirmek için çalışan çok sayıda bilim insanı var. Hijyenik olmayan, enfekte suları, ucuz ve basit yöntemlerle içilebilir hale getirmek için araştırmalar yapıyor, büyük bir çaba harcıyorlar. Daha az enerji, para, fiziksel çaba, ilaç ya da kimyasal harcayarak suyu temizlemenin yollarını arıyorlar. Özellikle gelir seviyesi düşük bölgelerde su kaynaklarının ucuz ve etkili yöntemlerle temizlenmesi gerekiyor. Dünyanın pek çok yerinde devam eden ve sonuçlarını bu sayfadan zaman zaman duyurduğumuz çalışmalar, temiz suya erişimin zor ya da imkansız olduğu bölgelerde insanların hayatını kurtaracak derecede önem arz ediyor.

MALİYETİ DÜŞÜK

Bu alandaki umut dolu haber Avustralya’dan geldi. New South Wales Üniversitesi’nden yapılan açıklamaya göre, bu yöntem hem çok etkili hem de oldukça düşük maliyetli. Bu sistemde, önce karbondioksit ısıtılıyor. Sıcaklığı belli bir noktaya ulaşan karbondioksit, bir sonraki adımda pis suyun bulunduğu tankın içine basılıyor. Küçük baloncuklar halinde suyun içinden yukarıya, yüzeye doğru çıkan karbondioksit, bu esnada sudaki mikropları yok ediyor. Karbondioksit baloncuklarının etrafa yaydığı ısı, bakterileri ve virüsleri öldürüyor.

ENERJİ SARFİYATI AÇISINDAN KOLAYLIK

Araştırma ekibi, düşük sıcaklıklarda bakteri ve virüs öldürmekte hiç de etkili olmayan karbondioksitin, sıcaklık arttıkça suyu dezenfekte ettiğini tespit etmiş ve buradan yola çıkarak sistemi geliştirmiş. 100 derece ve 205 derece arasında ısıtılan karbondioksit suya uygulandığında suyun sıcaklığının 55 derecede kaldığı görülmüş. Gazı ısıtmak, suyun tamamını ısıtmaktan daha az enerji gerektiriyor. Klor ve benzeri kimyasallar kullanmaktan daha güvenli ve UV ışınlarına dayanan sistemlere göre çok daha basit bir yöntem. Tabii, karbondioksitin bulunması en kolay gaz olduğunu ve endüstriyel atıkların en yaygını olduğunu da belirtmeliyiz. Ekibin başındaki Adrian Garrido Sanchis, karbondioksitin tekrar kullanılmasının gayet mümkün olduğunu ve bunun da gazı tekrar tekrar ısıtmayı lüzumsuz kılacağından enerji sarfiyatı açısından çok kolaylık sağladığını belirtiyor.