Batı basını neden seviniyor?

31 Mart yerel seçimleri dünyanın da gündemindeydi. Bir kısmı açıktan ifade etmese de AK Parti’nin elindeki illeri kaybetmesi Batıyı memnun etti. Haberlerde seçim sonuçlarının "Erdoğan ve partisinin yenilgisine işaret ettiği" ve "(…) Erdoğan'ın İstanbul'da yarışı kaybetmesi, 17 yıllık iktidardan sonra halk desteğinde düşüş yaşayan partisi için büyük bir darbe olur." ifadeleri bunlar neye seviniyor? yorumlarına neden oldu.

Ekleme: 03.04.2019 15:04:10 / Güncelleme: 03.04.2019 15:04:10 / Güncel
Destek için 

HABER MERKEZİ

Batı medyası 31 Mart’ta AK Parti’nin 15. seçimden zaferle çıkmasını değil, tartışmalı olan Ankara ve İstanbul sonuçlarını öne çıkardı. Düşmanlıklarını gizlemeyen The Guardian, Financial Times, New York Times, BBC, Le Mondegibi yayın organları "Erdoğan yenildi, Erdoğan’a darbe" gibi başlıklarla çıktılar.

ERDOĞAN CEZALANDIRILDI

İngiliz medyası 31 Mart seçimlerine ilişkin yorumlarında Erdoğan’ı hedef aldı. The Guardian gazetesinin haberinde, “Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 16 yıldır sandıkta ilk kez cezalandırıldı” çarpıtmasına yer verdi.

DARBE İDDİASI

Fransız Le Monde gazetesi de seçim sonuçlarını Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik “darbe” yorumuyla, olumsuz bir dil kullandığı haberinde, “Devasa bir başkanlık sarayı inşa ettiği başkentteki yenilgisi, AKP’nin 2002’de iktidar gelmesinden bu yana her seçimi kazanan Erdoğan için büyük bir başarısızlığa işaret ediyor. İstanbul gibi Ankara da 25 yıldır Erdoğan’ın partisi ve önceki İslamcı oluşumların kontrolündeydi” gibi önyargılı ifadelere yer verdi.

REUTERS VERİLERİ ÇARPITTI

İngiliz Reuters haber ajansı ise AK Parti ve Cumhur ittifakının toplamda 16 büyükşehir, 24 il, 538 ilçe, 200 belde ile 778 belediye başkanlığını görmezden geldi. Reuters, “Erdoğan’ın İslamcı kökenli partisinin Ankara’da yenilmesi Cumhurbaşkanı için ağır bir darbe. Siyasi kariyerini başlattığı ve 1990’larda belediye başkanlığını yaptığı İstanbul’u kaybetmek ise daha da büyük bir simgesel şok ve azalan desteğin daha kapsamlı bir göstergesi olacaktır” ifadelerini kullandı.

YUNAN MEDYASINDA İSTANBUL HEZEYANI

Yunanistan medyası ise milliyetçi hezeyana kapılarak özellikle İstanbul sonuçlarını hedef alan yorumlara yer verdi. Yunan gazetelerinin İstanbul yerine “Konstantinopolis” ifadesini kullanmayı tercih etmesi de dikkat çekti. Kathimerini gazetesi, ilk sonuçlara göre Ankara ve İstanbul’u kazanan CHP’nin seçim sonucunu “Erdoğan Ankara’dan sonra Konstantinopolis’i de kaybetti” başlığıyla verdi. Bir başka Yunan gazetesi Efsyn ise CHP adayı Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni kazanmasını, yine milliyetçi bir yaklaşımla duyurularak “Erdoğan Konstantinopolis’i kaybetti” ifadesiyle kapağa taşındı.

KATİ PİRİ: BU GECE İSTANBUL’DA KİMSE UYUYACAK MI?

Cumhurbaşkanı Erdoğan karşıtlığı ile bilinen Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri’nin, önceki gün gerçekleşen yerel seçimlere atıf yaparak “Bu gece İstanbul’da kimse uyuyacak mı?” ifadeleriyle tarafgir bir tweet atması dikkat çekti. Piri’nin seçim sonuçları üzerinden Erdoğan’ı hedef almak istediği gözlendi. Piri ayrıca, Hollanda gazetelerinden birinin yaptığı “Ankara AKP’de kalacak” başlıklı haberini paylaşarak “Bunu söylemek için henüz erken gibi görünüyor” şeklinde yorum yaptı.

ABD'Lİ NEO-CON RUBİN'DEN PROVOKATİF TWEET

15 Temmuz darbe girişimini önceden yazan, eski Pentagon yetkilisi ve sık sık Türkiye'ye yönelik tehditkar açıklamalarıyla gündeme gelen Neo-con yazar Michael Rubin, bu sefer de Türkiye'de gerçekleşen 31 Mart Yerel Seçimleri hakkında provokatif bir yorumda bulundu. Rubin, tartışmaların sürmesine karşın olağan bir şekilde sonuçlanan 31 Mart yerel seçimleri hakkında, İran'da 2009'da meydana gelen olayları hatırlatarak, iç karışıklığa davet şeklinde algılanabilecek bir imada bulundu. 2000'lerde Pentagon'a ve başkan George W. Bush'a İran, Irak ve Türkiye konularında danışmanlık yapmış olan Rubin, ''İran halkı acaba Türklerden daha mı çok demokrasiye değer veriyor?'' ifadelerini kullandı.