Tarihte Bugün 26 Mart 2019

26 Mart tarihinde meydana gelen olaylar...

Ekleme: 26.03.2019 08:49:53 / Güncelleme: 26.03.2019 08:49:53 / Tarihte Bugün
Destek için 

922: Hallac-ı Mansur vefat etti. "Enel Hakk" dediği için üzerinde derin ve hala devam eden tartışmalara taraf olmak müslümanlara bir şey kazandırmayacaktır. Çünkü Hallacı- Mansur olarak bilinen, asıl adı Hüseyin bin Mansur olan bu zat, kimilerine göre bolca kerameti olan ve Allah aşkıyla kendinden geçen biridir. Ve bir cezbe halinde "Enel Hakk" demiştir. Kimileri ise bu sözün sadece zahirini alarak onu tekfir etmiştir. Hallac-ı Mansur, bu sözü söyledikten sonra dönemin sultanı tarafından zindana atılmış, sözünden vazgeçmesi sitenmiş, kabul etmeyince önce kırbaçlanmış sonra da öldürülmüştür.

1822: Ahmet Cevdet Paşa doğdu.  Ahmet Cevdet Paşa, Osmanlı Devleti'nde on dokuzuncu asırda yetişen Türk devlet ve bilim adamı, tarihçi, hukukçu ve şairdir. 1868-1878 yılları arasında Ahmet Cevdet Paşa başkanlığındaki bir komisyon, Mecelleyi kaleme alarak İslam Hukukunu sağlam bir dille kitaplaştırmıştır.  Beş defa Adliye, üç defa Eğitim, iki defa Vakıflar, bir defa İçişleri ve bir defa da Ticaret ve Ziraat bakanlığı yapan Ahmet Cevdet Paşa, devrinde hazırlanan kanunların ve kurulan kurumların büyük kısmının mimarı olup “Tarih-i Cevdet” adıyla bilinen ve Osmanlı tarihini anlatan on iki ciltlik ünlü eserin ve peygamberleri ve İslam tarihini sade bir dille anlattığı Kısas-ı Enbiya'nın yazarıdır.

1915: I. Dünya Savaşı: Birinci Gazze Muharebesi yapıldı.

Birinci Gazze Muharebesi I. Dünya Savaşı sırasında Filistin'in güneyinde gerçekleşmiş bir muharebedir. Osmanlı kuvvetlerini Sina Yarımadası'ndan püskürten İngilizlerin sonraki hedefi, Filistin içlerine doğru ilerleyerek Mezopotamya ve Arap Yarımadası'ndaki Osmanlı güçlerinin arasındaki bağlantıyı kesmekti. Bunun için ilk adım Gazze'nin ele geçirilmesiydi. Kanlı çatışmaların yaşandığı 2 günden sonra 28 Martta İngilizler hezimete uğrayarak geri çekilmek zorunda kaldılar.

1971: Doğu Pakistan, Bangladeş adıyla Pakistan'dan bağımsızlığını ilan etti.

1976: Türkiye ile Amerika arasında “Savunma İşbirliği Anlaşması” imzalandı. Dışişleri bakanları tarafından imzalanan anlaşmaya göre; Türkiye üslerini açmasına karşılık ABD’den 4 yıl içinde 1 milyar dolar yardım alacak.

1995: Şengen Antlaşması yürürlüğe girdi. Şengen Antlaşması, temeli 1985 yılına dayanan ve aşamalı olarak hayata geçirilen bir anlaşmadır. Bu anlaşmaya üye olan Avrupa ülkeleri kendi sınırları içinde bütün polis ve gümrük birliklerini kaldırmışlardır. 30 yakın ülke arasında yaklaşık olarak 4 milyon 312 bin 99 kilometrekarelik bir alanda Avrupa ülkeleri tek bir ülkeymiş gibi bir ittifak sağlamışlardır.

1995: Yozgat Sorgun'da özel bir şirkete ait kömür ocağında grizu patlaması sonucu 37 işçi öldü, 10 işçi yaralandı.

1998: 28 Şubat Hükümetinin Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit, hükümetin irtica ile en etkin şekilde mücadele ettiğini belirterek, hiçbir kurumun kendilerine görevlerini hatırlatmasına gerek olmadığını söyledi.

2004: BM Güvenlik Konseyinde İsrail'in Ahmed Yasin'i şehid etmesini kınayan karar Amerika tarafından veto edildi.

2004: Türkiye'nin değişik yerlerinde Şeyh Yasin'in şehid edilmesi protesto edildi.

2012 : Türkiye Esed rejiminin katliam politikasına tepki olarak Türkiye’nin Şam Büyükelçiliği faaliyetlerini askıya aldı.