"Üstad Bediüzzaman ümmetin kurtuluşu için çareler arıyordu"

Üstad Bediüzzaman'ı anma ve anlama programında konuşan Araştırmacı Yazar M. Ali Ortaç, "Üstad, ümmetin kurtuluşu için çareler arıyordu." dedi.

Ekleme: 25.03.2019 10:10:03 / Güncelleme: 25.03.2019 10:25:10 / Kültür & Sanat / Ağrı Haberleri
Destek için 

Mustazaflar Cemiyeti Ağrı Şubesi tarafından Üstad Bediüzzaman'ı anma ve anlama programı gerçekleştirildi. Hamza Yılmaz'ın sunuculuğunu gerçekleştirdiği program Burhan Aslanlı'nın Kur'an tilaveti ile başladı. Daha sonra sahne alan Grup Vahdet İlahi Grubu'ndan Erhan Güler ve Mehmet Nogay, Üstad Bediüzzaman'ı anlatan eserler seslendirdiler.

Programda bir konuşma yapan Araştırmacı-Yazar M. Ali Ortaç, Üstad Bediüzzaman'ın iman çekirdeği üzerine yetiştiğini ve o iman çekirdeğini gönlüne yerleştirenin annesi olduğuna dikkat çekti.

Ortaç, "Koca çınarları yetiştiren toprağın altında çekirdekler vardır. İşte o büyük zatlar; koca çınarlar gibidirler. O koca çınarları iyi tanıyabilmek için, iyi anlayabilmek için üzerlerinde yetiştikleri çekirdekten başlamak lazım, çekirdeği anlatmak lazım. Üstad, koca bir çınardı ve iman çekirdeği üzerine yetişmişti. Onun o iman çekirdeğini gönüllere yerleştirin validesi, annesiydi. Zaten dünyayı ıslah eden, peygamberleri de yetiştiren anneler değil midir? Üstad, annesinin gönlüne yetiştirdiği iman çekirdeği üzerine yetiştiğini beyan etmiştir. Öyleyse çocuğumuz bir yaşındaysa da bir aylık ise de biz ona imanı telkin etmeliyiz, İslam’ı telkin etmeliyiz, biz onun yanında Rabbini zikretmeliyiz, peygamberini zikretmeliyiz, İslam öncülerini zikretmeliyiz. Dostlarımızı zikretmeliyiz, düşmanlarımızı onlara tanıtmalıyız ki büyüdüğünde Allah'a dost, peygamberine dost, peygamber sevdalısı büyüsün. Büyüdüğünde dostlarımıza dost olsun, düşmanına yem olmasın." diyerek annenin aile ve toplum içindeki önemine dikkat çekti.

"Üstad icazetini siz Ağrılılardan aldı"

Üstazad Bediüzzaman'ın bir hareket önderi olduğunun altını çizen Ortaç şunları söyledi:

"Üstad Bediüzzaman, bir kış boyunca Doğubayazıt'ta Şeyh Muhammed Celali'nin yanında 20 yılda tahsil edilen klasik medrese usulünü Allah'ın yardımı ve Şeyh Muhammed Celali'nin yardımıyla tahsil etmiş ve Şeyh Muhammed Celali'den yani siz Ağrılılardan Üstad Bediüzzaman icazetini almış. Üstad namaza çok önem verir, bunun için de zamanın paşalarını, valilerini sürekli uyarır, telkinde bulunurdu. Zaten Müslüman namazsız olmamalıdır, Müslümanın namazı varsa Müslüman vardır. Müslümanın namazı bitmişse Müslüman bitmek üzeredir. Ve Üstad ulumu diniyenin kalbin ziyası olduğunu söyler. Fünunu medeniye de yani okullarda okutulan matematik, fen bilimleri, biyoloji, kimya ilimleri de diyor Üstad, aklın ziyasıdır. İkisinin bir araya gelmesiyle hakikat ortaya çıkar. Hakikat ehli olmak isteyen hem ulumu diniyeyi hem fünunu medeniye elde etmeye çalışması lazım kardeşler. İşte Üstad bu ilimleri bir arada bulunduran âlimdi. O sadece kitap yazan, hutbe veren, vaaz eden bir âlim değildi. O aynı zamanda bir hareket önderiydi. Ümmet-i Muhammed'in kurtuluşu üzerine çareler arayan, bir rehberdir Üstad Bediüzzaman."

M. Ali Ortaç'ın konuşmasının ardından Grup Vahdet'in seslendirdiği eserler ile program son buldu. (Ömer Adıgüzel - İLKHA)

İlgili Galeriler