624: Uhud Savaşı yapıldı. Bazı tarihçiler Uhud Savaşının 625 yılında yapıldığını söylerler. 11 Martta Mekke'den çıkan müşrikler, Bedir'in intikamını almak ve Medine İslam Devletinin yükselişine engel olmak istiyorlardı. Taktiksel açıdan müşriklerin zahiri bir zaferi söz konusu olsa da stratejik açıdan müşrikler eli boş dönmüşlerdir. Zira Uhud Savaşındaki hatalarından ders çıkaran sahabeler, Hendek Savaşına azim ve kararlılıkla girmişti. Uhud Savaşı İslam Devletinin ayaklarını sağlamlaştırmış, Ömer Muhtar'ın deyimiyle "İnsanın belini kırmayan darbeler insanı güçlendirir" kaidesince Uhud, her ne kadar Hz. Hamza, Hz. Musab bin Umeyr, Abdullah bin Cahş, Hanzala bin Ebû Amir gibi 70'in üzerinde sahabi şehid edildiyse de müslümanları bilemiş, güçlendirmiştir.
1781: Güneş sisteminin dokuzuncu gezegeni Uranüs keşfedildi.
1876: Türk milliyetçisi Ziya Gökalp doğdu. Yapıtları ve görüşleriyle Türkçülüğü ve Türk milliyetçiliğini önemli ölçüde etkileyen Türk toplumbilimci, yazar, şair ve siyasetçi Mehmet Ziya Gökalp, Meclis-i Mebusan'da ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde milletvekilliği yapmıştır. "Türk millîyetçiliğinin babası" olarak da anılmıştır. Siyasi düşmanları onun Kürt kökenli olduğunu öne sürdüğünde, Gökalp, babası tarafından Türk ırkına sahip olduğundan emin olduğunu ama aslında bunun önemsiz olduğunu belirtmiştir. "Sosyolojik çalışmalarımdan öğrendim ki milliyet, eğitime dayalıdır" demiştir. Atatürk'ün "fikirlerimin babası " dediği Ziya Gökalp, Cumhuriyet öncesi Jön Türklerden etkilenen sıkı bir İttihatçıdır. İttihat ve Terakkinin genel merkezinde görev alacak kadar da etkindir.
1931: Türk çocuklarının ilköğrenimlerini Türk okullarında yapmalarını zorunlu kılan kanun kabul edildi. İlköğrenimin Türk okullarında yapılmasını zorunlu kılan bu kanunda, "İlk tahsil çağındaki çocukların bu terbiye ve tahsili ecnebi mekteplerinde almalarının yanlış ve zararlı olduğu" ifade ediliyordu.
1956: Pakistan, ilk İslam cumhuriyeti oldu.
1960: Bediüzzaman Said-i Nursi Urfa'da vefat etti.
1980: Cumhurbaşkanı seçimi bunalımı yaşandı. Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk'ün görev süresi dolduğu sırada meclisteki en büyük 2 partinin liderleri Ecevit ile Demirel daha Cumhurbaşkanlığı için aday bile belirlememişlerdi. Son anda adaylar bulundu. Seçimler sırasında hiçbir aday cumhurbaşkanı olmak için yeter oyu alamıyordu. Meclis onlarca defa tekrar oylama yaptı fakat bir türlü yeni cumhurbaşkanı seçilemedi.
1998: Batı Çalışma Grubu olarak bilinen ajan kurumunun hazırladığı bir raporda 230 tane kadın eli sıkmayan kaymakam tespit edildi. Batı Çalışma Grubu bu kaymakamları askere bildirdi. Askerde MGK toplantısında bunu dile getirerek hükümete gerekeni yapması için baskı yaptı. Aynı raporda tarikatlarla direk bağlantısı olduğu iddia edilen 27 vali de gündeme getirildi.
1998: Dünya Sağlık Örgütü, intihar eğiliminin her yıl artış kaydettiğini, geçen yıl 16 milyon intihar girişimi olduğunu, 800 bin kişinin de bunu gerçekleştirdiğini bildirdi. İntiharların önemli bölümünün kişisel sorunlardan kaynaklandığı, kendisini tecrit edilmiş, yalnız, reddedilmiş, iş, okul, aile veya aşkta başarısız kabul edenlerin yaşamlarına son verme yoluna gittiğine vurgu yapılan raporda; "Her yıl 830 bin kişi intihar ediyor. En fazla intihar olayının görüldüğü ülke Çin’’ dendi.
2001: NATO, Kosova savaşında "seyreltilmiş uranyum" mermisi kullandığını itiraf etti
2004: israil Kabinesi tüm Hamas liderlerini öldürme kararı aldı.
2004: Fişleme deşifre oldu. Kocaeli'de evlilik işlemleri için belge isteyen bir kişi, "fişlendiği"ni tesadüfen öğrendi. Evlilik işlemleri için talep ettiği vukuatlı aile nüfus kaydında hakkında ''terör örgütü THKP/C Dev Sol örgütü üyesi'' değerlendirmesi olan şahıs, hukuk dışı bir şekilde kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu iddiasıyla, İçişleri Bakanlığı aleyhine 10 milyar liralık manevi tazminat davası açtı.
2014: Türkiye, Suriye Hava Kuvvetleri'ne ait savaş uçağını sınır ihlali yaptığı gerekçesiyle düşürdü.