Havayı temizleyen perde

Evlerin vazgeçilmez aksesuarı perdeler, artık odalarımızı sadece güneşten korumayacak, havayı da temizleyecek. Fotokatalize ile kaplanan perdeler, ışık ile temas ettiğinde kirlilik oluşturan maddeleri parçalıyor.

Ekleme: 19.03.2019 20:59:38 / Güncelleme: 19.03.2019 20:59:38 / Bilim & Teknoloji
Destek için 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Evlerimizde yetiştirdiğimiz bitkilerin aynı zamanda evin havasını da temizlediğini biliyoruz. Ancak şehirlerin son derece kirli olan havasını temizlemek kolay bir iş değil. Evlerde bulunan havayı anlamlı bir düzeyde fark yaratacak kadar temizleyebilmek zor. Eğer bu işi bitkilerle yapayım diyorsanız, çok fazla bitki gerekebilir.

FOTOSENTEZE BENZİYOR

Bilhassa uyurken soluduğumuz havanın sağlıklı olması büyük önem taşıyor. Alerjisi olanlar veya solunum problemleri olanlar için geliştirilen ürünlerin yanında herkesin faydalanabileceği hava temizleyici makinalar da var. Yeni bir ürün ise havayı bitkilerin temizlediği gibi temizliyor. IKEA havayı temizleyen perdeler geliştirdi. Gunrid isimli ürün fotosenteze benzer bir yöntem kullanıyor.

ÖZEL MADDE KAPLANIYOR

Firmanın yeni ürününde, bildiğimiz perde kumaşının üzeri, fotokatalize sebep olan özel bir madde kaplanıyor. IKEA henüz bu maddenin ne olduğunu paylaşmadı ancak bunun daha önce de hava temizleyici tekstil ürünlerinde kullanıldığı bilinen titanyum dioksit olduğu tahmin ediliyor. Bu bileşik ışık ile temas ettiğinde reaksiyona girerek formaldehit gibi kirlilik oluşturan maddeleri parçalıyor.