Tarihte Bugün- 19 Mart 2019

19 Mart tarihli olay ve gelişmeler...

Ekleme: 19.03.2019 09:31:28 / Güncelleme: 19.03.2019 09:31:28 / Tarihte Bugün
Destek için 

721: Tarihe geçmiş ilk ay tutulması Babil'de gözlendi. Ay kendi yörüngesinde dolanırken, kimi zaman Dünya'nın gölgesine girer. Buna Ay tutulması denir. Ay saatte 3456 km hareket ettiği için, ortalama Ay tutulmasının zamanı yaklaşık 40 dakika ile bir saat arasında değişir.

1930: İngiliz politikacı Arthur Balfour öldü. İskoç asıllı olan Arthur Balfour, İngiliz işgali altındaki İrlanda'dan sorumlu sekreterken uyguladığı sert politikalar yüzünden İrlandalılar tarafından "Kanlı Balfour" olarak adlandırıldı. İngiltere Başbakanlığı ve çeşitli bakanlıklar dahil öneli görevlerde bulunan bu şahsı İslam Ümmeti özellikle 1917 yılında hazırladığı Balfour Deklarasyonu ile hatırlamaktadır. Zira bu deklarasyon, tarihçilerin de belirttiği üzere Filistin topraklarında İsrail Yahudi Devletinin kurulmasına zemin hazırlamıştır. Arthur Balfour, 2 Kasım 1917 tarihinde uluslararası Siyonist hereketin liderlerinden olan Lord Rothschild'e bir mektup göndererek, Filistin topraklarında bir Musevi devleti kurulması konusunda İngiliz hükümetinin destek vereceğini bildirmiştir. Amerika ve İtilaf Devletleri de Ortadoğu'da bir Yahudi Devletinin Ortadoğu politikaları için sağlam bir dayanak oluşturacağını anlayıp bu deklarasyona destek vermişlerdir. 1917'deki bu ilk deklarasyondan sonra Arthur Balfour tarafından 1926 yılında İkinci Balfour deklarasyonu yapılmıştır. Orta Doğu'da bir israil Devletinin kurulmasına giden sürecin önemli bir kilometre taşı olan deklarasyonun sahibi Arthur Balfour, 19 Mart 1930 yılında öldü.

1964: Hatay'da 21 Nurcu tutuklandı. Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel, gazetecilere yaptığı açıklamada, Nurcuları düşman bir devletin desteklediğini söyledi. Devletin hayali düşmanları hiç eksilmedi ve bu hayali düşmanlar ne hikmetse hep kendi dönemlerinde devlet olan şahıslara yaradı.

1971: Kocaeli Milletvekili Nihat Erim, Kabineyi kurmakla görevlendirildi. 12 Mart Muhtırasıyla Demirel Hükümeti istifa ettirilince askerin isteği doğrultusunda sözde tarafsız bir hükümet kurulması gerekiyordu. CHP Kocaeli milletvekili partisinden istifa ederek güya tarafsız oldu. Böylelikle hem parlamento dışından hem de diğer partilerden katılımlarla partiler üstü ve tarafsız (!) bir hükümet kuruldu.

1980: Ankara'da bir inzibat erini öldürme iddiasıyla yargılanan Erdal Eren ölüm cezasına çarptırıldı. Eren'in idamı 13 Aralık'ta infaz edildi. Eren'in yaşının 18'den küçük olduğu söylenerek kemik testi yapılması istenmiş fakat kemik tespit yapılmadan idam edilmişti. Dönemin bir numaralı ismi Kenan Evren, 18 yaşından küçük olduğu için idam edilmemesi için gelen tepkiler karşısında "Asmayalım da besleyelim mi?" sözünü bu genç üzerine söylemiş, ancak bu kara nükte, daha sonra 12 Eylül'ün tüm mağdurlarına teşmil edilen bir söz olmuştu.

2000: Liselerde başlatılan cinsel eğitimin, üniversitelerde de sürmesine karar verildi Uludağ, Marmara ve İzmir 9 Eylül Üniversiteleri'nde başlatılan derslerde, cinsellikle ilgili bilgiler tüm detaylarıyla verildi. O dönemde oldukça tartışılan bu gelişme iyi niyetli olmayanların dayatmalarıyla yürürlükte tutulmak istenmişti. Gençlerin yığınla ahlaki ve edebi, kültürel ve milli eğitime ihtiyacı varken, cinsel eğitim adı altında devlet imkanlarıyla devlet kurumlarında gençler yoldan çıkarılmak istenmiştir.

2001: Türkiye'yi AB üyeliğine taşıyacak (!) ulusal program, bakanlar kurulunca onaylandı.

2002: Türkiye'de, öğrenciler arasında ilk kez esrar, eroin, ecstasy ve sakinleştirici hap türü uyuşturucu kullanım yaşı ortalama 13 olarak belirlendi.

2003: Bakanlar Kurulu, Türkiye askerinin Kuzey Irak'a gönderilmesi ve ABD uçaklarının Türk hava sahasından geçişlerine izin verilmesine ilişkin Başbakanlık tezkeresini Meclise gönderdi. Bu tezkere Meclis tarafından reddedilecek ve Amerika ile gerginliğe sebep olacaktı. Çünkü Irak'a saldıracak olan Amerika bu teskere ile Türkiye'yi de yanına çekmeyi umuyordu.

2007: İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, üyelerine silah üzerine yemin ettirdiği belirtilen Kuvayi Milliye Derneği hakkında yasal takibat başlatıldığını açıkladı.

2009: Amerika Eski Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın özel kalem müdürü Lawrence Wilkerson, Guantanamo'da tutulan ortalama 800 kişinin yalnızca 20'si kadarının terörist olduğunu bildirdi. Guantamano'dakilerin çoğunun masum olduğunu, ancak bu kişilerin, Amerikalı yetkililerin önemli şeyler bildiklerini “umut ettikleri” için burada tutulduklarını ifade eden Wilkerson, Guantanamo'da tutulanların masum olduğunu ABD Dışişleri Bakanlığı brifinglerinden ve askeri yetkililerden öğrendiğini dile getirdi.

2010: ABD'li emekli General John Sheehan, Hollanda'nın eşcinselleri orduya alma politikası dolayısıyla 1995'te Srebrenika'da yaşanan Müslüman katliamını önlemeyi başaramadığını açıkladı.

"Soğuk Savaşın bitmesiyle Hollanda gibi ülkeler savaş birliklerine ihtiyaç kalmadığı düşüncesiyle ordu disiplinini zayıflattılar" tespitini yapan Amerikalı General; "1991 yılında Sovyetler Birliği'nin yıkılmasıyla Belçika, Lüksemburg, Hollanda gibi ülkelerin ordularında aktif muharebe birliklerine ihtiyaç olmadığını” düşünmeye başladığını söyledi. General Sheehan, bu düşünce dolayısıyla orduların sosyalleştiğini, sendikalar kurulduğunu, açık eşcinsellerin orduya alındığını ifade etti. “Bu da askerlerin savaşa yetersiz donanımla gitmelerine sebep oldu. Verebileceğim en iyi örnek Hollandalıların Srebrenica'yı Sırplara karşı savunmaları sırasında yaşandı. Birlik güçsüzdü, kötü yönetiliyordu, Sırplar şehre geldiler, Hollandalı askerleri telefon direklerine kelepçelediler, sonra da Müslümanları alıp götürdüler” dedi. Amerikalı komutan Srebrenica Katliamının dünyanın gözü önünde yapılmasında Hollandalı askerilerin zaaflarını nazara veriyor. Hatırlanacağı üzere Srebrenica Katliamında Sırplar, 10 bine yakın müslümanı kadın çocuk demeden katletmişti. Srebrenika'yı o katliam sırasında Hollanda Barışgücü askerleri korumaktaydı. Barışgücü askerleri, Müslümanlardan silahlarını toplamışken Sırplar Hollandalı Barışgücü askerlerinin gözü önünde kasap gibi müslümanları biçtiler. Hollandalı askerler ise BM Barışgücü komutanından aldıkları emir doğrultusunda kenti boşaltmışlardı.

2011: Libya ayaklanmasına müdahale etmek için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1973 sayılı kararı doğrultusunda koalisyon kuvvetleri  Libya bombardımanını başlattı.

2012 : Dünya Mustazafları Haftası Kapsamında Mustazaflar İle Dayanışma Derneği Tarafından, 'Ümmetin Mustazafları Buluşuyor' adıyla Diyarbakırda bir panel düzenlendi.

2013: AK Parti Genel Merkezi'ne roketli saldırı düzenlendi. 7'inci kat ile 8'nci kat arasındaki bölüme isabet eden roket duvara ve pencerelere zarar verdi.

2014: Kars'ta TÜİK Binası'na kendi personeli tarafından silahlı saldırı düzenlendi. Saldırgan 6 kişiyi öldürüp intihar etti.

2016: İstanbul İstiklal Caddesi'nde canlı bomba patladı. 5 ölü, 20 yaralı