EKONOMİ SERVİSİ
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Otomotiv Sanayii Derneği’nin 45’inci Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi: “Türkiye, sizlerin eşsiz katkıları sayesinde güçlü bir üretim ekosistemi oluşturdu. Sadece ana sanayi ile değil, yan sanayiyle de önemli bir atılıma imza attınız. Ekonomide de kullandığımız ‘çarpan’ kavramının hakkını sonuna kadar verdiniz. Ar-Ge yatırımları, etkin kalite yönetimi ve esnek üretim yöntemleri sayesinde küresel rekabette güçlü kaldınız. Geçtiğimiz sene otomotiv ana ve yan sanayi ihracatı adet bazında çok az azalsa da; değer bazında yüzde 11 artarak 32,2 milyar dolarla Cumhuriyet tarihi rekorunu kırdı. Yeni teknolojilerle üretim, kendini yüksek ihracat geliri olarak gösterdi. Bu performans 2002’ye göre 10 katlık bir artışa tekabül ediyor.”
“BAKANLIK OLARAK HAZIRIZ”
“Otomotiv sektöründe bakanlığımızca desteklenen 159 Ar-Ge ve Tasarım Merkezi bulunuyor, 5 binin üzerinde personel buralarda istihdam ediliyor. Bu merkezler nice başarı hikayelerine ev sahipliği yaptı, yapmaya da devam edecek. Biz bakanlık olarak her türlü desteği vermeye hazırız. Otomotiv yatırımları için oldukça cazip bir yatırım teşvik sistemimiz de var. 5 senede sektöre verdiğimiz 715 yatırım teşvik belgesiyle, 28 milyar lira tutarında yatırımı destekledik ve 28 bin kişilik yeni istihdama katkı sağladık. Bu yatırımların yüzde 68’ini yabancı sermayeli firmalar gerçekleştirdi. Yine Proje Bazlı Teşvik Sistemimiz de otomotiv sanayinin hizmetinde oldu.”
“FIRSAT OLARAK GÖRÜYORUZ”
“Otomotivde elektrik enerjisi kullanımına doğru kuvvetli bir yönelim söz konusu. Bu alanda öncü olmayı hedefleyen yeni girişimlerin yanında, mevcut büyük oyuncular da birbiri ardına bu piyasaya yönelik stratejiler geliştiriyor. Aslında tüm beklentiler şunu gösteriyor. 2030’lu yıllara gelindiğinde elektrikli araçlar, sektörü yeniden tasarlamış olacak. Bizim ve sektör olarak sizlerin bu gelişime ayak uydurmamız gerekiyor. Bu paradigma değişimlerini ülkemiz için bir fırsat olarak görüyoruz. Otomotivde atacağımız doğru adımlarla, gelecekte çok daha büyük bir endüstri haline gelebileceğimize inanıyorum.”
YERLİ OTOMOBİL
“Burada, en öncelikli hedeflerimizin başında hiç şüphesiz Türkiye’nin yerli otomobilini üretmek olacak. 5 özel sektör firmamızın oluşturduğu Türkiyenin Otomobili Girişim Grubu ile önemli bir adım atmış olduk. Türkiye’nin yetkinliklerini kullanan ve teknoloji kapasitesini geliştiren bir iş modeliyle inşallah başarılı bir dünya devi ortaya çıkarmayı hayal ediyoruz. Sadece bir firmayla bu atılımı sağlamak elbette mümkün değil. Hâlihazırdaki yerli üretim kabiliyetlerimizi, beşeri sermayemizi ve rekabetçiliğimizi elektrikli araç teknolojilerine göre hızlıca geliştirmemiz gerekiyor. Sektörün gelişimi için yasal düzenlemeler, destek mekanizmaları, altyapı yatırımları, yeni nesil kullanıcı beklentilerini karşılayacak mobilite uygulamaları gibi hususları içeren kapsamlı bir bakış açımız var. Şarj altyapısına yapılacak yatırımlar, sensör teknolojileri, yapay zeka, otonom sürüş teknolojileri, büyük veri yönetimi, sistem yazılımları ve kullanıcı uygulamaları alanlarına öncelikli olarak odaklanacağız.”
HIZLA TOPARLANMA
“17 yılda Türkiye ekonomisini sizlerin de katkısıyla 3 buçuk kat büyüttüysek, bunu güven ve istikrarımızı koruyarak başardık. Bu 17 yıl elbette kolay geçmedi, nice engellemelerle karşılaştık. Tüm bunları Sayın Cumhurbaşkanımızın kararlı duruşuyla, milletimizin desteğiyle aştık. Şu son dönemde ekonomide yaşadığımız sıkıntıyı da çok şükür aşıyoruz. Ağustos ayında yaşadığımız dış şoktan sonra, hızla toparlanma yoluna girdik. Üretimin öncü göstergelerinde olumlu gelişmeler var. Reel kesimde ve ekonominin genelinde güven artıyor. Yabancı yatırımcıların da güveni artıyor. Sırada yerlileştirme var. Ancak bu sayede tam bağımsız bir ekonomiye kavuşabilir ve kur hareketlerinin ekonomiye etkisini en aza indirebiliriz.”