Hangisi Daha İyi... S-400 mü Patriot mu?

Türkiye’nin Rusya’dan S-400 savunma sistemi alması ABD ve Nato’nun tepkisine neden oluyor ve müttefikler Türkiye’ye Patriot sistemini öneriyor. Peki iki sistem arasında ne gibi benzerlik ve farklar var.

Ekleme: 11.03.2019 10:45:25 / Güncelleme: 11.03.2019 11:20:52 / Güncel
Destek için 

ABD Türkiye’nin Rusya’dan S-400 savunma sistemini almasına şiddetle karşı çıkıyor. Sizi patriotlar ile savunabiliriz mesajı veren ABD’nin niçin S-400’lere karşı çıktığı aslında biliniyor. Malum olduğu üzere ABD silah sanayiinde açık ara dünya lideri… Hele savunma sanayiinde Rusya’nın ABD ile boy ölçmesi hiç mümkün değil. Rusya’nın bu savunma sisteminin Türkiye gibi bölgesel bir güç tarafından alınması(ki imzalar atıldı, teslimat bekleniyor) hem ABD’nin Türkiye üzerindeki etkisinin kırıldığı imajına neden olacağı hem de savunmasını sadece Patriotlar üzerinden kurgulayan devletlere yeni bir seçeneğin olduğu mesajı vermesi bakımından önemli.

Peki Patriotlar ile S-400’ler arasında bir karşılaştırma yapılabilir mi?

S-400’LER

S-400’ler Sovyetler Birliği döneminde  kalma S-300’lerin  geliştirilmiş halidir.  2007'den bu yana Rusya'nın silah envanterinde yer alıyor.

Dünyadaki en iyi hava savunma sistemlerinden biri olarak nitelendirilen sistem, savaş uçakları, radar tespit ve kontrol uçakları, keşif uçakları, stratejik ve taktik uçaklar, taktik, operasyonel-taktik balistik füzeler, orta menzilli balistik füzeler, hipersonik hedefler ve diğer gelişmiş hava saldırısı araçlarını imha etmek üzere tasarlandı.

Kısa, orta ve uzun menzillerde füzeleri aynı anda kullanabilen S-400, 600 kilometre uzaklıktaki hedefi algılama özelliğine sahip, bu silahın uzun menzillisi 400 kilometreden hedefi vurabiliyor ve saniyede 4,8 kilometre hızla füze gönderilebiliyor. 

Türkiye’nin yanısıra Çin de Rusya ile S-400 alım anlaşması yapmış durumda

S-400’ler şu ana kadar herhangi bir savaşta kullanılmadı ama test aşamasındaki başarı oranları patriotlardan çok daha yüksek. Lakin savaşlardaki durumunun ne olacağı, testlerdeki oranı tututturup tutturalamayacağı doğrusu merak konusu.

PATRİOTLAR

1965'te ABD'li Raytheon firması tarafından geliştirilmeye başlanana ilk testini 1970'te gerçekleştirilen Patriotlar ise 1983'te operasyonel olarak kullanılabildi.

Amerikanın Irak’a saldırdığı Körfez Körfez savaşında (199) ilk savaş tecrübesini yaşayan patriotlar ciddi bir başarısızlık yaşadı. Canlı yayınlarda inanılmaz bir propaganda aygıtına dömüşen patriotların savunma efsanesi Saddam’ın attığı scut füzeleri karşısında tutunamadı. Ki ondan dolayı sonraki yıl patriotların tüm bataryaları yenilendi.

2003 yılındaki II. Irak İşgal Savaşında da patriotlar kullanıldı. 1991 yılından ders alan modernizasyonu hızlandıran abd bu savaşta daha başarılı olmuştu.

1991’de 80 km olan menzili şu an 160 km bulmuş durumda.

Patriotlar halihazırda Suud ile Husiler arasındaki çatışmalı süreçte Suud’u korurken S-400’lerin bazı bataryaları Suriye iç savaşında rejimi korumak için koğuşlandırılmış durumda.

Uçakları, taktik balistik füzeleri, cruise füzelerini ve insansız uçakları vuracak şekilde tasarlanan Patriot füzesavar sistemi, bilgisayar sistemine bağlı bir radarla hedefini izliyor. Bilgisayardan hedef seçebilen askeri personelin ateşleme mevziine yakın olması gerekmiyor.

Küresel pazarda Patriotlar açık ara önde… Halihazırda ABD, Almanya, Japonya, Birleşik Arap Emirlikleri, Tayvan, Hollanda, Güney Kore, Suudi Arabistan, İspanya, Yunanistan, İsrail, Bahreyn, Mısır ve Ürdün bu sistemi kullanıyor.