Batman'da tüm çabalara rağmen işsizlik bir türlü önlenemiyor. Batman Türkiye'nin en işsiz kentlerinden biri… İŞKUR Batman İl Müdürü Besim Eviz, İŞKUR olarak kentteki işsizliği azaltmak için ciddi projeleri, istihdam programları olduğunu söyledi.
Konuyla ilgili İLKHA'ya değerlendirmelerde bulunan Eviz, Batman'ın köylerden göç alan önde gelen kentlerden biri olduğunu, bu durumun da işsizliğin artmasına yol açtığını dile getirdi.
İşsizliği önleyecek projeler konusunda ciddi çaba içinde olduklarını vurgulayan Eviz, Batmanlı iş adamlarının ellerini taşın altına koyup üretim ekonomisine yönelmeleri durumunda işsizliği önlemede önemli aşama kat edeceklerini belirtti.
İşsizliğin nedenlerini anlatan Eviz, "Ekonomistlere göre çalışmak isteyip iş arayıp da iş bulamayanlara biz, 'işsiz' diyoruz. Dolayısıyla burada işsizleri ikiye ayırmak gerekiyor. Çalışmak istemeyip de evinde oturup işi olmayan insanlar eğer iş aramıyorlarsa bunlar bize göre işsiz sayılmıyor. Bunların bir diğer kısmı vardır; iş beğenmeyenler. Bunlar kendilerine belli bir iş hedefi koymuşlar, o işler, pozisyonlar olmadı mı çalışmıyorlar. Dolayısıyla iş beğenmiyorlar." dedi.
"İşsizlik kayıtlarımızın yüzde 60-70'i kamu işlerini isteyen işsizlerdir"
İşsiz insanların genel itibariyle kamu ya da masa başı iş istediklerini ifade eden Eviz, "Özellikle bölgemizde kamu personeli alımları noktasında ciddi talepler oluyor. Bizim işsizlerimiz özel sektörden çok kamu sektörünü tercih ediyor. İşsizlik kayıtlarımızın yüzde 60-70'i kamu işlerini isteyen işsizlerdir. Bu anlamda aslında bu bir handikaptır. Bu insanlar özel sektörde kendilerini geliştirip, çalışıp, üretim ekonomisine katılırlarsa belki iş gücü piyasası çok daha iyi bir şekilde canlanacaktır. Belki iş kuracak, iş bulacaklardır. Ama sadece kamu ve masa başı iş istediklerinden işsizlik süreleri artıyor." ifadelerini kullandı.
"Asıl iş, aş sanayileşme ve üretim ekonomisidir"
İşverenlerin de üretim ekonomisine geçmesi gerektiğine vurgu yapan Eviz, "İşveren açısından da işsizlik nedenlerine baktığımızda, işveren Batman'da elini taşın altına koyup üretim ekonomisine geçmek durumundalar. Gayrimenkul, finans sektörü, hizmet sektörü çok fazla iş, aş üretmiyor. Asıl iş, aş üreten şey sanayileşme ve üretim ekonomisidir. Bu açıdan eğer işverenlerimiz sanayileşmeyi, üretim ekonomisini Batman'da canlandırırlarsa elbette iş arayanlar da istediği pozisyonlarda iş bulabilecek ve bu arz talep dengeleri sağlanmış olacaktır." şeklinde konuştu.
"Teşvikler bölgeye yatırımcı çekti"
Batman'ın tekstil sektöründe yıldızı parlayan bir şehir olduğunu vurgulayan Eviz, konuşmasına şöyle devam etti:
"Son yıllarda özellikle yatırım teşvik bölgesi olmamız nedeniyle bölgemiz ciddi anlamda yatırımcı çekti. Batman bunların başındadır. Batman özellikle tekstil sektöründe yıldızı parlayan bir kenttir. Yüzlerce Batmanlı işverenimiz İstanbul'daki işlerini buraya taşıyıp geri göç sağlayarak burada binlerce gencimize iş, aş, istihdam kapısı oldular. Bu çok önemlidir. Biz de bu konu üzerinde yoğunlaşmış durumdayız. Sürdürülebilir bir istihdam için bu sektöre ne tür imkânlar sunmamız gerekiyor, onun üzerinde çalışmalarımız var."
"Bütün kaynaklarımızı seferber ediyoruz"
Projelere geçtiğimiz yıl 100 milyonun üzerinde bir kaynak harcadıklarını aktaran Eviz, "Nitelikli iş gücü yetiştirmek için projelerimiz var. 33 tane mesleki eğitim projesinin protokolünü yapacağız. 480 kadınımız bu projelerden mesleki eğitime katılmış olacaklar. Buna bir buçuk milyon kadar kaynak da tahsis etmiş olduk. Bütün kaynaklarımızı seferber ediyoruz. İŞKUR olarak geçen sene 100 milyonun üzerinde bir kaynak harcadık." şeklinde konuştu.
"Batman ciddi göç alan illerimizden birisi"
Batman'ın köylerden göç alan bölge illerinin başında geldiğini belirten Eviz, bu durumun Batman'daki işsizliği artırdığını söyledi.
Eviz, son olarak şunları kaydetti:
"İşsizlik nedenlerini sayarken köyden kente göç veya kentten kente göç olayında Batman bu anlamda son zamanlarda ciddi göç alan illerimizden birisidir. Çünkü ticaretiyle, ekonomisiyle, nüfusuyla hızla gelişen bir ilimizdir. Bu açıdan köyden veya yakın illerden Batman'a göçler söz konusudur. Bu da işsizliği tetikleyen durumlardan birisidir. Artan genç nüfus oluyor, iş gücüne yeni katılanlar oluyor. Bütün bu nedenleri bir araya getirdiğimizde elbette ki işsizlikle mücadelemizi çok daha güçlü kaynaklarla sürdürmemiz lazım ki bu teşvik ve yatırımlar da bunun içindir. Eğer göç eden insanlarımız İŞKUR'a kayıtlarını yaparlarsa ve iş talebinde bulunurlarsa kendi pozisyonlarına, eğitim durumlarına, mesleklerine göre çeşitli işlere yönlendirilebiliyorlar." (Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)