Elektriksiz yaşayan aile: Jeneratöre dünyanın benzinini koyduk

Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesinde 4 yıldır elektriksiz yaşayan aile, jeneratöre yaptıkları masrafın yüklerini ağırlaştırdığını belirtti.

Ekleme: 08.03.2019 11:25:03 / Güncelleme: 08.03.2019 11:30:07 / Güncel / Diyarbakır Haberleri
Destek için 

Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesine bağlı Sarıkamış köyünde kendilerine ait arazide ev yapan Toprak ailesi, 4 yıldır elektriksiz yaşamaya çalışıyor.

Merkeze yaklaşık 27 kilometre uzaklıkta bulunan köyde herkesin elektriğinin olduğunu ancak çeşitli gerekçelerle kendilerine elektrik verilmediğini belirten aile, yetkililere çağrıda bulunarak, sorunlarının giderilmesini istedi.

Dicle Elektrik'e defalarca başvuruda bulunduğunu söyleyen Veysi Toprak, bütün girişimlerinin sonuçsuz kaldığını anlattı.

Toprak, "Dicle Elektrik'ten personeller, elektrik çekmek için buraya geldiler. 'Köylü elektrik çekmemize izin vermiyor, bırakmıyorlar.' dediler. 3-4 köylü, bize elektrik getirilmesine engel olmuş. Birkaç elektrik direğinin kendi arazilerinden geçtiğini söylüyorlar ama biz, köyün arazisinden geçmesini istemiyoruz. Bize köyün kenarından getirsinler, herhangi bir sorun çıkmaz. Türkiye Cumhuriyeti büyüktür. Bu kadar büyük toprakların içinde millete nasıl elektrik ulaşmışsa bize de aynı şekilde gelmesini istiyoruz. Başka da bir şey istemiyoruz." dedi.

"Çocuklar mum ışığında ders çalışıyor"

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine (CİMER) yaptıkları başvuruya, "2019 yılında size enerji verilecek." şeklinde yanıt aldıklarını kaydeden Toprak, "Çocuklar mum ışığında derslerini çalışıyorlar. Ne yapalım? Mecburuz. Hayvanlarımız da var. Hayvanlarımızı gece el feneriyle kontrol ediyoruz. Burada 4 ev ve 4 aile var. Elektrik kurumuna projelerimi bile çizdirmişim. Herhangi bir sorun yok. Personeller, 'Biz köye gelince sorun çıkarıyorlar. Ondan dolayı yapamıyoruz.' diyorlar. Ben de valiliğe gittim. Vali yardımcısı bana, 'Dicle Elektrik, jandarmayı arasın.' dedi. Gidip dilekçe verdim ama yine sonuç çıkmadı. Yani dönüp dolaşıyoruz, Dicle Elektrik'te tıkalı kalıyor." ifadelerini kullandı.

"Şırnak'ın dağlarında bile elektrik var, bizde yok"

Kent merkezinde elektriksiz yaşamaya anlam veremediğini dile getiren Toprak, sözlerini şöyle tamamladı: "Bizim arazimizde TPAO'ya ait elektrik direkleri var. Bir direkleri de bizim arazimizden geçiyor. Onlardan elektrik istedik ama onlar da vermediler. Diyarbakır merkezdeyiz ama elektriğimiz yok. Bu işten bir şey anlamadım. Yaşadığımız bu yüzyılda elektriksiziz. Şırnak'ın dağlarında bile elektrik var. Diyarbakır merkezde bizim elektriğimiz yok."

"Perişan olmuşuz"

Elektriksiz hayat sürmenin birçok zorluğa neden olduğunu belirten Fahrettin Toprak, "Sarıkamış köyünde doğdum. Biz ev yapmışız, burada oturuyoruz. Elektriksiziz. 50 hayvanımız var, karanlıkta el feneriyle yolumuzu bulmaya çalışıyoruz. Perişan olmuşuz. Devlet nasıl yapıyorsa bize bir çare bulsun. Allah için, peygamber için rica ediyorum, bize elektrik verin. Biz de vatandaşız, Müslüman'ız. Böyle bir şey olabilir mi? Yanı başımızda elektrik var, orada sıcakta oturuyorlar. Biz ise burada soğukta ışıksız kalmışız. Ne yapmamız lazım?" şeklinde konuştu.

"Jeneratöre dünyanın benzinini koyduk"

Evlerini inşa ettiklerinden bu yana jeneratöre dünyanın benzinini koymalarından dert yanan Hakime Toprak ise şu ifadeleri kullandı:

"Jeneratörle elektrik sağlıyoruz. Biz, elektriğin gelmesini istiyoruz. Ne zaman da olsa elektrik gelecek. Kimse gökyüzünden elektriği getirmemiş. Bizim elektriğimizin de köyden gelmesi gerekiyor. 4 yıldır jeneratöre dünyanın mazotunu ve benzinini koyduk. Bize karşı haksızlık yapılıyor. Yemeği ateş yakarak yapmaya çalışıyoruz. Karanlıkta ateş de yakılmıyor. Mecburen tüpümüzü açmak zorunda kalıyoruz. Buzdolabımız yok. Her şeyimiz günü gününedir. Kalması gereken ürünler çöpe gidiyor. Karanlıkta hayvanlarımızı sağamıyoruz. Allah'tan reva mıdır? Elektrik yüzünden sıkıntımız çoktur. Hayvanlarımızın dünya kadar sütü var. Buzdolabı olmadığı için dökmek zorunda kalıyoruz. Kalınca bozuluyor."

Konuyla ilgili görüştüğümüz Dicle Elektrik yetkilileri ise meskûn mahal dışında bulunan kullanım yerlerine yönelik bağlantı taleplerinin, kullanıcının bağlantı başvurusunda bulunduğu tarihten itibaren en geç 5 yıl içinde karşılanabileceğini bildirdi.

Ayrıca, köy yerleşik alanları ve civarı ile mezralarda bulunanların, 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 27 ve 30'uncu maddelerine göre yapı kullanma izni ile çevre ve şehircilik il müdürlüklerinden verilecek yapı kullanma iznine ilişkin belgeyi ibraz etmeleri gerektiğini de kaydetti. (Hamza Adiyaman - İLKHA)