Coğrafi işaretli ürün sayısında şampiyon ilimiz belli oldu

Tüm Türkiye'de en fazla coğrafi işaret sayısı olan ilimiz 27 tescilli ürün ile Şanlıurfa oldu.

Ekleme: 03.03.2019 20:44:07 / Güncelleme: 03.03.2019 20:58:59 / Ekonomi / Ankara Haberleri
Destek için 

EKONOMİ SERVİSİ

Coğrafi işaret alabilecek daha binlerce ürün olduğunu belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 'Kendimize has ürünlerimiz açısından ülke olarak potansiyelimiz çok fazla. Dolayısıyla üretildiği ile ait özellikler taşıyan ve markalaşabilecek ürün yelpazesi çok geniş. Bugüne kadar 406 ürün coğrafi işaret aldı. Türk Patent ve Marka Kurumu'nda başvuru aşamasında olan 387 ürün var. Bununla birlikte daha başvuru yapılabilecek ve coğrafi işaret alabilecek binlerce ürün var. Tüm illerimiz coğrafi işaretli ürün sayısını artırmaya yönelik girişimlerde bulunmalı. Bu da en çok reklam ve tanıtımlarla gerçekleşir. Ülkemize uluslararası düzeyde katma değer sağlayacak bu yöresel ürünlerin bilinilirliği arttıkça daha büyük kitleler tarafından rağbet görecektir' diye söyledi.

'COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜN SAYISINDA ŞANLIURFA ŞAMPİYON'

Tescil almış ürün sayısında Şanlıurfa'nın birinci olduğuna dikkati çeken Palandöken, 'Her ilimizin, yöremizin ürünü değerli ve özel fakat Şanlıurfa ilimiz coğrafi işaret sayısında şampiyon. Tüm Türkiye'de en fazla coğrafi işaret sayısı olan ilimiz 27 tescilli ürün ile Şanlıurfa iken, ürünleri en fazla başvuru aşamasında olan ilimiz ise 42 ürünle Gaziantep. Öte yandan listede dikkat çeken birçok ilimiz de var. Örneğin Bolu'da 23 adet ürün varken bunların yalnızca 2 tanesi tescilli. Sivas'ın 35 ürünü varken 7 tanesi tescilli. Adana'nın 16 ürününde yalnızca Adana Kebabı tescil sahibi' diye bilgi verdi.

'TESCİLLİ ÜRÜNLER TURİZME DE KATKI SAĞLIYOR'

Tescilli ürünlerin turizme de katkısı olduğunu vurgulayan Palandöken, 'Tescilli ürün eşdeğerine kıyasla iki kat daha pahalıya satılıyor. Adana kebabı, Gemlik zeytini, İnegöl Köftesi gibi birçok tescilli ürünümüzü başka ülkelerin sahiplenmesini neden kabul edelim? Bir ürünün tescil alması, kendi mirasına sahip çıkması ve onu devam ettirmesi açısından çok önemli. Bununla birlikte o ürünü görmek, satın almak, tatmak isteyenler olacağı için turizme de katkısı oluyor. Turizmin geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi için coğrafi işaret önemli bir rol oynuyor. Bu nedenle ürünlerin tescil alması için teşvikler ve destekler, reklam ve tanıtım ile desteklenerek artırılmalı' şeklinde konuştu.

İlgili Haberler