"Şehitler unutulduğu zaman izzet ölür zillet dirilir"

Mardin'de düzenlenen şehitleri anma programında konuşan Gazeteci-Yazar Özkan Yaman, şehitlerin unutulduğu ve hatırlanmadığı bir coğrafyada izzetin ve adaletin öldüğünü, zillet ve zulmün dirildiğini söyledi.

Ekleme: 24.02.2019 20:00:25 / Güncelleme: 24.02.2019 20:16:51 / İslam
Destek için  Haberin Videosunu İzle

İrfan, İlim, Kültür, Sağlık, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (İrfan Der) tarafından Kızıltepe Özcan Yıldız Anadolu İmam Hatip Lisesi Konferans salonunda "Şubat ayı şehadet ayı" konulu bir program düzenlendi.

Sunuculuğunu Turan Kavan'ın yaptığı program, Ömer Faruk Medeni'nin Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Program, İrfan-Der Yetkilisi Usame Kılınç'ın, selamla konuşmasının ardından seslendirilen ilahilerle devam etti.

İlahilerin ardından Vahdettin Akman Kürtçe, Mehmet Bilgiç ise Türkçe şehitliği anlatan şiirler seslendirdiler. Daha sonra sahneye çıkan 5 çocuk Şehid Hasan El Benna, Metin Yüksel, Şeyh Said, Şeyh Zeki ve Aytaç Baran'ı canlandırdılar.

"Şehitler unutulduğu zaman izzet ölür zillet dirilir"

Günün anlam ve önemi hakkında konuşan Gazeteci-Yazar Özkan Yaman, şehitliğin ehemmiyetinden örnekler vererek şöyle devam etti:

"Şehitleri hatırlamak o kadar önemli ki şehitler unutulduğu zaman şehitlerin unutulduğu diyarlarda izzet ölür, zillet dirilir. Şehitlerin hatırlanmadığı bir coğrafyada adalet ölür, zulüm dirilir. Şehitlerin konuşulmadığı bir memlekette fikir ölür, bilim ölür, cehalet dirilir. Şehitlerden bahsedilmeyen bir ülkede şecaat ölür, cesaret ölür, korkaklık dirilir. Şehitlerin hiç yâd edilmediği bir ülkede, bir toplumda cenk ölür, gayret ölür, tembellik dirilir. İnfak ölür cimrilik dirilir. Şehitleri anmak şehitleri konuşmak; Kur'an okumak, zikretmek, tespih etmek gibi bir ibadettir. Sadece Hazreti Hamza değil, Hazreti Hüseyin değil veya Uhud şehitleri değil Yasin demek Riyad demek onlardan bahsetmek te bir ibadettir bir zikirdir. Bunu hiçbir zaman hafife almayalım."

Müslümanların yerlerinde oturup gevşeklik göstermesinin şehitlerce kabul edilebilecek bir durum olmadığına dikkat çeken Yaman, "Çünkü biz hangi meslekten hangi meşrepten olalım ne zaman bir fütur göstersek, yani bir ihmalkârlık göstersek, yerimizde otursak gevşeklikte bulunsak, tembellik etsek, hareketten davadan çalışmadan koşturmadan uzaklaşsak hemen bir şehit arkamızdan bize bakar ne yapıyorsun? Eğer sen âlim isen Şeyh Said sana ters ters bakar. 'Ben canımı verdim sen âlimsin nasıl yerinde oturabilirsin?' diyecek. Sen bir gençsen bir çaban gayretin yoksa oradan Yasin sana ters ters bakacak. Diyecek ki 'sen ne yapıyorsun ben kurban eti dağıtırken Allah (Celle Celaluhu) için canımı vereceğim sen öyle tembel tembel oturacaksın' der. İnanın bu şehitlerin hepsine baktığınız zaman kimisi öğretmendir, kimisi alimdir, kimisi gençtir, kimisi bayan bacımızdır ama her biri bizlere gayret ve hareket etmemiz adına bir şeyler söylüyor." dedi.

Program, Muhammet Ali Er'in okuduğu dua ile sona erdi.

Programın yapıldığı salonda, PKK'nin 1992 yılındaki camii saldırısında şehit olan Susa şehitleri, 6-7 Ekim 2014'te katledilen Yasin Börü, Hasan Gökgöz, Hüseyin Dakak ve Riyad Güneş ile onlarca şehidin fotoğrafı asıldığı görüldü. (Mehmet Aslan-İLKHA)









































Haberin Videosunu İzle
İlgili Haberler İlgili Videolar İlgili Köşe Yazıları