Cipslik patates üreticileri ekime dertli başladı

​Şanlıurfa’nın Hilvan ilçesinde cipslik patates ekimine başlayan çiftçiler, iki yıl önce kaldırılan desteklemelerden, artan mazot ve gübre maliyetlerden dolayı dert yandı.

Ekleme: 21.02.2019 10:50:03 / Güncelleme: 21.02.2019 15:19:22 / Ekonomi / Şanlıurfa Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Şanlıurfa’nın Hilvan ilçesinde üreticiler, cipslik patates ekimine başladı. İki yıl önce kaldırılan desteklemelerden, artan mazot ve gübre maliyetlerden dolayı dert yanan çiftçiler, yetkililerden yardım talebinde bulundular.

Yaklaşık bin 700 dekar cipslik patates ektiklerini, daha önce kendilerine verilen desteklemenin iki yıl önce Şanlıurfa’nın patates bölgesi olarak seçilmediğinden dolayı kesildiğini söyleyen üretici Fevzi Bedlek yetkililere seslendi.

Bedlek, "Biz Hilvan'da yaklaşık bin 700 dekar Cipslik patates ekiyoruz ama ne yazık ki son zamanlarda mazot ve gübre fiyatlarından dolayı desteklemenin kesilmesi, derken bize maliyeti dekar başı bin 500 lirayı buldu. Bu maliyeti bulmasının sebebi desteklemelerin kesilmesinden dolayıdır. Devlet tarafından son zamanlarda desteklemelerimiz de kaldırıldı. Şimdi de tabii ki dert yanacaklar. Fiyatı bin 500 liraya mal olan patatesi ne kadara satabiliriz? Artık, 'köylü milletin efendiliğinden' çıktı, neredeyse isyan edecek duruma geldik. Yetkililerin buna bir çare bulması gerekir. Bizim cipslik patates olduğu için fiyatımız belli ama yine de başa baş gidiyoruz. Şu anda önümüzü göremeyerek gidiyoruz, bakalım ne olacak? Bunun emeği çok. Yaklaşık 30 kişi çalışıyor, 10 traktör şu anda çalışıyor. Hilvan'a alternatif ürün olan patates ekimi yapmamıza rağmen ayrıca 250 kişi burada çalıştırıyoruz. Bunun emeğinin karşılığını alamıyoruz." diye konuştu.

Hilvan için alternatif ürün olan patates ektiklerini, ayrıca bu ürünün ilçede ciddi bir iş istihdamına katkı sağladığını ifade eden Ziraat Mühendisi İlhan Pertav, Tarım Bakanlığı’nın çareyi ithalatta aramaması gerektiğini söyledi.

Pertav, "Hilvan için 2006'dan beri yeni bir ürün getirdik. Bunun dekar başına çok yüksek bir maliyeti var. Ayrıca Hilvan için ciddi bir istihdam kaynağı sağlamaktayız. Ekiminden ta hasadına kadar ciddi bir iş kaynağı ve Hilvan için bir gelir kaynağı oluşturuyoruz. Bunun yanında iki yıl öncesine kadar verilen iyi tarım, mazot ve gübre desteklemesi kaldırıldı.  Çiftçilerimiz bundan çok dert yanıyor. Bunun çözümü nasıl olur bilmiyorum. Bu Tarım Bakanlığına kalmış olan bir şey. Bu desteğin kaldırılma sebebi de Şanlıurfa'nın patates bölgesi olarak seçilmemesidir. Ayrıca patatesin dışında olan mısırın desteklemeleri de kaldırıldı. Çiftçilerimiz en çok buradan dert yanıyor. Çiftçilerimizin dert yandığı diğer bir konu da fiyat belirsizliğidir. Biz sözleşme ettiğimiz için fiyat garantisi var ama bizim tek derdimiz verim iken diğer çiftçilerin ise fiyat sorunu ve belirsizliği olmasıdır. Pazar arayışı da var. Çiftçi verim aldığında bile fiyattan dolayı emeğinin karşılığını alamıyor. Tarım Bakanlığı çareyi ithalatta buluyor ama bence bu çözüm değil. Daha çok üretime yoğunlaşmamız gerekirken ithalat yapıyoruz; bu geçici bir çözüm olabilir. Gereken desteği cidden alamıyoruz. Hilvan, barajın dibinde olmasına rağmen halen tarlaların yüzde 90'ı susuz yani susuz tarlalara sahip." ifadelerini kullandı. (Ramazan Şefkatlı-İLKHA)





















Haberin Videosunu İzle
İlgili Haberler İlgili Videolar