Tarihte Bugün -20 Şubat 2019

20 Şubat tarihinde meydana gelen olaylar

Ekleme: 20.02.2019 09:37:21 / Güncelleme: 20.02.2019 09:37:21 / Tarihte Bugün
Destek için 

 

 

1622: Genç Osman olarak da bilinen II. Osman katledildi.

1833: Mısır'da çıkan Kavalalı Mehmet Ali Paşa isyanının bastırılması için Rus Filosu İstanbul'a geldi.

1919: Afganistan'da Emir Habibullah Han'ın katledilmesi üzerine yerine geçen Emanullah Han, ülkesinin bağımsızlığını ilan etti.

1941: Yahudiler için transit vizesine ilişkin talimatname yayınlandı. Bu şekilde ister diğer Avrupa ülkelerinden gelen isterse yurt içindeki Yahudiler hiç bir zorlukla karşılaşmadan Filistin topraklarına geçebileceklerdi.

1947: İşçi ve İşveren Sendikaları Kanunu Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edildi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) grev hakkına karşı çıktı. İşçi ve emekçi tabana hitap ettiğini savunan, solun lokomotifi diye geçinen bir partinin İşçilerin Grev hakkına karşı çıkmasının izahı ancak CHP'nin taşıdığı genlerle yapılabilir.

1970: Boğaziçi Köprüsü'nün temeli, Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay ve Başbakan Süleyman Demirel tarafından törenle atıldı. Üç yılda tamamlanan köprü, 29 Ekim 1973'te açıldı. İstanbul’un iki yakasının asmalı bir köprüyle birleştirilmesi ilk defa 2. Abdulhamid tarafından düşünüldü ve planlanması yapıldı ancak tahtan indirilmesiyle yarım kalmıştı. Boğaz Köprüsü, daha sonra Demokrat Parti döneminde üzerinde çalışılmasına rağmen 27 Mayıs darbesi ile yarım kaldı. Adalet Partisi’nin iktidara gelmesiyle 1. Boğaz Köprüsü’ne başlandı ve 30 Ekim 1973’te hizmete açıldı. Adnan Menderes, Boğaz Köprüsü’nü yapmak için çalışmaya başladığında, zamanın CHP lideri İsmet İnönü ‘Yıkarız’ diyerek karşı çıktı. CHP liderliğini devralan Bülent Ecevit de, köprüye karşı çıktı ve değişik mitinglerde, “Hiç gereği yokken İstanbul’a asma köprü yapıyorlar. Bu köprüden mutlu azınlık, zenginler geçecektir” ifadelerini kullanmıştı. Ancak köprünün tamamlanması ve hizmete açılması kendi başbakanlığı dönemine rastlayan Ecevit, köprüden ilk geçen kişi olmuş ve “Büyük eser” ifadesini kullanmıştı.

1976: Türkiye'deki 23 Amerikan üssünde grev kararı alındı.

1993: Şehidler ayı olarak bilinen Şubat ayının 20’sinde, Mersin bir şehid daha kazandı. Mersin Müslümanları arasında sevilen bir şahsiyet olan Süleyman Akyüz, 20 Şubat sabah namazından sonra, açtığı dükkanında PKK tarafından şehit edildi. Süleyman Akyüz daha önce de çeşitli tehdit ve saldırıya uğramış, dükkanı bombalanmıştı. PKK'nın 90'larda müslümanlara saldırıp İslama hayat hakkı tanımadığı, imkan bulduğunda katlettiği müslümanlardan biri Olan Süleyman Akyüz de böylelikle Şehidler Kervanına katıldı. Süleyman Akyüz’ü tehdit eden PKK’lılar, O’nu Müslümanların arasından çıkmaya zorluyorlardı. Tarih boyunca peygamberlere ve ashabına yapıldığı gibi “Dinini bırakması” isteniyordu. Şehid Süleyman ise, yüce Allah’ın “Onlardan korkmayın, benden korkun, asıl korkulmaya lâyık olan Allah’tır” ayetini okuyarak, kafirlere meydan okudu. Dükkânının bombalanmasına da aldırmadan, hizmetlerini devam ettirdi. Müslümanlar, cenazesini PKK'nın yoğun olduğu bir bölge olan Demirtaş mahallesinden mezarlığa kadar omuzlarda taşıdılar. Bu esnada sürekli Türkçe ve Kürtçe olarak “Şehidler Ölmez”, “Şehidlerin kanı, İslam baharının müjdecisidir”, “And olsun ki, yolun sürecek ey şehid” şeklinde sloganlar atıldı, tekbir getirildi.

Mersin’de bundan önce de, Mustafa Biçer şehid edilmişti. Şehid Mustafa, Silvanlı Şehid Hacı Biçer’in ağabeyi idi.  

2003: Yüksek Seçim Kurulu, İşçi Partisi ve bazı vatandaşların AK Parti Genel Başkanı Erdoğan'ın Siirt'ten milletvekili adaylığına karşı itirazlarını oybirliğiyle reddetti.

2004: Ankara 1 No'lu DGM, yeniden yargılanan Leyla Zana, Hatip Dicle, Orhan Doğan ve Selim Sadak'ın infazının durdurulması taleplerini reddetti.

2008: Endonezya'nın batısında 7.6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Amerikan Jeolojik Araştırma Merkezi, depremin merkez üssünün Endonezya'nın Sumatra adasının Medan bölgesinin 319 kilometre batısında olduğunu belirtti.

2010: Fas'ın Meknes kentinde Cuma namazı sırasında bir caminin minaresinin yıkılması sonucu 41 kişi hayatını kaybetti, 75 kişi de yaralandı. Minare yıkıldığı sırada camide Cuma namazı için gelen yaklaşık 300 kişinin bulunduğu belirtildi.

2012 : Mustazaf-Der Adana Şubesi'ne kimliği belirsiz kişiler tarafından molotof kokteylli saldırı düzenlendi. Saldırı sonrası dernek binasında yangın çıktı.