Minik Baran'ın organları 2 çocuğa umut oldu

Şırnak'ta kalp krizi geçirdikten sonra Mardin'de kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen 5 yaşındaki çocuğun bağışlanan böbrekleri, Diyarbakır'daki 2 hasta çocuğa umut oldu.

Ekleme: 17.02.2019 09:15:02 / Güncelleme: 17.02.2019 09:19:53 / Güncel / Şırnak Haberleri
Destek için 

Şırnak'ta dün kalp krizi geçirdikten sonra Mardin'deki özel bir hastaneye sevk edilen ve burada yapılan tüm müdahaleye rağmen kurtarılamayarak yaşam mücadelesini kaybeden Baran Cengiz (5) adlı çocuğun böbrekleri, Diyarbakır'da nakil bekleyen 2 hasta çocuğa verildi.

Ailesinin organ bağışı onayının ardından Dicle Üniversitesi Hastanelerinden gelen 2 genel cerrah doktoru tarafından minik Baran'ın böbrekleri hastanenin anestezi uzmanı Mehmet Ak eşliğinde yaklaşık bir buçuk saat süren operasyonla alındı. Böbrekler, ambulansla Diyarbakır'daki Dicle Üniversitesi Hastanelerine götürülerek burada tedavi gören 2 hastaya nakledildi.

Konuyla ilgili İLKHA muhabirine bilgilendirmede bulunan Mardin İl Sağlık Müdürü Saffet Yavuz, oğlunu kaybeden aileye başsağlığı dileğinde bulunarak, "Bugün maalesef 5 yaşındaki bir çocuğumuzun özel bir hastanemizde beyin ölümü gerçekleşti. Ailesinin onayının ardından Diyarbakır'dan gelen özel bir ekip ile özel hastanemizdeki anestezi uzmanımızla, minik yavrumuzun iki böbreği gerçekleştirilen operasyonla alınmış olup organlar, Diyarbakır'da ihtiyacı olan ve umutla bekleyen 2 hasta çocuğa nakledilmiştir." dedi.

"Organ bağışı bir insanlık görevidir"

Son yıllarda Mardin'de organ bağışında ilerleme kaydedildiğini ve bununla gurur duyduklarını belirten Yavuz, organ bağışının bir insanlık görevi olduğunu kaydetti.

Yavuz, son olarak şunları kaydetti:

"Organ bağışında gelinen noktaya bakıldığında ilimizin de bu konuda gurur kaynağı olduğunu görmekteyiz. Dünyada ve ülkemizde organ bağışının, umut bekleyen hastalara binaen yetersiz olduğu, toplumun bu konuda bilgilendirilmesi ve organ bağışına teşvik edilmesi için çalışmaların aralıksız sürdürülmesi gerekmektedir. Karaciğer nakli bekleyen hastalar, uygun organ bulunamadığı takdirde yaşamlarını kısa bir süre içinde yitirmektedir. Bugün onlarca kronik böbrek yetmezliği hastası diyaliz cihazlarına bağlı olarak yaşamlarını sürdürmeye çalışmaktadırlar. Nakil bekleyen hastaların bazıları ise tedavi olabilmek umuduyla başka illerde çareler aramaktadırlar. Ülkemizde yapılan toplam organ ve doku nakil sayıları her geçen yıl artmaktadır. 18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes organlarının tamamını veya bir bölümünü organ bağış senedini iki tanık huzurunda doldurup imzalayarak bağışlayabilir. Organ bağışı bir insanlık görevidir. Organların toprak olmaktan çok bedende can bulması, umudunu kaybedenlere umut olması gerekir. Organ ve doku bağışının artırılması için kamuoyundaki bilgi eksikliğinin giderilmesi ve konunun öneminin sürekli gündemde tutulması, binlerce kişinin sağlığına kavuşması için çok büyük önem taşıyor." (Mehmet Aslan-İLKHA)