Mübarek Kadir Gecesinin Fazileti

Bazı zamanlar, benzerlerine nazaran çok daha kudsî, mukaddes ve mübarektir. Allahü teala, kullarına çok acıdığı için bazı gecelere, günlere ve aylara kıymet vermiş, bu gece, gün ve aylardaki dua, tevbe, namaz ve oruç gibi ibadetleri kabûl edeceğini bildirmiştir. Aslında Cenab-ı Hak, kullarının çok ibadet yapmaları, dua ve tevbe etmeleri için böyle gece, gün ve ayları birer sebep kılmıştır. O halde böyle gece, gün ve ayları birer ganîmet bilelim.

Ekleme: 27.04.2022 06:02:25 / Güncelleme: 27.04.2022 06:03:22 / Ramazan / İstanbul Haberleri
Destek için 

Nasıl ki, altın madeni bakır, demir, kömür gibi madenlerden çok üstün ise; yine yakût taşı diğer normal taşlardan çok kıymetli ise; gül çiçeği diğer çiçeklerden çok daha değerli ise, bu gece de diğer normal gecelerden çok üstündür.

“Bereketli, hayırlı, faydası bol, feyizli” demek olan “mübarek” sıfatıyle sıfatlanan ve İslam dîninin kıymet verdiği on geceden [hicrî-kamerî sene içerisindeki sırasına göre, 1 Muharrem, 10 Muharrem (Aşûre gecesi), Mevlid, Regaib, Mi`rac, Berat, Kadir, Ramazan Bayramı, Arefe ve Kurban Bayramı geceleri] biri de Kadir gecesidir.

Kur`an-ı Kerîmin, Resûlullah Efendimize gelmeye başladığı ve Ramazan ayı içinde olan “Kadir gecesi”nin fazîleti (üstünlüğü), bin aydan daha fazîletli [hayırlı, kıymetli] olduğu Kur`an-ı Kerîm`de “Kadir sûresi”nde açıkça bildirilmektedir. Bu gece, Kur`an-ı Kerîm`de medhedilen en kıymetli gecedir. Hadîs-i şerîfte de buyuruldu ki: “Allahü teala indinde en kıymetli gece, Kadir gecesidir.”

HANGİ GECE?

Kadir gecesinin hangi gece olduğu kesin olarak bildirilmemiştir. Bir hadîs-i şerîfte: “Allahü teala, 5 şeyi 5 şey içinde: Rızasını taatlerde, gazabını günahlarda, orta namazı 5 vakit namazda, evliyasını halk arasında, Kadir gecesini ise Ramazan ayı içinde gizlemiştir” buyuruluyor.

O halde, Allahü tealanın rızasına kavuşmak için, hiçbir iyiliği küçük görmemeli. Gazabı günahlar içinde saklı olduğu için, hiçbir günahı küçük görüp işlememeli. Orta namazı kaçırmamak için, 5 vakit namazı vaktinde kılmalı. Evliyası, insanlar arasında gizli olduğu için, herkese iyi muamele etmelidir. Onun için atalarımız, “Her geleni Hızır, her geceyi Kadir bil” demişlerdir.

İmam-ı Şafiî, Kadir gecesi Ramazan-ı şerîf ayının “17. gecesi”, İmam-ı A`zam Ebû Hanîfe ise, “27. gecesi” olması çok vaki olur demişlerdir.

Kadir gecesine kavuşmak için her halde en pratik çare şudur: Ramazanın bütün geceleri ihya edilirse, Kadir gecesine rastlanılmış olur.

Hazreti Âişe validemiz buyurdu ki: “Resûlullah, Ramazan ayının son on gününde her zamankinden daha fazla ibadet ederdi.“ (Tirmizî)

Hadîs-i şerîflerde, bu gecenin, Ramazan ayının son on gecesinde yani 20-30. geceleri arasında aranması bildirilmiştir. Bu husûstaki hadîs-i şerîflerden birkaçı da şöyledir:

“SON ON GÜNDE ARAYIN!”

“Kadir gecesini Ramazanın son on gününde arayın.” (Müslim); “Kadir gecesini, Ramazanın son on gününün [21, 23, 25, 27 ve 29 gibi] tek gecelerinde veya Ramazanın son gecesinde arayınız. Sevabını umarak Kadir gecesini ibadetle geçirenin geçmiş ve gelecek günahları affolur.” (İmam Ahmed)

“Kadir gecesi Ramazanın 27. gecesidir.“ (Ebû Davud); Kadir gecesini soran bir zata Peygamber Efendimiz: “Bu yıl Ramazanın ilk gecesi idi geçti. 27. geceyi ihya et! Ramazanın 27. gecesini ihya edene, vücûdundaki kıllar sayısınca, hac, umre, şehîdlik ve gazîlik sevabı verilir” buyurdu.

Bir başka senede, Hazret-i Âişe validemize hitaben de, “13. gece idi geçti. Kadir gecesini kaçırdıysan, 27. geceye kavuşursun. O geceyi ihya edersen, ahiret yolculuğu için azık olarak o geceki ibadet sana yeter” buyurdu. Başka bir sahabîye de, “Bu yıl Kadir gecesi geçti; fakat Ramazanın 27. gecesini ihya et! Kadir gecesi sevabına kavuşursun. Şefaatten nasipsiz kalmazsın“ buyurdu.

Ramazan Ayvallı/doğruhaber

İlgili Haberler