Ticarete yeni baştan şekil verilmeli

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 'Dünyada ticaret savaşları devam ederken biz de ülke olarak bunu iyi okumalı ve doğru şekilde lehimize çevirmeliyiz. Bu da esnafın yani ticarette en küçüğün korunması ile gerçekleşir. Esnafı koruyan, kendisini geliştirmesine yardımcı olan yeni bir düzenleme ile ticarete tekrar yön verilmeli' dedi.

Ekleme: 09.02.2019 17:06:56 / Güncelleme: 09.02.2019 21:04:54 / Ekonomi
Destek için 

EKONOMİ SERVİSİ

'TİCARETE YENİ DÜZENLEMELER İLE ŞEKİL VERİLMELİ'

Dünyada ticaret savaşlarının yaşandığını ve bunu ülkemiz adına doğru okumamız gerektiğini hatırlatan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 'Dünya Ticaret Örgütü'nde reform yapmak üzerine çalışmalar yapılıyor. Ülkemiz de bu çalışmaların içerisinde olacak. 2018 herkes için zor geçti. 2019'da en önemli şey ekonomik olarak daha da güçlenmek. Dijitalleşme, markalaşma, tanıtımlar gibi üretimi artıracak yollar artırılmalı. Ne kadar üretim yaparsak, onun tanıtımı da üretim kadar önemli. Yatırımcıları ülkemize çekmek için de ülkemizin hem coğrafi hem stratejik konumundan tamamen faydalanmalıyız. Aynı zamanda ihracatımızın ithalatımızı karşılama oranını yüzde 100'e çıkartmak, dış ticaret açığının azalmasını sağlar. Bunlar için de ticarete yeni düzenlemeler ile en baştan şekil verilmeli' diye konuştu.

'BÜYÜK EKONOMİ KÜÇÜK ESNAFIN KORUNMASI İLE OLUR'

Esnafın korunmasının ekonomi için ne kadar önemli olduğuna işaret eden Palandöken, 'Dünya üzerinde, ülkeler arasında ticaret savaşları devam ederken unutulmaması gereken ilk şey, küçüğü olmayanın büyüğü olmaz ilkesidir. Bu da ekonominin yapıtaşı esnafımızın korunması, ayakta kalması ve kendini geliştirmesi için desteklenmesi ile olur. Esnafın payını en çok bölen AVM ve zincir marketlerin açılışlarına bir düzenleme şart. Bununla birlikte aynı caddede yan yana ya da bir dükkân ara ile açılan aynı meslek dalında esnaf da birbirine zarar veriyor. İş yeri açılışları bir düzene oturtulmalı. Esnafın krediye ulaşmasındaki zorluklar, maliyetler kalemlerinin fazlalığı gibi konular da perakende sektörü içerisinde, düzenleme konularına girmeli' şeklinde söyledi.

İlgili Haberler